Op deze pagina vind je publicaties en artikelen over zoektochten via DNA. Je kunt ook ervaringsverhalen van donorkinderen en van geadopteerden lezen over hun zoektocht via DNA-databanken of zelf jouw verhaal insturen. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Ivo over hoe hij zijn donor en halfbroers en -zussen vindt via internationale DNA-databanken. 

Peter de knijff

Lezing 'Speuren in je DNA'

DNA-onderzoek kan ons iets vertellen over erfelijkheid van bepaalde eigenschappen en onze geografische herkomst. populatiegeneticus Prof. dr. Peter de Knijff gaat in zijn zijn lezing 'Speuren in je DNA' op 3 april 2019 o.a. in op de opkomst en mogelijkheden van de internationale DNA-Databanken. Studium Generale koppelt wetenschap aan actuele maatschappelijke ontwikkelingen. In de reeks 'Op zoek naar je roots' spreken 4 wetenschappers vanuit verschillende invalshoeken over afkomst en identiteit.

Opvoeders van nu

Zoektocht naar afkomst in stroomversnelling

Artikel in de De Pedagoog (juni 2018) over de toename van zoektochten van donorkinderen en geadopteerden naar hun afkomst via DNA. Femmie Juffer schrijft in dit artikel onder andere over de rol van de opkomende DNA-technieken bij zoektochten, over de mogelijkheid om je anonieme donor te vinden via Fiom, en over de opkomst van de actieve geadopteerden en donorkinderen in deze zoektocht. Fiom heeft input geleverd voor het artikel.

23anmepainfullthruths

Ervaringsverhaal over inschrijving bij een internationale DNA-Databank

Een 33-jarige vrouw schrijft zich in bij 23andMe om meer te weten te komen over haar gezondheid en afkomst. Ze weet niet dat ze een donorkind is. De inschrijving resulteert in een match met een halfbroer, en later nog meer ‘siblings’. Zij beschrijft haar ervaring en haar zoektocht naar meer halfbroers en -zussen en haar donor.