Fred Gundlach

Interview met Fiom hulpverlener Fred Gundlach

Vol verwachting op zoek naar je donor. Fred Gundlach is hulpverlener bij Fiom en begeleidt onder andere mensen die op zoek zijn naar hun donor. In een interview vertelt hij over het zoekproces van donorkinderen en donoren naar biologische familie via de Fiom KID-DNA Databank.

Lees het interview met Fred

Factsheet over 10 jaar Fiom KID-DNA databank

Fiom KID-DNA Databank bestaat 10 jaar

De Fiom KID-DNA Databank is opgericht in 2010, zodat donorkinderen en anonieme donoren elkaar kunnen vinden via DNA. Inmiddels zijn er 2.745 donoren en donorkinderen ingeschreven. 

Hoeveel donorkinderen zijn gematcht aan een donor? En hoeveel donorkinderen zijn er gemiddeld aan één donor gematcht? Je leest het in de factsheet. 

Bekijk de factsheet

FIOM Factsheet 10 years KID-DNA in English

10th anniversary Fiom's KID-DNA Database 

The Fiom KID-DNA Database was established in the Netherlands in 2010. This voluntary DNA-database allows donor-conceived persons and donors donating prior to 2004 to register and send in their DNA. It enables us to match donor-conceived persons and anonymous donors based on DNA. In December 2020, 2,745 donors and donor-conceived persons have registered. 

In this factsheet you can read, among other things, how many donor-conceived persons were matched to a donor. 

View the factsheet

Anders en toch gewoon

Boeken over donorconceptie

Bekijk onze overzichten van boeken en kinderboeken over donorconceptie.

Kinderboeken donorconceptie     

Boeken over donorconceptie

Anders en toch gewoon: families na donorconceptie

Een informatief boek voor ouders en professionals

We zijn een familie na donorconceptie. En nu? Wat houdt ouderschap na donorconceptie in? Hoe vertel je een kind dat je niet de genetische ouder bent? Welke plaats heeft de donor in het gezin? Zowel voor heteroseksuele paren met vruchtbaarheidsproblemen als lesbische paren of alleenstaanden kan donorconceptie een manier zijn om een kinderwens te vervullen. Je gezin vormen met de hulp van een eicel-, sperma- of embryodonor gaat echter vaak gepaard met veel vragen en twijfels. Dit boek gaat in op de meest gestelde vragen van (wens)ouders die hun gezin vormden na donorconceptie. 'Anders en toch gewoon. Families na donorconceptie'Astrid Indekeu.

Het boek is bij bol.com te bestellen.

Beginnen bij het begin

Beginnen bij het begin, ouder en kinderen in gesprek over donorconceptie

Als je kind is verwekt via sperma- of eiceldonatie kan het best lastig zijn om daarover met je kind in gesprek te komen. Wanneer is het goede moment om erover te beginnen? Hoe sluit je aan bij de leeftijd en de ontwikkeling van je kind? En hoe ga je om met zijn of haar reactie?

Om ouders hier bij te helpen, heeft Fiom het boek ‘Beginnen bij het begin’ uitgegeven. Dit boek laat zien hoe je met deze vragen kunt omgaan, met aparte hoofdstukken voor verschillende leeftijdsgroepen en met ervaringen van ouders, kinderen en donoren.  

Vijf vragen aan Kate Bourne

Kate Bourne werkt bij de Australische organisatie VARTA, wat staat voor Victorian Assisted Reproducive Treatment Authority. Deze organisatie biedt onafhankelijke informatie en hulp rondom o.a. fertiliteit en donorconceptie. We stelden haar vijf vragen. 

Lees het interview met Kate

VARTA Logo