Ben je voor 1 juni 2004 verwekt? Dan kan de donor anoniem zijn. Je kunt dan op zoek gaan naar de donor via DNA-onderzoek, bijvoorbeeld via de Fiom KID-DNA Databank. Als er een match is gevonden tussen jou en de anonieme donor, wordt er een procedure in gang gezet. Voor sommige donorkinderen is het nieuws van een match en de informatie die ze op dat moment krijgen, voldoende. Anderen willen graag persoonlijk contact met de donor. Hoe verloopt het (eerste) contact met een anonieme donor?  

Donorkinderen - In contact komen met een anonieme donor.jpg

Ben je na 1 juni 2004 verwekt? Dan is de donor als het goed is bekend bij de SDKB (Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting). Vanaf 1 juni 2004 ging de Wet Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting (WDKB) in, vanaf die datum is anoniem doneren niet meer toegestaan. Helaas zijn niet alle fertiliteitsklinieken in de eerste jaren na de wetswijziging op een juiste manier met persoonsgegevens omgegaan. Het kan dus gebeuren dat een donor die ná 1 juni 2004 doneerde toch niet bekend is.

Op zoek naar de anonieme donor via DNA 

Als de donor anoniem gedoneerd heeft dan ontvang je geen persoonsidentificerende gegevens van de donor. Je kunt dan via DNA-onderzoek eventueel toch de identiteit van een anonieme donor achterhalen. Bijvoorbeeld via een online DNA-databank. Meer informatie over zoeken naar verwantschap via DNA

Eén van de manieren om op zoek te gaan naar de donor is door je in te schrijven in de Fiom KID-DNA Databank. 

Inschrijven Fiom KID-DNA Databank 

Na je inschrijving 

Na het inschrijven breekt een spannende periode aan. Lees hier meer om je zo goed mogelijk voor te bereiden op wat je kan verwachten in die eerste periode van wachten, het eventueel bericht krijgen van een match, en misschien zelf een eerste contact met de donor. 

Er is een match, en nu? 

Voor de Fiom KID-DNA Databank werken we samen het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ). Wanneer er een match is gevonden krijgt Fiom bericht van het CWZ. Wij nemen vervolgens contact op met jou. Er wordt een procedure in gang gezet waarin jij en je donor worden ingelicht.  

Sophie, 27 jaar: En toen kwam dat telefoontje van Fiom: “We hebben je donor gevonden!” Mijn hart ging tekeer…. Ik moest even zitten! 

De stappen na een match tussen jou en de donor 

De donor wordt eerst gecontacteerd. Dit doen we bewust zo. Want zo kunnen we nagaan of de donor nog in leven is. Deze informatie kunnen we dan direct meenemen, wanneer we telefonisch contact opnemen met jou om je te vertellen dat je matcht met een donor en/of met donorverwanten. We geven telefonisch geen verdere informatie. Wel nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek.  

Donoren die zich aangemeld hebben voor de Fiom KID-DNA Databank, staan open voor het delen van hun identiteit en eventueel contact. Dat kan via een brief, een mail (al dan niet met een anoniem mailadres) of telefonisch. Houd er rekening mee dat donoren niet wettelijk verplicht zijn tot persoonlijk contact. Niet alle donoren staan open voor persoonlijk contact. 

Lees meer over de procedure na een match 

Wat biedt Fiom na een match tussen jou en de donor? 

Een medewerker van Fiom kan je helpen bij het helder krijgen wat je wensen en verwachtingen zijn naar de donor. Is het hebben van de persoonsidentificerende gegevens voldoende voor jou of wens je nog aanvullende informatie? Zou je een ontmoeting met de donor willen? Wat is voor jou een goed tempo hierbij? Wat zijn jouw verwachtingen voor na die eerste ontmoeting? 

Als je contact met de donor wil, zijn er verschillende manieren om dit te doen. Je kunt bijvoorbeeld eerst schriftelijk of digitaal het eerste contact leggen en daarna de donor persoonlijk ontmoeten. Maar je kunt ook direct de behoefte hebben om de donor persoonlijk te ontmoeten. Als jouw wensen en verwachtingen duidelijk zijn, kan een hulpverlener van Fiom je helpen bij de te nemen vervolgstappen. Als de donor zich kan vinden in jouw wensen en hoe jij erin staat, kan Fiom jullie beiden ondersteunen tijdens de voorbereiding en opbouw van contact.  

Het eerste contact met de anonieme donor 

Wanneer je de donor of halfbroers of -zussen voor het eerst ontmoet, dan is dat spannend. Misschien zelfs emotioneel uitdagend. Al je hele leven zijn jullie verbonden en toch hebben jullie elkaar nooit gezien. Het is een traject dat je veel antwoorden kan brengen, maar ook veel veranderingen. Positief of negatief, de impact is in ieder geval groot.  

Anne, 32 jaar: Toen we elkaar voor het eerst zagen was het wat onwennig. Vooraf had ik honderden vragen, nu viel ik stil. Ik had foto’s van mezelf op verschillende leeftijden meegenomen. Het was heel bijzonder. 

