Ervaringsverhalen

Hier kun je de ervaringen van anderen lezen over hun zoektocht, over adoptie en het zoekproces. Je kunt ook je eigen verhaal op de site laten plaatsen.

Stuur je verhaal in

Lees ook ervaringsverhalen van geadopteerden

‘Ik ben een weggeefkind.’ Over de gevolgen van een adoptie

In 2018 publiceerde schrijver en dichter Eke Mannink haar debuutroman ‘Zo stroom ik van je over’, over de gevolgen van een adoptie. Die van haarzelf, welteverstaan. De bedoeling was een punt te zetten achter een lang verhaal, het werd een nieuw begin. Eke schreef voor Trouw een artikel waarin ze vertelt wat er gebeurde na de publicatie van haar boek.

Foto van boomwortels ter illustratie van verhaal adoptie

Johan zocht 40 jaar na adoptie naar zijn biologische moeder

Johan van Leeuwen gaat op veertig jarige leeftijd op zoek naar zijn biologische moeder via Fiom. Hij is destijds afgestaan en binnenlands geadopteerd. Inmiddels hebben zij elkaar ontmoet. Johan deed zijn verhaal in een interview met de Raad voor de Kinderbescherming

Verhalen over adoptiebedrog in Zembla

Zembla heeft in drie delen aandacht besteed aan misstanden in de adoptiewereld. In het eerste en tweede deel richtten zij zich op adopties uit Sri Lanka en tonen zij het bestaan van babyfarms aan. In deel III onderzoeken zij wat de overheid wist en weet van de illegale adopties. In de uitzendingen de verhalen van de betrokkenen. 

'Toen ik zelf moeder werd, besefte ik wat het betekent om je kind af te staan'

Monique Weustink-Schmeitz werd als baby geadopteerd en ging op zoek naar haar roots. In Margriet vertelt ze over haar zoektocht: 'Als onbegrepen puber vond ik vragen als "Waar kom je vandaan" vaak ronduit brutaal. Het was in die tijd dat ik voor het eerst wilde weten waar ik vandaan kwam. Ik realiseerde me dat niet alleen mijn uiterlijk, maar ook mijn karakter, mijn temperament, ja zelfs mijn voorkeur voor eten anders was dan die van mijn ouders.

'Je zoekt naar iets maar weet niet wat'

Het lijkt een onwezenlijk verhaal. Twee vrouwen die in een Whatsapp groep zitten voor geadopteerden uit Sri Lanka, elkaar ontmoeten, een enorme klik hebben en volbloed zussen blijken te zijn. Maar het relaas is nog onwerkelijker: er blijkt nog een halfzus en zelfs een eeneiig tweelingzusje te zijn… Sita van Groesen en Sharon ter Wee doen hun verhaal.

Adoptie Sharon Sita

Joyke vertelt over de zoektocht naar haar vader:

Joyke is fotograaf en opgegroeid zonder vader. Voor haar project Bapak heeft zij met haar beelden haar zoektocht naar haar vader vastgelegd. Joyke wil met haar foto’s een realistisch beeld geven van het zoeken naar een familielid. Ze vindt het beeld dat door media wordt geschetst vaak geromantiseerd…

Verhalen uit het Adoptie Magazine

Hoe is het om je kind af te staan? Hoe is het om geadopteerd te zijn? En hoe is het om een kind te adopteren? De drieluiken van het Adoptie Magazine vertellen de verhalen van een afstandsmoeder, een adoptiekind en de adoptieouders.

Het Adoptie Magazine is een onafhankelijk tijdschrift voor iedereen die zich betrokken voelt bij afstand en adoptie. De artikelen worden met name afgestemd op de interesse en belevingswereld van aspirant-adoptieouders, adoptieouders en geadopteerden.

Afgestaan ter adoptie

Charlotte moest 38 jaar geleden haar zoontje afstaan. Meteen na de geboorte van haar kind scheidden hun wegen. Kort geleden kreeg ze bericht van Fiom. Haar zoon was naar haar op zoek. Charlotte en haar zoon doen samen hun verhaal aan Miranda Birney in Mijn Geheim.

dubbbelinterview

In die ene seconde zie je je moeder die je nooit zag

In de Stentor vertelt Franklin Tuinebreijer over zijn adoptie en de zoektocht naar zijn biologische moeder, die hij startte bij Fiom.

Man op straat