Mensen schrijven zich in bij een DNA-databank, omdat ze op zoek zijn naar informatie over hun afkomst, over hun verwanten en met verwanten gematcht willen worden. Daarnaast kun je op zoek zijn naar informatie over gezondheid en sociale en fysieke kenmerken.

Donorkinderen en donoren

Er zijn voor donorkinderen en donoren verschillende manieren om met behulp van DNA-onderzoek op zoek te gaan naar verwanten.  

Fiom KID-DNA Databank

Is jouw zoektocht op de eerste plaats gericht op jouw donor of jouw donorkind(eren)? Dan kun je je inschrijven in de Fiom KID-DNA Databank. Dit kan vanaf 12 jaar. Op basis van DNA-profielen kunnen donoren en donorkinderen met elkaar worden gematcht.

De Fiom KID-DNA Databank is niet gericht op de zoektocht naar jouw halfbroers en -zussen of andere verwanten. Soms komt een mogelijke verwantschap tussen donorkinderen onderling wel naar voren. In dat geval stelt Fiom de betrokkenen hiervan op de hoogte .Om een definitieve verwantschap aan te tonen, is altijd DNA van de moeder nodig.

Internationale DNA-databanken

Je kunt zoeken via internationale DNA-databanken zoals Family Tree DNA, 23andMe en MyHeritageals je op zoekt bent naar donorkinderen van dezelfde donor, jouw donor of andere biologische familie. Door middel van stamboom- en DNA-onderzoek kunnen uiteenlopende verwanten gevonden worden.

Geadopteerden

Er zijn voor geadopteerden verschillende manieren om op zoek te gaan naar je biologische ouders of andere familie.

Zoektocht in land van herkomst

Je kunt een zoektocht starten via Fiom in jouw land van herkomst, zonder gebruik te maken van DNA. Fiom is onderdeel van International Social Services (ISS). Dit is een netwerk van instanties in verschillende landen. Als het land van herkomst ook onderdeel is van ISS, gaat een ISS-medewerker in dat land, in opdracht van Fiom, op zoek naar jouw biologische familie. Fiom kan voor jouw zoektocht ook gebruik maken van samenwerkingspartners buiten het ISS-netwerk om. Het is raadzaam om een mogelijke gevonden match/familieleden te bevestigen met behulp van DNA-verwantschapsonderzoek. Dan weet je zeker dat jullie biologische familie van elkaar zijn.  

Voor vragen over je adoptie en afstammingsinformatie kun je terecht bij de adoptie helpdesk van Fiom.

Meestal start je zoektocht bij jouw adoptievonnis en het opzoeken en inzien van je adoptiedossier. Dit proces is verschillend bij een binnenlandse zoekactie en een buitenlandse zoekactie. 

De door Fiom beheerde adoptiedossiers kun je kosteloos inzien. Voor andere dossiers kan Fiom je doorverwijzen naar de vergunninghouder die in jouw adoptie heeft bemiddeld. 

Binnenlandse zoekactie

Buitenlandse zoekactie

Zoeken via DNA-databanken

De zoektocht in het land van herkomst kan soms lang duren. De inschrijving in een internationale DNA-databank kan uitkomst bieden en aanvullend zijn. DNA maakt het mogelijk om met meerdere (verre) verwanten gematcht te worden. Je vergroot hiermee de kans op een resultaat in jouw zoektocht. Je wordt vaak niet gelijk met je biologische ouder gematcht. Door een match met andere verwanten kun je wel actief op zoek naar andere biologische familieleden, o.a. met je stamboom.  

Meer informatie over DNA-databanken

Begeleiding bij je zoekactie via DNA-onderzoek

Wil je dat Fiom meedenkt bij een vraag, neem dan contact met ons op. Daarnaast kan een Fiom-hulpverlener met jou meekijken welke ondersteuning nodig is en je doorverwijzen.