Op 16 januari 2024 heeft het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ouders en nakomelingen gerelateerd aan de spermadonorbank opgeroepen zich te melden. Uit een analyse blijkt dat de in 2004 opgeheven spermadonorbank een incomplete registratie heeft en dat er bij 9 donoren sprake is van meer dan 25 nakomelingen. Dit aantal nakomelingen is meer dan volgens de richtlijn is toegestaan.

Misschien roept dit vragen bij je op, bijvoorbeeld wanneer jijzelf via een vruchtbaarheidsbehandeling bent verwekt in het LUMC in de periode van 1977 tot 2004. Hieronder lees je meer informatie. 

Wat is er nu bekend?

Het AZL/LUMC heeft van 1977 tot 2004 een donorbank gehad voor kunstmatige inseminatie met donorzaad (KID). Naar aanleiding van recente verzoeken van donorkinderen op zoek naar informatie over donoren, is het archief van deze donorbank geanalyseerd. Uit deze analyse blijkt de registratie van twee zaken incompleet:

  • van de 1141 geregistreerde zwangerschappen is bij een deel sprake van een donor met meer dan 25 nakomelingen (9 van de 115 donoren);
  • van 80 van de 1141 nakomelingen kan niet worden nagegaan wie de donor is, omdat hierover registratiegegevens ontbreken.

Het LUMC weet niet waar de ouders en nakomelingen inmiddels wonen, maar wel in welke postcodegebieden ze destijds woonachtig waren. Het gaat voornamelijk om de postcodegebieden 2000 tot en met 3000. Dit betreft het westen van het land. Ook is er op zeer beperkte schaal donormateriaal gedeeld met klinieken in Leeuwarden en Groningen

Het LUMC heeft een onafhankelijk onderzoeksteam aangesteld om de bevindingen te beoordelen. Verder is de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) op de hoogte gesteld. 

Ben jij donorkind en verwekt in het LUMC in de periode van 1977 tot 2004?

Wanneer je bent verwekt in de periode 1977 – 2004 via een KID-behandeling bij het LUMC, meld je dan bij het LUMC voor meer informatie. Mocht je via DNA op zoek willen gaan naar je donor, schrijf je dan in in de Fiom KID-DNA Databank (gratis).

Ben jij donor geweest in het LUMC in de periode van 1977 tot 2004?

Wanneer je donor bent geweest bij het LUMC in de periode van 1977 tot 2004 heb je mogelijk vragen over hoeveel nakomelingen er nu bekend zijn. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het LUMC. Mocht jij je bekend willen maken, dan kun je je gratis inschrijven in de Fiom KID-DNA Databank.

Ben je ouder(s) van een donorkind en in de periode 1977-2004 behandeld bij het LUMC?

Als je tussen 1977 en 2004 een KID-behandeling hebt ondergaan bij het LUMC, bestaat de kans dat de donor van je kind meer dan 25 nakomelingen heeft of dat de registratiegegevens van de donor ontbreken. Het LUMC roept ouders op om zich te melden. Mocht jouw kind op zoek willen gaan naar de donor dan kan jouw kind zich gratis inschrijven bij de Fiom KID-DNA Databank. De resultaten van het DNA-onderzoek communiceert Fiom met jouw kind.

Fiom KID-DNA Databank

In de Fiom KID-DNA Databank kunnen donorkinderen en anonieme donoren elkaar via DNA vinden. Zowel spermadonoren, eiceldonoren als donorkinderen kunnen zich inschrijven en hun DNA-profiel in de Fiom KID-DNA Databank laten opnemen. Aan de hand van DNA-profielen kunnen donoren en donorkinderen worden gematcht. De Fiom KID-DNA Databank is primair gericht op de verwantschap tussen donor en donorkind(eren).

Lees meer over de werkwijze van de Fiom KID-DNA Databank. 

Inschrijven in de KID-DNA Databank

Vertellen aan je kind

Weet jouw kind nog niet dat hij of zij is verwekt met behulp van donorzaad? We begrijpen dat het lastig kan zijn om hier met je kind over te praten. Op fiom.nl vind je meer informatie en gesprekstips. Je kunt ook contact met ons opnemen. Eén van onze medewerkers kan jouw vragen beantwoorden en tips geven hoe je dit kunt bespreken met je kind.

Neem gerust contact op als je vragen hebt

Heb je vragen over de Fiom KID-DNA Databank of hoe je in gesprek kunt gaan met je kind? Dan kun je contact opnemen met donorconceptie@fiom.nl of 088 126 49 72, bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:00.