Werkwijze

 1. Je kunt je inschrijven in de Fiom KID-DNA Databank, door op de website het online inschrijfformulier voor donoren of donorkinderen in te vullen.
 2. Na je aanmelding voor de Fiom KID-DNA Databank worden je persoons- en aanvullende gegevens bij Fiom opgeslagen.
 3. Van donoren wordt genoteerd waar (in welke kliniek) en wanneer (in welke periode) is gedoneerd. Van donorkinderen wordt vastgelegd welke informatie zij over hun donor hebben, zoals donorpaspoort en/of andere informatie die zij van de kliniek hebben ontvangen.
 4. Bij je aanmelding kun je aangeven of je open staat voor een match met je donor of met je donorkind(eren).
  NB: Verwantschap tussen donorkinderen onderling, die in de Fiom KID-DNA Databank staan ingeschreven, kan niet altijd worden aangetoond met de huidige techniek. In een aantal gevallen komt een mogelijke verwantschap tussen donorkinderen onderling naar voren. In het online formulier kun je aangeven of je open staat om ingelicht te worden wanneer deze mogelijke verwantschap wordt gevonden. Om vervolgens een definitieve verwantschap aan te kunnen tonen, is altijd DNA van de moeder nodig. Let op: hier zijn extra kosten (voor de moeder) aan verbonden.
  Als je het online formulier hebt ingevuld, krijg je een bevestiging van je inschrijving. Donorkinderen ontvangen een factuur, voor donoren (van voor 2004) is inschrijving gratis.
 5. Het wangslijmpakket wordt naar je opgestuurd. Naar donorkinderen wordt dit pakket pas verstuurd als de factuur betaald is. 
  wangslijm-pakket-fiom-kid-dna-databank-werkwijze  afnemen-wangslijm-kid-dna-databank-fiom  wangslijm-buisje-eswab-fiom-kid-dna-databank  wangslijm-eswab-buisje-werkwijze-fiom-kid-dna-databank
 6. Het wangslijmpakket bevat de benodigdheden om je wangslijm af te nemen. Er zit een instructiebrief bij waar precies in staat hoe je dit moet doen. Ook ontvang je adresstickers en een envelop, zodat je alles op kunt sturen.
 7. Nadat je het wangslijm hebt afgenomen, stuur je dit in de bijbehorende envelop op naar het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmgen.
 8. De bijbehorende papieren stuur je in de meegeleverde envelop terug naar Fiom.
 9. Als het CWZ het wangslijm-monster heeft ontvangen, geven zij dat door aan Fiom en dan ben je officieel opgenomen in de Fiom KID-DNA Databank. Je ontvangt een bevestiging van opname van je DNA-profiel in de Fiom KID-DNA Databank. 
 10. In principe kun je nu gematcht worden met je donorkind(eren) of donor. Voorwaarde is natuurlijk wel dat zij ook hun DNA-profiel in de Databank hebben laten opnemen. Periodiek maken we gebruik van een programma waarmee we matches van de profielen kunnen bepalen. In die periode verzamelen we een hoeveelheid profielen. Die worden vergeleken met de DNA-profielen die al in de Databank staan. Het kan dus even duren voordat jouw profiel de eerste matchingsronde in gaat. Het kan natuurlijk ook dat jouw profiel al een tijd in de Fiom KID-DNA Databank staat, en dat er later een match wordt gevonden, omdat jouw donor of (een) donorkind(eren) van dezelfde donor zich recent heeft ingeschreven.
 11. Mocht je gematcht zijn, dan ontvang je hiervan bericht.

NB: Wil je niet meer dat je DNA-profiel in de Fiom KID-DNA Databank is opgenomen, dan kun je je te allen tijde uitschrijven. Restitutie van het inschrijfbedrag is niet mogelijk. Dit omdat de kosten van het maken en opslaan van het DNA-profiel al gemaakt zijn.  

Inschrijven Donoren

Inschrijven Donorkinderen    

6.