Je bent in het verleden spermadonor geweest. Het kan waardevol zijn nog eens stil te staan bij de redenen waarom je wilde doneren en hoe je daar nu tegenover staat. Want soms kunnen ideeën hierover ook veranderen. Hierover nadenken helpt ook bij het vertellen over de donatie aan je eventuele partner en/of gezin. Waarom is het belangrijk om te praten over je donatie? 

Donoren - Praten over je donatie.jpg

Het doneren van sperma, eicellen of embryo's is niet vergelijkbaar met het doneren van bloed. Sperma-, eicel- of embryodonatie resulteert namelijk in een nieuw leven. Het is dan ook een unieke soort van donatie, die specifieke implicaties heeft (bijvoorbeeld een donorkind dat later informatie en/of contact wenst).  

Redenen om te doneren 

Ten tijde van jouw donatie had je daar waarschijnlijk een goede reden voor. Donoren hebben vaak verschillende redenen om te doneren. Een veel gehoorde reden is om anderen te helpen hun kinderwens te vervullen. Misschien kende je in jouw omgeving mensen die met ongewenste kinderloosheid te maken kregen, en gaf dit jou de aanleiding om te doneren.  

Bijkomende redenen zijn bijvoorbeeld het testen van eigen vruchtbaarheid en/of een eigen voortplantingswens. In de beginjaren van kunstmatige inseminatie met donorzaad werd soms ook de financiële vergoeding genoemd als reden om te doneren. Het kan zijn dat je nu anders denkt over jouw donatie of er juist nog meer achter bent gaan staan.  

Waarom is het belangrijk om over je donatie te praten? 

Sperma-, eicel- of embryodonatie heeft niet alleen gevolgen voor jou als donor en het donorkind, maar ook voor je eventuele partner en gezin. Hoewel veel donoren anderen willen helpen middels hun donatie, is open zijn over je donatie naar je partner of kinderen toe niet altijd even makkelijk. Misschien heb je inmiddels een andere partner dan tijdens je donatie, of wordt het tijd om je kinderen op de hoogte te brengen van halfbroers en -zussen die mogelijk een keer contact willen opnemen.  
 
Het is belangrijk dat je directe familie op de hoogte is van jouw donatie, zodat ze geleidelijk kunnen wennen aan het idee. Hierdoor heb je rustig de tijd om uit te leggen waarom je destijds de keuze gemaakt hebt om te doneren. Ook als je altijd open bent geweest over je donatie, kan het prettig zijn om je wensen en verwachtingen uit te spreken. Wat als een donorkind contact zoekt, hoe zie je dat contact dan voor je? Hoe kijkt je partner en/of gezin aan tegen een contactverzoek van een donorkind? Welke verwachtingen heb je na een eerste ontmoeting?  
 
Tegenwoordig wordt er in de fertiliteitskliniek counseling gegeven door een psycholoog, maatschappelijk werker of arts met expertise op het gebied van voortplanting en donatie, waarin de gevolgen van de donatie besproken worden. Mocht je behoefte hebben aan ondersteuning, neem dan contact op met Fiom. 

Ben je vindbaar voor jouw donorkinderen? 

Het moment waarop je gedoneerd hebt, heeft invloed op je situatie nu. Dit bepaalt bijvoorbeeld of je wel of niet vindbaar bent voor jouw donorkind(eren). Vanaf 1 juni 2004 is de Wet Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting ingegaan en daarmee is het anoniem doneren van sperma in Nederland niet meer mogelijk. Het moment waarop je gedoneerd hebt, bepaalt dus in grote mate of je een A-donor (anonieme) of B-donor (bekende) bent.  

Ervaringsverhalen

Benieuwd hoe andere donoren omgaan met praten over hun donatie en eventueel contact met donorkinderen? Lees de ervaringsverhalen. 

Lees ervaringsverhalen