Van 1990 tot 1993 ben ik zaaddonor geweest in kliniek van dr. Karbaat in Barendrecht. Ik heb bij mijn eerste gesprek met dr. Karbaat aangeven geen anonieme donor te willen zijn. Dat was geen probleem, ik heb een formulier ondertekend.

In 1998 kreeg ik een brief die niet voor mij bedoeld was, maar voor een notaris in Eindhoven. Daar stond de naam, geboortedatum van mijn donorkind in. Geen adres. Er werd gevraagd, als het kind 16 jaar zou zijn het met mij contact mocht opnemen. Ik vond het een rare vraag, ik was toch geen anonieme donor. Ik belde naar het kliniek, daar werd mij verteld dat de brief niet voor mij was bedoeld. Zelf heb ik geprobeerd het kind te achterhalen, maar dat lukte mij niet. Ik heb nogmaals gebeld met kliniek maar mij werd verteld dat ik opdringerig bezig was. In 2009 heb ik contact gezocht met Fiom in Den Bosch, zij hebben het kind kunnen traceren. Ik had mij bloed afgegeven voor DNA onderzoek, en dat is ook gebeurd met het kind. De uitslag was geen match, ik vond het verschrikkelijk voor het kind en moeder. Ikzelf was ook teleurgesteld, haar geboortedatum stond al jaren in mijn agenda. Dokter Karbaat had gewoon de kluit bedonderd.

Henk: Ik was ook teleurgesteld, haar geboortedatum stond al jaren in mijn agenda.

Ik heb ook mijn medisch dossier in Nijmegen bekeken en daar had hij niet anoniem gewijzigd in anoniem. Ik heb hem gebeld, en hij deed erg onnozel en hij zei dat hij het zich niet kon herinneren. De kans dat ik een donorkind zou vinden, was minder dan 1% zei hij. In 2018 heb ook mij DNA laten analyseren door Familytree DNA en MyHeritage in USA. Er kwam in 2019 een match van uit MyHeritage. Een zoon van 27 jaar oud, hij was niet op de hoogte dat hij donorkind was en was geschrokken. Bij Fiom is er nog geen match geweest. Mijn zoon en ik hebben elkaar 3 maal ontmoet. Nu vraag ik mij af of er ouders zijn die begin negentiger jaren in Barendrecht zijn geweest. Volgens een verpleegkundige zou het 10 keer gelukt zijn, ik weet ook niet of ze de waarheid sprak. Ik zou nu ik nog goed ben de kinderen dolgraag willen ontmoeten. Ik ben de jongste niet meer. Mijn DNA gegevens zijn bij het Fiom Den Bosch bekend en ook bij FamilyTreeDNA en MyHeritage USA . Ik hoop dat er matches komen, ik ontvang jullie met open armen. 

* Dit ervaringsverhaal is geschreven vanuit een persoonlijke ervaring, dit kan voor iedereen anders zijn.
* In verband met de privacy is de naam in dit verhaal verzonnen.

Meer ervaringsverhalen

Wil jij jouw verhaal (anoniem) met anderen delen?

Stuur jouw verhaal in