De laatste jaren zijn er meerdere zaken bekend geworden van gynaecologen die bij vruchtbaarheidsbehandelingen gebruik hebben gemaakt van hun eigen zaad. Dit nieuws heeft telkens grote impact op de betrokken donorkinderen en hun ouder(s). De afspraak was immers dat het zaad van een anonieme donor of van de eigen partner gebruikt zou worden. 

Fiom hoort steeds vaker dat moeders, die dit hebben meegemaakt, behoefte hebben aan lotgenotencontact. Daarom biedt Fiom deze moeders de gelegenheid om op een laagdrempelige manier in contact te komen met andere vrouwen met vergelijkbare ervaringen. Binnen dit (mail) contact kunnen zij ervaringen uitwisselen, wat kan zorgen voor (h)erkenning en steun. 

Hoe werkt het?  

Hieronder is stap voor stap uitgewerkt hoe het lotgenotencontact in zijn werk gaat.   

 1. Je vult het aanmeldformulier op de website van Fiom in.  
   

 2. Vervolgens maakt Fiom een zogenaamde contactlijst van alle moeders die zich hebben aangemeld. Op deze lijst staat per moeder de volgende informatie: 

 • Uit welke provincie zij afkomstig is. 
 • Wie de behandelend arts is geweest. 
 • In welke jaar haar kind(eren) is / zijn geboren. 
 • Of zij een KIE of KID behandeling zou krijgen.  
 • Sinds wanneer deze moeder weet dat haar kind / kinderen verwekt zijn met het zaad van de behandelend arts.
 • ​Welke onderwerpen voor deze moeder belangrijk zijn.
 • Wat deze moeder zoekt binnen het lotgenotencontact.

Op deze manier sta je als moeder anoniem op de contactlijst. Je naam of emailadres staat niet op deze lijst. Alleen de bovenstaande informatie wordt gedeeld.

 1. Jij ontvangt deze contactlijst via een beveiligde mail. Op basis hiervan kun je kijken met welke andere moeder(s) je graag in contact wilt komen. Dit geef je vervolgens door aan de contactpersoon van Fiom. Deze contactpersoon legt dit voor aan de desbetreffende moeder(s). Mocht je het moeilijk vinden om zelf een keuze te maken, dan kan de contactpersoon van Fiom met jou meekijken welke moeder mogelijk bij jou past.
   

 2. Als jij en de andere moeder(s) gekoppeld willen worden, geeft de contactpersoon van Fiom de wederzijdse mailadressen door. Overige persoonsgegevens zullen nooit gedeeld worden met een andere moeder. Jullie kunnen naar behoefte via de mail contact met elkaar opnemen en het contact samen verder vormgeven.  
   

 3. Na 2 maanden ontvang je via de mail een evaluatieformulier waarin we vragen naar je algemene ervaringen en verbeterpunten voor Fiom.   
   

 4. Als een moeder zich aanmeldt voor het lotgenotencontact, zal de contactlijst worden aangevuld en opnieuw worden gedeeld onder alle moeders. Als je hier geen behoefte meer aan hebt, kun je jezelf te allen tijde uitschrijven.   

Aanmelden lotgenotencontact

Disclaimer: De rol van Fiom bestaat uit het faciliteren van het contact en is na contactlegging niet meer verantwoordelijk voor het verdere verloop van het contact.