Fiom begeleidt vrouwen die hun zwangerschap laat ontdekken en overwegen om hun kindje niet zelf op te voeden. Fiom ondersteunt vrouwen tevens bij het maken van een weloverwogen keuze. Vandaag vertelt Nicolette, hulpverlener ongewenste zwangerschap bij Fiom, hoe een week eruit ziet.

Dag 1

09.00 uur : Bereikbaarheidsdienst
Vandaag heb ik bereikbaarheidsdienst. Dat houdt in dat ik gebeld kan worden met vragen van ziekenhuizen en verloskundigen die in contact staan met een vrouw die haar zwangerschap laat heeft ontdekt en overweegt om het kind niet zelf op te voeden. Soms is de vrouw al bevallen en ga ik er met spoed naartoe. Vandaag is het rustig.

9.30 uur: Mails beantwoorden
In onze mailbox komen algemene vragen binnen over alle thema’s van Fiom. De mails die in het weekend gestuurd worden en over zwangerschap gaan, zijn vaak ’s avonds laat of in de nacht geschreven. Mensen die twijfelen over het al dan niet voortzetten van de zwangerschap, soms van zich af willen schrijven, maar in de meeste gevallen hulp willen. Fiom kan een gesprek aanbieden met een keuzehulpverlener zodat ze alles op een rijtje kunnen zetten. Zo kunnen ze een weloverwogen keuze maken in geval van ongewenst zwangerschap.  

10.30 uur: Coaching
Er komt een telefoontje binnen van een keuzehulpverlener. Ze heeft twee gesprekken gevoerd met een echtpaar en wil graag even sparren. Fiom traint alle keuzehulpverleners in Nederland. De keuzehulpverlener heeft net nascholing gevolgd waarin een psycholoog vertelde over hoe je brein (niet) werkt als je in een crisis verkeerd. Dat konden we in deze casus goed gebruiken.

13.00 uur: Rapportage schrijven
Vandaag maak ik de eindrapportage af die bestemd is voor de Raad voor de Kinderbescherming. Het beschrijft het proces van een vrouw die gekozen heeft om haar kind af te staan ter adoptie. Aanvankelijk wilde ze geen informatie over het kind ontvangen, maar tijdens ons gesprek van vorige week gaf ze haar wensen aan ten aanzien van het gezin waarin ze wilde dat haar kind zou opgroeien. Ook zou ze het gezin graag willen ontmoeten en twee keer per jaar een update ontvangen.

Dag 2

09.00 uur: Online module abortusverwerking
Deze ochtend log ik in bij onze online module Abortusverwerking. Ik krijg bericht via mijn mail als er taken op mij wachten. Een vrouw van 37 jaar heeft zich aangemeld en ik zie in haar intake dat ze ondersteuning kan gebruiken. Niet zozeer met de keuze van haar onbedoelde zwangerschap, maar wel met de communicatie met haar echtgenoot.

11.00 uur: Belafspraak met cliënte
Ik heb telefonisch contact met een cliënte waarbij geheimhouding noodzakelijk was en nog steeds is. De man met wie ze een date had, heeft haar met GHB gedrogeerd. Ze is urenlang out geweest en had later geen idee dat ze zwanger is geraakt. Het kind is inmiddels in een adoptiegezin opgenomen. We hebben een goede band opgebouwd en hebben regelmatig even contact over hoe het met haar gaat en waar ze mogelijk tegenaan loopt.

15.00 uur: Overleg met cliënte en raadsonderzoeker
Vanmiddag hebben een cliënte, de betrokken raadsonderzoeker en ik een gesprek. In de afgelopen tijd is de cliënte onverwachts bevallen. Ze was zich totaal niet bewust van haar zwangerschap. Iets wat veel mensen zich niet kunnen voorstellen. Maar ik wel. Ik heb inmiddels zoveel vrouwen begeleid die dit is overkomen. Je zit als zwangere niet te wachten op mensen die jou veroordelen. Daarom hebben we dit najaar ook een campagne gevoerd over het laat ontdekken van je zwangerschap. Je kunt écht een platte buik hebben terwijl je 30 weken zwanger bent. Bij het ontdekken van een late zwangerschap heb je maar zo kort de tijd om je voor te bereiden op de bevalling en soms heb je helemaal geen tijd. Hoe fijn is het dan dat er begeleiding voor je is, mensen om je heen die je niet veroordelen. Dat is wat mijn werk zo mooi maakt.

