20/12/2022

Eind november 2022 was de boekpresentatie van het boek ‘KID’ geschreven door Jelmer Soes. Een bijzondere presentatie want deze werd live opgenomen voor een speciale episode van de podcast ‘DNAzaten’. Jelmer vertelde over de achtergrond van het boek en las er gepassioneerd uit voor. Samen met halfzus Juul beantwoorde Jelmer ook vragen over de podcast. Janneke Maas en Fred Gundlach vertelden over het werk van Fiom. 

Het boek ‘KID’ 

“Sam is 17 als zijn ouders hem en zijn broer Kai iets meedelen waar hun wereld van op zijn kop komt te staan: de broers zijn verwekt met behulp van twee verschillende anonieme donors. Schrik, woede, verbazing – de emoties razen door Sams lijf. Is zijn vader dan nog wel zijn vader? Wat betekent het dat Kai en hij halfbroers zijn? En wat zegt dit over wie Sam zelf is? Hij weet maar één manier om houvast te krijgen: hij gaat alles op alles zetten om zijn donor te vinden. Die zoektocht levert veel meer op dan hij verwacht.” 

De voorkant van het boek: KID

De jeugdroman KID (15+) is in sterke mate gebaseerd op eigen ervaringen van Jelmer Soes. Als jongvolwassene kreeg hij te horen dat hij is verwekt door middel van KID (kunstmatige inseminatie met donorzaad). Jaren later, toen hij al enkele halfzussen en -broers had gevonden, ontdekten zij dat Jan Wildschut, de gynaecoloog die hun ouders behandelde, zelf de donor was, en dat hij dit nog veel vaker had gedaan. Inmiddels zijn er meer dan 50 kinderen van deze arts bekend. Ondanks dat het boek geschreven is voor jongvolwassenen is het boek voor volwassenen ook prettig om te lezen. 

De podcast ‘DNAzaten’ 

Regina (aflevering 2): “Ik heb een stukje van mezelf gevonden terwijl ik alles mag houden wat ik al had” 

Een podcast over heel veel halfbroers en -zussen. Jelmer en Juul weten sinds januari 2021 dat ze halfbroer en –zus zijn. Ze zijn donorkinderen van voormalig gynaecoloog Jan Wildschut die in de jaren tachtig en negentig zijn eigen zaad gebruikte bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Jelmer en Juul gaan samen op bezoek bij leden van hun nieuwe familie. Aan hun keukentafels gaan ze met hen in gesprek. Ze bespreken onder andere welke invloed het donorkind zijn heeft gehad op het leven en hoe je omgaat met het opeens deel uitmaken van zo’n enorme groep halfbroers en -zussen. 

Reactie hulpverlener Fiom op de podcast:  

“Indrukwekkend om deze persoonlijke verhalen te horen. Soms verdrietig, soms wat luchtiger. Het geeft inzicht in hoe donorkinderen het donorkind zijn op verschillende manieren ervaren. Daarnaast hoor je ook hoe het voor iemand is om te ontdekken dat zijn opvoedvader niet zijn biologische vader is (terwijl dit wel beloofd was door de arts aan de ouders). En dit alles terwijl je voor je gevoel samen aan de keukentafel zit.”   

Bonus aflevering – Live podcast 

Tijdens de boekpresentatie werd een live podcast opgenomen. Schrijver Edward van de Vendel interviewde Jelmer en Juul over de podcast en hoe het voor hen was om bij deze nieuwe familie op bezoek te gaan. Soms gingen ze op bezoek bij iemand die al een beetje bekend was, maar andere keren was het een eerste kennismaking. Hierna vertelden Janneke Maas en Fred Gundlach over het werk van Fiom. Ze gingen in op het belang van ouders om openheid te geven aan hun kind, waar je rekening mee moet houden als de behandeld arts zelf gedoneerd heeft en het belang van gespecialiseerde hulpverlening voor de doelgroep.  

Drie mensen aan een tafel nemen een podcast op