Vermoed je dat je een verdwenen kind bent of wil je informatie over iemand anders delen? Vul dit formulier in of bel naar 088- 126 49 00.

Help ons de laatste wens van Argentijnse grootmoeders te vervullen

De ‘Abuelas de Plaza de Mayo’ in Argentinië zijn al jaren op zoek naar hun kinderen en kleinkinderen. Kinderen die in de jaren van de dictatuur zijn verdwenen, geroofd en (meestal illegaal) toegeëigend in gezinnen, al dan niet via adoptie. De tijd begint te dringen voor deze grootmoeders. Hun grootste wens is om deze kinderen en kleinkinderen in hun armen te sluiten. 

Abuelas

Achtergrond

Tijdens de laatste dictatuur in Argentinië (1976-1983) zijn veel kinderen in gevangenschap geboren. De ouders van deze kinderen zijn in de meeste gevallen vermoord of verdwenen. Waar de kinderen terecht zijn gekomen is niet duidelijk. In veel gevallen zijn ze illegaal geadopteerd. Het vermoeden bestaat dat een aantal hiervan ook in Nederland terecht is gekomen. In samenwerking met H.I.J.O.S. Nederland probeert Fiom deze kinderen op te sporen. Iedereen heeft het recht om te weten waar hij/zij vandaan komt.

Uitdagingen

De zoektocht naar deze kinderen is een bijzonder project. Op dit moment zijn er nog 350 kinderen wereldwijd zoek. In Nederland is in 2014 een kind gevonden. De kans is aanwezig dat er meer kinderen in Nederland terechtgekomen zijn. Het vinden van deze kinderen is een grote uitdaging. De gezochte kinderen zijn moeilijk te vinden omdat er van hen heel weinig bekend is. 

Zoektocht kinderen Argentinië.jpg

De grootmoeders

De grootmoeders die op zoek zijn naar deze kleinkinderen hebben zich verenigd in de Abuelas (grootmoeders) de Plaza de Mayo. Deze naam hebben ze gekregen omdat ze wekelijks sinds 1977 demonstreren op dit plein van Buenos Aires. Vanwege de hoge leeftijd van deze grootmoeders heeft de zoektocht naar de kleinkinderen haast.

Ana gevonden in Nederland

In 2014 werd Ana in Nederland gevonden. Zij had tot die tijd geen idee dat ze een verdwenen kind was. En wist niet beter dan dat haar ouders haar biologische ouders worden. Zij vertelt haar verhaal in Spoorloos. Samen met Derek Bolt gaat ze terug naar Argentinië. Ze bezoek onder andere de gevangenis waar haar ouders hebben gezeten en waar ze geboren is.

Uitzending Spoorloos

Meer informatie over het terugvinden van Ana is te vinden op de website van de Abuelas.

Kan jij ons helpen?

Het vermoeden bestaat dat er nog meer kinderen in Nederland terecht zijn gekomen. In een laatste poging om deze kinderen te vinden vragen wij aandacht voor dit onderwerp. We roepen iedereen op zich te melden, die vermoedt een kind te zijn waar we naar op zoek zijn of informatie heeft die ons kan helpen bij de zoektocht. De mensen die wij zoeken zijn geboren in de tijd van de dictatuur en nu tussen de 40 en 48 jaar oud. 

Vermoed jij dat je een kind bent waar we naar op zoek zijn? Of ken jij iemand waarvan je vermoedt dat er iets niet klopt? Neem contact met ons op via onderstaande button. Wil je liever anoniem blijven? Dan kan dat ook en gaan wij aan de slag met de gegevens die je ons aanlevert.

Neem contact op

Meer informatie

Meer informatie over de zoektocht naar deze verdwenen kinderen is te vinden via op de volgende links: