Vroeger werd er maar weinig gepraat over donorconceptie. Tegenwoordig wordt geadviseerd open te zijn over donorconceptie en je kind te vertellen hoe hij of zij ontstaan is. Kinderboeken over donorconceptie kunnen helpen om te praten over de ontstaansgeschiedenis van kinderen. Onderstaand een boekenlijst met boeken voor kleuters, kinderen in de basisschoolleeftijd en pubers.

Boeken voor kleuters

Een bijzonder gewoon gezin.png

Een bijzonder gewoon gezin (2021)
Auteurs: Anne Schrijvers en Marja Visser
Veel (wens)ouders hebben vragen over wanneer en hoe ze aan hun kind zullen vertellen dat ze zwanger zijn geworden met de hulp van een donor. Hoe vrijer je je als ouder voelt om zo nu en dan met je kind over de donor te praten, des te gewoner het wordt. De prentenboekjes helpen ouders om de donor binnen hun gezin te introduceren en gesprekjes aan te gaan met hun kind. Er zijn aparte prentenboekjes voor vader-moeder gezinnen, twee-moeder gezinnen en solomoedergezinnen. 

Bestellen

Een wereldwondertje.jpg

Een wereldwondertje  
Auteur: Mireille van Seggelen
'Een Wereldwondertje' is een serie kinderboeken voor kinderen vanaf circa 3 jaar die in eerste instantie kan worden voorgelezen, maar op latere leeftijd ook makkelijk zelf te lezen is. Het is het verhaal van twee kindjes en beschrijft op een eenvoudige manier hun ontstaan. Er zijn afzonderlijke boekjes over: KID; KID met 1 of 2 mama’s; IVF; eiceldonatie, KID én eiceldonatie met 2 mama’s. Er zijn ook boekjes in het Engels, Frans en Duits. 

Bestellen

het verhaal van kleine beer

DVD - Het verhaal van Kleine Beer
Er komt een moment dat je je afvraagt: ‘Hoe vertel ik mijn kind over de donor?’ Om je voor te bereiden op gesprekken hierover is de korte film 'Het Verhaal van Kleine Beer' gemaakt. Je kan er samen met je kind (peuter en kleuter) naar kijken. Het kijken naar Kleine Beer geeft jou en je kind de mogelijkheid op je eigen moment vragen te stellen. Initiatief van Marja Visser, Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde, AMC.

Bestellen

Trip en Tux

Trip en Tux
Auteur: Menno Malta

Trip woont in het oerwoud. Trip is een coole Toekan. Trip zijn vriendin heet Tux. Tux is ook een coole toekan. Trip en Tux zijn vrolijke flierefluiters en willen graag een toekan baby. Dat valt niet mee, maar na de nodige avonturen volgt een happy end! 'Trip en Tux' is vooral een vrolijk kinderboek, maar het is ook geschreven om het onderwerp van eicel/sperma donatie bespreekbaar te maken bij jonge kinderen. Voor families met donorkinderen in hun midden, maar ook voor neefjes, nichtjes, vriendjes en vriendinnetjes. 

Bestellen

Hoe baby's worden gemaakt

Receptenboekje hoe baby's worden gemaakt 
Auteur: Carmen Martinez Jover
Het ‘Receptenboekje hoe baby’s worden gemaakt’ helpt om kinderen te introduceren in de complexe wereld van fertiliteitsbehandelingen. Het ontdoet de problematiek van de taboes waarmee fertiliteitsbehandelingen vaak nog zijn omgeven. Tegenwoordig worden gezinnen op verschillende manieren gevormd. De ene is niet beter dan de ander, ze zijn gewoon verschillend. 

Bestellen

Logeren in een buik.jpg

Logeren in een buik
Auteur: Wilma Degeling

In het verhaal wordt draagmoederschap vergeleken met logeren. Jonas komt niet uit de buik van zijn moeder, maar heeft negen maanden 'gelogeerd' bij een draagmoeder. Het draagmoederschap wordt zo heel sterk gesimplificeerd om het voor jonge kinderen behapbaar te maken. Dit boek is bedoeld om met kleine kinderen die geboren zijn met hulp van een draagmoeder, het gesprek aan te gaan over hun herkomst. 

Bestellen

Boeken voor kinderen in de basisschoolleeftijd

Een wijzer wondertje.jpg

Een wijzer wondertje 
Auteur: Mireille van Seggelen

'Een wijzer wondertje' is een boekje speciaal voor donorkinderen in de leeftijd van 6 tot en met 11 jaar. Het is een vervolg op het boekje: 'Een wereldwondertje KID'. Dit verhaal gaat verder in de uitleg over de rol van het donorzaadje en gaat in op de vraag “Is de donor dan eigenlijk ook een soort van papa van mij?” Mede dankzij de harde kaft kunnen kinderen het boekje zelf kunnen lezen. Ook is er een pagina om zelf vragen op te schrijven voor papa en/of mama.  

Bestellen

Boeken voor pubers

Echt Emma

Echt Emma 
Auteur: Caja Cazemier, 2009
In Echt Emma gaat het over een 15 jarige meisje uit Nederland. Het leven is soms best ingewikkeld. Emma maakt het uit met Ben, maar vraagt zich meteen af of dat wel zo een goed idee was. Thuis heeft ze ook problemen met haar ouders en ook op school gaat het niet al te best. Dan vertelt haar moeder dat haar vader niet haar échte vader is. Hoe moet ze hier nu weer mee omgaan? 

Bestellen

Kid Kind

KID Kind 
Auteur: Caja Cazemier
Emma is bijna 16 als ze er achter komt dat ze via kunstmatige inseminatie is verwekt. Ze voelt zich verraden door haar ouders, die dat tot nu toe verzwegen hadden en heeft moeite met haar identiteit ten opzichte van haar (niet-biologische) vader en haar half broer en zus (kinderen uit een eerder huwelijk van haar vader). Ze loopt weg (en komt weer terug naar huis) en gaat op zoek naar de identiteit van de donor; uiteindelijk kan ze met hulp van de mensen om haar heen toch een nieuwe inhoud vinden voor de band met haar vader en familie. Vanaf ca. 12 jaar. 

Bestellen

Bekijk ook de boeken voor volwassen donorkinderen. Je kunt ook de ervaringsverhalen van ouders van donorkinderen lezen om te zien hoe andere ouders met donorconceptie omgaan. 

* Deze pagina bevat affiliate links. Dit betekent dat wanneer jij iets besteld bij Bol.com via onze website, Fiom hier een commissie over ontvangt. Dit gebruiken we om onze dienstverlening te verbeteren. Voor jou verandert er niets: de prijs van de boeken blijft hetzelfde.