Informatie voor biologische ouders

Is jouw, in Nederland geboren, kind ooit van je afgenomen en verdwenen? Of heb je je kind ooit afgegeven voor illegale opneming? Dan draag je die ingrijpende gebeurtenis waarschijnlijk al jaren met je mee. Je vraagt je misschien af waar je kind terecht gekomen is en hoe het met hem of haar is. Tot nu toe heb je geen mogelijkheden gezien om je kind te vinden.

Wellicht vraag je je af of je kind weet dat het andere ouders heeft dan die waar het bij opgegroeid is. Misschien wil je je kind de mogelijkheid bieden om met je in contact te komen, zodat je hem of haar kunt uitleggen in welke situatie je je destijds bevond en wat er gebeurd is.

Fiom beschikt sinds oktober 2016 over het 'Register illegale opneming'. Het register is bedoeld voor in Nederland geboren kinderen en hun ouders. Het richt zich niet op buitenlandse situaties. 

Je kunt je inschrijven in dit register, zodat we jouw gegevens snel kunnen vinden, mocht je dochter of zoon of een andere betrokkene contact met je zoeken. Door je in te schrijven in het register voor illegale opneming geef je aan dat je open staat voor contact.

Fiom staat geregistreerd bij de Autoriteit Persoonsgegevens (voorheen het College Bescherming Persoonsgegevens) en gaat altijd vertrouwelijk om met informatie van/over cliënten. Zonder toestemming van de cliënt wordt nooit informatie aan derden (dus ook justitie/politie) verstrekt (zie ons privacyreglement).

Gang van zaken 'Register illegale opneming'

 • Je kunt je gratis inschrijven in het 'Register illegale opneming' van Fiom. Het register is er voor jou als je, in Nederland geboren, kind vroeger waarschijnlijk of met zekerheid illegaal is opgenomen, jij graag met hem of haar in contact wilt komen en je niet genoeg informatie hebt om zelf op zoek te gaan.
 • Als je je inschrijft, ga je akkoord met de voorwaarden.
 • Als je wil kun je een telefonische afspraak maken met een hulpverlener van Fiom. Met hem of haar kun je praten over jouw motieven, gevoelens en wensen van jouw inschrijving. 
 • Als je zoon of dochter een zoekactie naar je begint of zich inschrijft in het 'Register illegale opneming', neemt Fiom contact met je op met de vraag of jouw wens tot contact nog steeds aanwezig is.
 • Ook als een andere betrokkene zich meldt, neemt Fiom contact met je op met de vraag of je contact wilt met deze persoon.
 • Afhankelijk van de uitkomst wordt de volgende stap gemaakt.
 • Wil je je nog niet inschrijven, maar eerst extra informatie krijgen van een Fiom-hulpverlener? Neem dan contact op met Fiom via 088 126 49 00 of info@fiom.nl.

Zoon of dochter wil contact met jou

Hoe groot de kans is dat je kind naar jou op zoek gaat is niet in te schatten. Soms weten mensen niet dat ze vroeger illegaal zijn opgenomen. En soms hebben ze geen behoefte aan contact met hun biologische ouders. Maar wat als jouw zoon of dochter het initiatief heeft genomen om jou te zoeken? Hoe ga je daarmee om en wat kun je verwachten?

Je kind kan zich pas inschrijven in het 'Register illegale opneming' of een zoekactie starten vanaf de leeftijd van 16 jaar. Tot die tijd kan hij of zij dus nog niet op zoek gaan naar je via deze weg.

Het kan zijn dat je kind na die tijd op zoek gaat naar jou. Ook voor hem of haar is dit een hele stap. Hij weet niet wat hij aan zal treffen en neemt het risico teleurgesteld te worden. Maar de vraag wie zijn ouders zijn en waarom hij illegaal is opgenomen houdt hem bezig. Hij wil weten wat de reden was. Ook is hij nieuwsgierig, wil weten op wie hij lijkt en of hij nog broers of zussen heeft.

Wat kun je verwachten als jouw kind zoekt naar jou of zich inschrijft in het 'Register illegale opneming'?

 • Je krijgt een uitleg waarom je zoon/dochter contact met je zoekt en wat de verwachtingen zijn.
 • Als je toch (nog) geen contact wilt, wordt dat gerespecteerd. Je zoon of dochter krijgt niet zomaar jouw contactgegevens, dat kan alleen met toestemming van jou.
 • Als je wel contact wilt, zal de hulpverlener in overleg met jou en je zoon of dochter de volgende stap bepalen. Dit is afhankelijk van de behoefte van jullie allebei. Het kan zijn dat jullie elkaar willen ontmoeten, of dat je eerst een keer een gesprek met de hulpverlener alleen wilt. Contact via brieven, e-mail of telefoon is ook een mogelijkheid.
 • Als je eerst tijd nodig hebt om het te laten bezinken en te kijken wat je wilt, dan kan dat natuurlijk. De hulpverlener kan je in die periode bijstaan als je daar behoefte aan hebt. Hij kan je ook helpen als je je afvraagt of en hoe je anderen (zoals je familie) gaat inlichten.
 • Als je onzeker bent of je echt de moeder of vader bent van de gevonden persoon, dan zou je een DNA-onderzoek kunnen laten doen. Dit kun je bespreken met de hulpverlener van Fiom.

Wat is de rol van Fiom?

Fiom is beschikbaar als je een wil praten over de verwachtingen en wensen van jouw inschrijving. Als je zoon/dochter op zoek naar je gaat, helpt Fiom bij het leggen van het eerste contact en kijkt samen met jullie naar het mogelijke vervolg hierop.

Wil je zelf op zoek gaan naar je zoon of dochter?

Het 'Register illegale opneming' is bedoeld voor iedereen die open staat voor contact met zijn of haar illegaal opgenomen kind maar die zelf nog niet actief op zoek kan gaan bij gebrek aan informatie.

Het kan zijn dat de huidige naam van je kind niet bekend is. Of dat het met een andere geboortedatum is opgenomen in de burgerlijke stand. Ook al is het niet makkelijk een illegaal opgenomen kind te vinden, deze registratie is een stap op weg. Denk je dat je toch voldoende aanknopingspunten hebt, dan kun je een zoekactie starten.