Te vondeling gelegd

Ben je zelf te vondeling gelegd? Dan zal de vraag over het wáarom je te vondeling bent gelegd je waarschijnlijk bezighouden. Je wilt weten wat de reden was, waarom konden je ouders niet voor je zorgen? 

Waarom worden kinderen te vondeling gelegd?

Een vrouw legt haar kind te vondeling omdat zij de geboorte wil verbergen. Ze heeft de zwangerschap waarschijnlijk geheim gehouden, en ontkent deze (soms ook voor zichzelf). Ze staat er alleen voor en verkeert met haar probleem in een isolement. Hierdoor kan ze niet goed nadenken over oplossingen en mogelijkheden. Ze durft geen hulp in te schakelen.

Op het moment dat zij haar kind te vondeling legt, handelt ze vaak in paniek en verwarring. Ze ziet geen mogelijkheid om zelf voor het kind zorgen en ziet op dat moment geen andere uitweg. Vaak is de situatie ingewikkeld en emotioneel. Angst en sociale druk spelen hierbij een rol. De omgeving heeft bijvoorbeeld strenge opvattingen over seks voor het huwelijk. Of er is sprake van een zwangerschap na een verkrachting, incest of een buitenechtelijke relatie. Ook kan de familie-eer in het geding zijn. In een situatie van geweld, angst en afhankelijkheid kan het voorkomen dat een ander het kind te vondeling legt, tegen de wens van de vrouw in.

In de Fiom uitgave ‘Eigen bloed' over moeders die hun kind afstaan ter adoptie’ staat een interview met een vrouw die haar kind te vondeling legde.