Zoekactie starten

Misschien speel je al een tijdje met de gedachte om op zoek te gaan naar een familielid. Waarschijnlijk heb je allerlei vragen over of voor deze persoon. En vraag je je af hoe je een zoekactie aan kunt pakken. Wellicht heb je zelfs al wat informatie verzameld over de persoon die je zoekt. Die informatie kan bij de zoekactie van pas komen. Wil je een zoekactie starten? Hieronder vind je meer informatie over zoekacties en kun je je aanmelden.

Tijdelijk gewijzigde dienstverlening door coronavirus

Verwantschapsonderzoek is het vergelijken van het DNA van twee personen, om vast te stellen of zij een familieband hebben. Verwantschapsonderzoek waar Fiom bij betrokken is wordt uitgevoerd door het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen. De capaciteit van het laboratorium is momenteel hard nodig voor andere doeleinden. Verwantschapsonderzoeken gaan door, maar dit kan wat langer duren dan normaal.  

Ontmoetingsafspraken kunnen ook doorgaan. Jouw hulpverlener zal met je bespreken in welke vorm en op welke locatie de afspraak plaats kan vinden. 

Wat de maatregelen rondom het coronavirus betekenen voor de uitvoering van zoekacties is per zoekactie verschillend. Het is mogelijk dat enige vertraging ontstaat, bijvoorbeeld wanneer archieven niet beschikbaar zijn of medewerkers ziek worden. Voor vragen over jouw specifieke zoekactie, kun je contact opnemen met jouw contactpersoon bij Fiom. 

Heb je hier vragen over, dan kun je contact met ons opnemen op 088 126 49 64 of afstamming@fiom.nl 

Binnenlandse zoekactie

Adoptiegerelateerd

Ben je geadopteerd binnen Nederland? Dan kan Fiom zoeken naar jouw biologische familie. Lees meer informatie en meld je aan

Niet-adoptiegerelateerd

Is het contact met familieleden in Nederland verbroken, of is er nooit contact geweest? Fiom kan voor je zoeken naar jouw familie. Lees meer informatie en meld je aan

Buitenlandse zoekactie

Adoptiegerelateerd

Ben jij geadopteerd uit het buitenland en wil je zoeken naar jouw biologische familie in jouw herkomstland? Lees dan meer informatie over een zoekactie en meld je aan

Niet-adoptiegerelateerd

Heb je familie in het buitenland waar geen contact mee is? Fiom kan jouw familie opsporen. Lees eerst meer informatie en meld je aan

Zoeken naar meerdere personen

Ben je op zoek naar meerdere personen? Vul dan eerst het aanmeldformulier voor een zoekactie in, en daarna het formulier voor zoeken naar meerdere personen

Informatie is belangrijk bij een zoekactie

Bij het starten van een zoekactie is het belangrijk dat je zoveel mogelijk informatie aan ons doorgeeft. Hoe meer informatie, hoe groter de kans op een succesvolle zoekactie. Het is verstandig om hier voordat je een zoekactie start alvast goed over na te denken. Geef bij aanmelding aan hoe zeker je bent van de juistheid van de informatie. Stuur zoveel mogelijk documenten mee die de informatie ondersteunen. Als je helemaal niets weet over de gezochte persoon, is het (meestal) niet mogelijk om een zoekactie te starten.

Let voordat je een zoekactie start op het volgende: 

  • Aan een zoekactie zijn kosten verbonden. De hoogte van de kosten is afhankelijk van het soort zoekactie. 
  • Om een zoekactie te starten, moet je minimaal 16 jaar oud zijn. Voor personen tussen 12 en 16 jaar die een uitzonderlijke reden hebben, kan soms toch een zoekactie gestart worden. Neem in dit geval contact met ons op voor je je aanmeldt voor een zoekactie.  
  • Een zoekactie kan enige tijd duren. We weten van tevoren niet hoe lang. Dit loopt uiteen van drie maanden tot soms wel twee jaar. 
  • Na betaling van de nota kan het even duren voor je uitgenodigd wordt voor een intake gesprek. Meer informatie over een zoekactie staat in het stappenplan voor binnenlandse zoekacties en buitenlandse zoekacties
  • Fiom kan niet garanderen dat de persoon die jij zoekt daadwerkelijk gevonden wordt. Fiom verplicht zich bij aanname van jouw zoekactie om alles te doen wat mogelijk is om de persoon die jij zoekt te traceren. Soms blijkt het vinden van een persoon, na langdurig en uitgebreid zoeken, helaas niet mogelijk. Ook in dit geval ben je de kosten voor de zoekactie verschuldigd.
  • Fiom zoekt alleen voor jou wanneer er niet tegelijkertijd op andere manieren gezocht wordt naar de gezochte persoon. Om wrijving en problemen te voorkomen, stopt Fiom met zoeken wanneer jij zelf of een ander voor jou contact zoekt met de gezochte persoon. 

Geadopteerd en op zoek

Ben je geadopteerd en heb je weinig of geen informatie tot je beschikking? Lees dan eerst de pagina ‘Geadopteerd en op zoek’. Hier staat waar je waarschijnlijk meer informatie over jouw adoptie en familie kunt vinden.

Geadopteerd en op zoek naar familie

Twijfel je nog of je een zoekactie wilt starten? Dan helpt informatie over zoeken naar je biologische familie jou misschien verder.

Afstandsmoeder en op zoek

Heb je ooit een kind afgestaan ter adoptie en zou je hem of haar nu graag terugvinden om in contact te komen? Lees dan eerst de informatie over zoeken naar je afgestane kind. Hier kun je lezen welke mogelijkheden er zijn en waar je rekening mee moet houden. 

Meer informatie over zoeken naar je afgestane kind

Zoeken via Fiom Utrecht

Woon je in of vlakbij Utrecht? Dan kun je je zoekactie starten bij Fiom Utrecht. Fiom Utrecht is een aparte organisatie en hun aanbod wijkt iets af van dat van de landelijke Fiom. Voor zoekacties maken ze wel gebruik van de mogelijkheden van het Landelijk Zoekteam en de afdeling ISS van de landelijke Fiom. Je vindt contactgegevens van Fiom Utrecht op onze contactpagina. Mocht het bureau van Fiom Utrecht bij jou in de buurt je niet kunnen helpen bij jouw zoekvraag, dan kun je je alsnog bij ons aanmelden.