Deze vacature is gesloten!

Doel van de stage

Je levert een bijdrage aan het onderzoek “Druk bij besluitvorming rondom abortus”. Je werkt mee aan de literatuurstudie over het construct van partnerdruk bij een ongewenste zwangerschap. Hierbij werk je samen met onderzoekers van Fiom.

Achtergrond onderzoek

Van de ongeveer 50.000 onbedoeld zwangere vrouwen in Nederland twijfelen er jaarlijks ongeveer 3.000 dusdanig over hun keuze waardoor ze hulp zoeken (online of face-to-face). Gemiddeld 22% van deze vrouwen geeft aan dat ze druk van de betrokken man hebben ervaren bij het nemen van een beslissing. Uit hetzelfde onderzoek kwam naar voren dat 28% van de mannen zich onder druk gezet voelde door de vrouw.

Naast een ruwe schatting van de prevalentie van ervaren druk, is het meestal onbekend welk type of welke mate van druk wordt ervaren en hoe zowel de vrouw als de man hun rol zien in de druk die door de ander wordt ervaren.

Achtergrond stage

Het literatuuronderzoek is één van de onderzoeksprojecten binnen een groter onderzoek naar “Druk bij besluitvorming rondom abortus”. Het doel van dit overkoepelende onderzoek is om inzicht te krijgen in verschillende soorten en gradaties van druk die relevant zijn in de context van abortus. We onderzoeken hierin het perspectief van beide partners. Het literatuuronderzoek dient als raamwerk voor volgende onderzoeksprojecten.

Er wordt een systematische scoping review uitgevoerd om een overzicht te geven van wat er (on)bekend is over druk in het besluitvormingsproces over abortus. Dit onderzoek omvat een analyse die leidt tot een nieuwe interpretatie, construct of model dat bruikbaar is in verder onderzoek naar ervaren druk bij abortusbesluitvorming.

Wat zoeken we?

 • Je volgt een master bij een relevante opleiding (bijv. Sociologie, Psychologie, Culturele antropologie, Interdisciplinairy Social Science, Public Health, Health Sciences);
 • Je bent geïnteresseerd in of hebt affiniteit met het thema onbedoelde zwangerschap en abortus;
 • Je bent analytisch sterk, sociaal vaardig, schrijfvaardig en toont initiatief;
 • Affiniteit en ervaring met het uitvoeren van literatuuronderzoek;
 • Je bent drie dagen per week beschikbaar (zowel thuiswerkdagen als aanwezigheid op ons kantoor in Den Bosch).

Wat bieden we?

 • Wetenschappelijk onderzoek dichtbij de praktijk
 • Begeleiding door een ervaren onderzoeker van Fiom
 • Een stagevergoeding van €300 bruto per maand
 • Een prettig kantoor in het centrum van Den Bosch

  Stageperiode

  Februari t/m juni 2024 (afwijken van deze periode is eventueel mogelijk in overleg).

  Over Fiom

  Fiom is het expertisecentrum op het gebied van ongewenste zwangerschap, afstand & adoptie en verwantschapsvragen. Uitgangspunt van het werken bij Fiom is het zelfbeschikkingsrecht van ongewenst zwangere vrouwen en het recht van een kind om te weten waar hij of zij vandaan komt en om op te groeien met behoud van eigen identiteit. Fiom biedt informatie en hulp bij ongewenste zwangerschap, nazorg op het gebied van adoptie en begeleidt mensen bij hun zoektocht naar biologische familie in binnen- en buitenland. Daarnaast beheren we de KID-DNA Databank die een match tussen een donorkind en een anonieme donor mogelijk maakt. Dit alles doen we met ongeveer 100 gedreven medewerkers vanuit onze kantoren in ’s-Hertogenbosch en Houten en vanaf onze thuiswerkplekken. 

  Solliciteren

  Deze vacature staat niet meer open. Solliciteren is helaas niet meer mogelijk.

  Meer informatie?

  Zie onze website