Informatie voor mensen die illegaal opgenomen zijn

Ben je in Nederland geboren en heb je aanwijzingen of vermoedens dat je als kind illegaal bent opgenomen in het gezin waarin je opgegroeid bent? Dan heeft dat waarschijnlijk grote invloed op je leven. Misschien heb je je vermoedens wel eens aangekaart maar werd er ontkennend gereageerd. Je kunt allerlei vragen hebben. Wie zijn mijn echte ouders? Klopt mijn vermoeden? En zo ja, waarom ben ik niet bij mijn echte ouders opgegroeid? Zou iemand hier meer van afweten? Het zijn vragen, waar je meestal geen antwoord op krijgt.

Fiom beschikt sinds oktober 2016 over een register voor illegale opneming. Het register is bedoeld voor in Nederland geboren kinderen en hun ouders. Het richt zich niet op buitenlandse situaties. 

Je kunt je inschrijven in dit register, zodat we jouw gegevens snel kunnen vinden, mocht je biologische moeder of vader zich melden of iemand die er meer van af weet. Door je in te schrijven in het 'Register illegale opneming' geef je aan dat je open staat voor contact. Ook als je het vermoeden hebt dat je illegaal bent opgenomen door familieleden (tante en oom, opa en oma) kun je je inschrijven.

Privacy

Fiom staat geregistreerd bij de Autoriteit Persoonsgegevens (voorheen het College Bescherming Persoonsgegevens) en gaat altijd vertrouwelijk om met informatie van/over cliënten. Zonder toestemming van de cliënt wordt nooit informatie aan derden verstrekt (zie ons privacyreglement).

Gang van zaken 'Register illegale opneming'

 • Je kunt je gratis inschrijven in het register voor illegale opneming van Fiom. Het register is er voor jou als je in Nederland bent geboren, weet of vermoedt dat je illegaal bent opgenomen, graag in contact wilt komen met je biologische moeder/vader en niet genoeg informatie hebt om zelf op zoek te gaan.
 • Als je je inschrijft, ga je akkoord met de voorwaarden.
 • Als je wil kun je een telefonische afspraak maken met een hulpverlener van Fiom. Met hem of haar kun je praten over jouw motieven, gevoelens en wensen van jouw inschrijving. 
 • Als je biologische moeder of vader een zoekactie naar je begint of zich inschrijft in het Fiom-register voor illegale opneming, neemt Fiom contact met je op met de vraag of jouw wens tot contact nog steeds aanwezig is.
 • Ook als een andere betrokkene zich meldt, neemt Fiom contact met je op om je te informeren.
 • Afhankelijk van de uitkomst wordt de volgende stap gemaakt.
 • Wil je je nog niet inschrijven en eerst extra informatie krijgen van een Fiom-hulpverlener, dan kan dat. Neem dan contact op met Fiom via 088 126 49 00 of info@fiom.nl.

Biologische moeder of vader wil contact met jou

Hoe groot de kans is dat je biologische moeder of vader naar je op zoek gaat is door ons niet in te schatten. Er zijn immers redenen om te aarzelen. Je biologische moeder of vader voelt zich misschien machteloos of bang. Wellicht wil zij of hij jouw leven niet op zijn kop zetten. Ook kan zij bang zijn dat jij niets weet van de illegale opneming en dat je haar afwijst. Of dat het niet goed met je gaat. Misschien is er angst dat het teveel emoties oproept, dat zij het niet aankan. Maar wat als jouw biologische moeder of vader toch het initiatief heeft genomen om jou te zoeken? Hoe ga je daarmee om en wat kun je verwachten?

Wat kan je verwachten als jouw biologische moeder of vader naar jou zoekt of zich inschrijft in het register voor illegale opneming van Fiom?

 • Je krijgt een uitleg waarom je biologische moeder/vader contact met je zoekt en wat de verwachtingen zijn.
 • Als je geen contact wilt, wordt dat gerespecteerd. Je biologische moeder of vader krijgt niet zomaar jouw contactgegevens, dat kan alleen met toestemming van jou.
 • Als je wel contact wilt, zal de hulpverlener in overleg met jou en je biologische moeder of vader de volgende stap bepalen. Dit is afhankelijk van de behoefte van jullie allebei. Het kan zijn dat jullie elkaar willen ontmoeten, of dat je eerst een keer een gesprek met de hulpverlener alleen wilt. Contact via brieven, email of telefoon is ook mogelijk.
 • Als je eerst tijd nodig hebt om het te laten bezinken en te kijken wat je wilt, dan kan dat natuurlijk. De hulpverlener kan je in die periode bijstaan als je daar behoefte aan hebt. Hij kan je ook helpen als je je afvraagt of en hoe je anderen (zoals je familie) gaat inlichten.
 • Als je onzeker bent of je echt de zoon of dochter bent van de gevonden persoon, dan zou je een DNA-onderzoek kunnen laten doen. De hulpverlener van Fiom kan je hier meer informatie over geven.

Wat is de rol van Fiom?

Fiom is beschikbaar als je een wil praten over de verwachtingen en wensen van jouw inschrijving. Als je biologische vader of moeder naar jou op zoek gaat of zich inschrijft in het register helpt Fiom bij het leggen van het eerste contact en kijkt samen met jullie naar het mogelijke vervolg hierop.

Wil je zelf op zoek gaan naar je biologische ouders?

Het register voor illegale opneming is bedoeld voor iedereen die in Nederland is geboren en die open staat voor contact met zijn of haar biologische ouders, maar die zelf nog niet actief op zoek kan gaan bij gebrek aan informatie. Als je denkt dat je wel voldoende aanknopingspunten hebt, dan kun je een zoekactie starten. Hiervoor geldt een minimum leeftijd van 16 jaar.