Dag 3

09.00 uur: Sparren collega hulpverleners
Ik start met het wekelijks overleg met mijn collega hulpverleners die ook vrouwen begeleiden die overwegen om hun kind af te staan ter adoptie. Er zijn de afgelopen weken veel meldingen binnengekomen en we hebben meer tijd nodig dan gebruikelijk. We zijn dagelijks bereikbaar en als je dienst hebt in het weekend, dan kan er natuurlijk ook een kind geboren worden. Het is fijn om van alle begeleidingen even een persoonlijke update te krijgen, zodat we de informatie niet alleen uit de dossiers hoeven te halen.

10.00 uur: Overleg met mijn leidinggevende
Dit overleg heb ik elke maand. Niet dringende werkvragen spaar ik op om te bespreken. Zo hebben we het nu over mijn aanstaande vakantie en heb ik een vraag over het afbouwen van begeleiding van een cliënte.

10.30 uur: Teamoverleg
Het grote teamoverleg met alle collega’s op het onderwerp Ongewenste Zwangerschap kunnen we gelukkig weer op kantoor doen. Ik zie dan ook mijn collega’s die wetenschappelijk onderzoek doen of beleidsmedewerker zijn. Als je bij elkaar bent, heb je zoveel meer vragen die je tussendoor kunt stellen en kom je weer op nieuwe ideeën om uit te werken.

14.00 uur: Telefoontje zorgcoördinator
Een zorgcoördinator belt over een 16-jarig meisje dat gisteren aan haar moeder heeft gemeld dat ze zwanger is en mogelijk al een aantal maanden. De vraag is wat ze moeten doen. Ik geef aan welke stappen er eerst gezet moeten worden, waaronder een echo in het ziekenhuis, zodat de termijn van de zwangerschap bepaald kan worden en er medische controles kunnen worden uitgevoerd.
Het is een ongecontroleerde zwangerschap tot nu toe (zoals dat genoemd wordt). Gezondheid van het meisje en de baby zijn nu eerst van belang. Als ze na de eerste schrik het gevoel heeft dat ze mogelijk niet zelf het kind wil opvoeden, dan kan Fiom haar begeleiden.

De volgende dag word ik gebeld: het meisje zal over drie maanden bevallen en de moeder en het meisje hebben samen besloten dat ze voor de baby gaan zorgen. Ik ben blij voor ze.

Waarom werk je bij Fiom?

Nicolette: "In mijn werk vind ik het heel bijzonder hoe het proces bij een voornemen tot afstand ter adoptie verloopt. Je staat iemand bij in een kwetsbare periode van het leven. Geen enkele situatie is hetzelfde. De helft van de vrouwen kiest er uiteindelijk voor om zelf te gaan zorgen voor hun kind. Anderen kiezen ervoor hun kind af te staan ter adoptie of soms voor plaatsing bij familie of een pleeggezin. Het is altijd weer maatwerk en het is aan de vrouw zelf en haar partner om te ervaren en te voelen welke toekomst zij voor zichzelf én voor het kind zien. Daarom geven we altijd in onze voorlichting aan betrokkenen of aan professionals aan dat de vrouw (én haar partner) tijd en ruimte nodig hebben om te kijken wat bij hun past. Na de geboorte kan een vrouw er namelijk heel anders over gaan denken. Er is letterlijk bedenktijd nodig. Voor mij is het dagelijks werk, maar als ik kennismaak met nieuwe mensen merk ik dat het werk eigenlijk heel bijzonder is. Ik sta iemand bij zonder oordeel, alles wat je je kunt bedenken, heb ik meegemaakt. Het is fijn om van de cliënten terug te horen dat ze mijn begeleiding op prijs stellen en dat ze weer verder kunnen in het leven, welke keuze ze ook hebben gemaakt. Daar gaat het om."