Praten met je kind over donorconceptie kan al tijdens de zwangerschap. Dit biedt de ideale kans om vertrouwd te raken met praten over donorconceptie. Je oefent ermee en maakt contact met je kind over dit onderwerp. Of je nu hakkelt en worstelt met de woorden, dat maakt niet uit. Dit bevrijd je van de zorgen en keuzestress over het eerste moment van vertellen: je bent er immers al mee begonnen. Het onderwerp is daarmee niet afgerond, maar staat doorlopend op de gezinsagenda en zal op een natuurlijke wijze deel gaan uitmaken van de familiegeschiedenis. Naarmate je kind zich verder ontwikkelt, kun je het verhaal aanvullen.

Hoe je met je kind praat over het ontstaan van je gezin, is afhankelijk van de leeftijd van je kind. Via een online naslagwerk van Fiom kan je per leeftijdscategorie informatie vinden:

  • Baby's en kinderen (tot 4 jaar)
  • Kleuters (4 tot 6 jaar)
  • Kinderen in de basisschoolleeftijd (7 tot 10 jaar)
  • Pubers (11 tot 17 jaar)

In het online naslagwerk wordt informatie gegeven over hoe kinderen zich ontwikkelen en hoe je een gesprek over het ontstaan van je gezin kan laten aansluiten bij de belevingswereld van je kind op dat moment. Daarbij worden per leeftijdscategorie prentenboekjes en leesboeken over donorconceptie aanbevolen. Kinderboeken kunnen je, op een prettige manier, ondersteunen om met je kind te praten over dit onderwerp. Tot slot worden er websites en boeken gedeeld die voor jou als ouder relevant kunnen zijn.

Vraag toegang online naslagwerk