Het eerste persoonlijke contact  

Ervaring leert ons dat elke ontmoeting anders is. Er kan meteen een klik ontstaan tussen donor en kind, maar het kan ook teleurstellend zijn als de andere partij niet zo is als je had gehoopt. Het kan zijn dat een donor dit proces al eens eerder heeft doorlopen met een ander donorkind of dat het ook voor hem/haar de eerste match is. Ongeacht de situatie, jullie zijn beiden benieuwd naar de ander. En hoe dan ook, het is voor iedereen spannend. 

Hoe spreek je elkaar aan? 

‘Vader, ‘broer’ of ‘zus’ zijn misschien woorden die in deze situatie onwennig zijn. Want hoe spreek je elkaar aan? Het is een kwestie van zoeken naar een goede vorm. En met de tijd vormt het contact zich en krijgen ook woorden en titels hun plek daarin. Misschien kun je als startpunt gewoon elkaars voornaam gebruiken, maar ook dit is een persoonlijke gevoelskwestie. Door de onwennigheid bespreekbaar te maken, haal je de grootste spanning er vanaf.  

Wat zijn je verwachtingen?  

Het verlangen naar een ontmoeting met je donorverwanten is niet ongewoon. Misschien heb je er niet veel over nagedacht, misschien juist wel. Tot het moment dat je oog in oog staat met de ander, weet je niet hoe deze zal reageren. Zelfs niet hoe je zelf zal reageren. Het kan zijn dat je je anders voelt bij een match dan tijdens je zoektocht. Een nieuwe situatie kan namelijk andere emoties oproepen.  

Het kan ook goed zijn dat de ideeën over het vervolg van het contact verschillend zijn. Waar voor de één de cirkel rond is bij een ontmoeting, wil de ander misschien het contact voortzetten. Voor sommige is af en toe persoonlijk contact voldoende en anderen hebben behoefte aan veelvuldig contact via Whatsapp of Facebook. Behoeften en emoties kunnen ook doorheen de tijd veranderen. Dat is heel normaal. 

Begrip voor elkaar 

Bewaak je eigen grenzen, zonder het tempo en de keuzes van de ander uit het oog te verliezen. Je hebt allemaal je eigen gevoelens, achtergrond en leefsituatie. Begrip voor elkaars gevoelens en keuzes, is een goede start om op een prettige manier vorm te geven aan het toekomstige contact tussen jou en je donor of tussen donorverwanten.  

Jouw (online) vindbaarheid 

Bedenk van tevoren hoeveel jij van jezelf wilt delen. Geef je veel informatie van jezelf, dan ben je eenvoudiger terug te vinden en te contacteren via social media. Misschien past het bij je, misschien voelt dat helemaal niet goed. Daar kun je goede afspraken over maken, maar je kan ook je privacy-instellingen op voorhand al aanpassen.  

Tips voor een ontmoeting tussen jou en je donor 

Tips ter voorbereiding op een ontmoeting

Een eerste ontmoeting kan spannend zijn. De volgende adviezen kunnen je daarbij helpen: 

  • Denk alvast na over welke wensen en verwachtingen je hebt met betrekking tot de ontmoeting en het contact ná deze eerste ontmoeting. 
  • Neem de tijd om elkaar te leren kennen. Je kan dingen tegenkomen die je van tevoren niet bedacht had. Zowel gevoelsmatig als in het concrete contact.  
  • Heb begrip voor elkaars familie- en gezinssituatie.  
  • Wees open over de lastige kwesties die je soms tegenkomt. Geef aan, eventueel met een hulpverlener, wat goed en wat minder goed verloopt. Dat helpt je bij een gezamenlijke goede vorming van het contact.  
  • Maak de mensen die belangrijk voor je zijn, deelgenoot van wat je doormaakt. 
  • De een vindt het prettig om eerst schriftelijk contact te leggen via brief of mail, om dit vervolgens uit te bouwen naar een persoonlijke ontmoeting. Anderen willen graag meteen een ontmoeting. Voor iedereen ligt het tempo anders. Denk alvast na over wat bij jou past. 

Na de eerste ontmoeting 

Eerste ontmoetingen zijn vaak spannend. Het is de eerste stap in een proces waarin donorverwanten relaties verkennen en misschien zelfs opbouwen. Elk proces van kennismaking is uniek en elke band die daaruit gevormd wordt, is anders. De nieuwe relatie brengt veel vragen met zich mee: wie zijn wij ten aanzien van elkaar? Hoe gaan we met elkaar om? Welke plek krijgt iemand in mijn leven? En hoe introduceer ik deze persoon in mijn sociale netwerk?  

Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je familie en je partner kan het introduceren van een nieuw persoon in je leven onzekerheid creëren.  Het kan een uitdaging zijn, zelfs spanningen opleveren, om deze relatie een plek te geven in je bestaande netwerk. Ideeën over hoe een familie eruit ziet, gaan schuiven. Grenzen worden opgerekt. Want de traditionele samenstelling is niet meer wat hij is geweest, maar hoe de samenstelling wel moet zijn is nog niet helder. Het herpositioneren vraagt tijd, ruimte en veel begrip. Het is voor iedereen nieuw en dus onwennig. Hoe de relatie en de familiebanden zich verder ontwikkelen, staat nog volledig open. 

Benieuwd hoe andere donorkinderen een eerste ontmoeting met de donor ervaren? 

Lees ervaringsverhalen van donorkinderen