In Nederland worden vanaf 1948 kinderen verwekt door kunstmatige inseminatie met donorzaad (KID). Dit gebeurde tot 2004 voornamelijk met hulp van anonieme donoren. De naar schatting 40.000 donorkinderen van deze anonieme donoren hebben nauwelijks tot geen informatie over hun afstamming. In 2010 heeft Fiom samen met het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) is de Fiom KID-DNA Databank opgericht. Donoren en donorkinderen verwekt met een anonieme donor kunnen via DNA naar elkaar op zoek. Fiom begeleidt donoren en donorkinderen in dit proces en bij het eventuele contact. 

 

Vijf jaar KID-DNA Databank_ ervaringen met het matchen van spermadonoren en donorkinderen.jpg

Hoe meer donorkinderen en donoren ingeschreven staan, hoe groter de kans op een match. Ben jij een anonieme donor of donorkind op zoek naar informatie; schrijf je dan in!  

Inschrijven Fiom KID-DNA Databank

Veel donorkinderen, die verwekt zijn met behulp van een anonieme donor, voelen de behoefte om op zoek te gaan naar de donor. Vaak uit nieuwsgierigheid. Heb ik bepaalde karaktertrekken van hem? Of is er gelijkenis in uiterlijk? Het achterhalen van medische informatie kan ook een reden zijn om op zoek te gaan naar de donor.  

Maar hoe kun je zoeken als je helemaal geen gegevens hebt, of als de gegevens van de kliniek onjuist of vernietigd zijn? Dan kun je wel nog zoeken op basis van je DNA-profiel. 

“Het is bij ons plezierig verlopen. Ik heb het door mijn donordochter van een andere kant leren bekijken. Ze stond al enkele jaren ingeschreven bij de Fiom KID-DNA Databank en is blij dat ze nu antwoord heeft op haar vragen." - donor Sjoerd (66), lees zijn verhaal

Factsheet over 10 jaar Fiom KID-DNA databank

Resultaten 10 jaar KID-DNA Databank 

Inmiddels staan er bijna 800 donoren en 2000 donorkinderen ingeschreven. In de afgelopen 10 jaar is 24% van de donoren gematcht met één of meerdere donorkinderen. Voor donorkinderen geldt dat 37% gematcht is aan een donorprofiel. Ben je benieuwd met hoeveel donorkinderen aan donoren gematcht zijn? Lees dit en overige cijfers na 10 jaar KID-DNA Databank in onze factsheet.

Bekijk meer cijfers in de factsheet

Tijdsdruk voor donorkinderen: donoren schrijf je in!

Een aanzienlijk deel van de mannen die voor 2004 anoniem doneerden, is inmiddels op leeftijd. 

 • 35% van de donoren die in de Fiom KID-DNA Databank staan ingeschreven is 70 jaar of ouder.
 • 77% is 60 jaar of ouder.

De toenemende leeftijd van de mannen die voor 2004 anoniem gedoneerd hebben, zorgt voor tijdsdruk bij donorkinderen en ook bij donoren. 

Hoe meer donorkinderen en donoren ingeschreven staan, hoe groter de kans om te achterhalen van wie je afstamt. Zeker voor donoren die in de beginjaren gedoneerd hebben en donorkinderen die afstammen van deze donoren, dringt de tijd.

 

Ervaringsverhalen van donoren en donorkinderen

Ilona (31 jaar) vertelt hierover: 

“Mijn donorvader is in 1936 geboren. Dat vond mijn moeder vreemd. Mijn ouders hadden namelijk bij de intake te horen gekregen dat het voornamelijk jonge studenten waren die doneerden. Mijn nieuwsgierigheid veranderde: ik had een jonge man verwacht, nu had hij ineens de leeftijd van mijn opa .(….) Ik realiseerde me dat we eigenlijk niet meer zoveel tijd hebben. Hij was al 79. Toen ging ik nadenken over mijn mogelijkheden.” Lees het hele verhaal van Ilona.

John (72 jaar)  staat als donor ingeschreven in de Fiom KID-DNA Databank. Ook hij denkt na over de druk die zijn leeftijd met zich meebrengt:

“Ik heb bij Fiom een videoboodschap van mezelf opgenomen zodat eventuele toekomstige donorkinderen nog iets van mij kunnen zien, mocht het niet meer mogelijk zijn om hen te ontmoeten” Lees het hele verhaal van John.

Factsheet Spermadonoren maken zich bekend

Waarom schrijven donoren en donorkinderen zich in?

We hebben onderzocht wat de redenen zijn voor donoren en donorkinderen om zich inschrijven in de Fiom KID-DNA Databank.

Donorkinderen hebben vaak meerdere motieven: ze zijn nieuwsgierig, willen graag medische informatie en zijn op zoek naar de donor maar vaak ook naar halfbroers en -zussen. Ongeveer de helft van de donoren schrijft zich in voor het donorkind, en de andere helft is zelf ook benieuwd. 

Meer resultaten lees je in de factsheets hiernaast.

Schrijf je in! 

Waarom zou jij je inschrijven?

 • Veel donorkinderen hebben behoefte aan meer informatie over hun afstamming en donoren zijn benieuwd naar donorkinderen. Gun hen die informatie. 
 • Inschrijven is gratis voor donorkinderen die verwekt zijn voor 1 juni 2004 en voor donoren die voor die datum doneerden.
 • In de Fiom KID-DNA Databank staan 1976 donorkinderen en 769 donoren ingeschreven. Jouw DNA wordt vergeleken met de gehele groep. 
 • Er staan ruim 550 donoren en 1.200 donorkinderen ingeschreven die nog geen match hebben, misschien matcht jouw DNA met één van hen. 
 • Zowel de donor als het donorkind krijgt professionele begeleiding bij een match en het eventuele volgende contact.
 • Als je een match hebt wordt je hiervan persoonlijk op de hoogte gebracht. Je kunt dan jouw wensen voor contact aangeven. Alleen als jullie dit beiden willen wordt er een ontmoeting gepland. 
 • Je bent nooit verplicht om elkaar te ontmoeten of contact te hebben na een match. Fiom kan bemiddelen bij eventuele andere verwachtingen. 
 • Voor donoren is het goed om te beseffen dat donorkinderen niet op zoek zijn naar een vaderfiguur maar meer willen weten over jou als persoon. 
 • Besef als donorkind dat je misschien alleen op zoek gaat naar de donor maar dat je ook één of meerdere donorkinderen met dezelfde donor kunt vinden.
 • Jouw privacy is voor ons enorm belangrijk. Jouw DNA is opgeslagen in het laboratorium van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, en wordt alleen gebruikt voor de Fiom KID-DNA Databank. 

  Schrijf je in

   

  Wij staan voor jou klaar. Wil je liever eerst iemand spreken of heb je vragen voordat je je inschrijft? Neem contact met ons op: 088 126 49 72 of donorconceptie@fiom.nl.

  Ben jij ouder van een donorkind en wil je jouw kind vertellen dat hij of zij is verwekt met behulp van een donor? Voor ouders van jonge kinderen bieden we een webinar Praten over donorconceptie aan. Zijn jouw kind(eren) al ouder? Neem contact met ons op.