Videoportret van een donor

Bij een match tussen donor en donorkind binnen de Fiom KID-DNA Databank neemt een hulpverlener contact met betrokkenen op. De hulpverlener bespreekt wensen en verwachtingen en in de meeste gevallen willen donorkinderen en donoren elkaar ontmoeten. Soms zijn er situaties waarin ontmoeten echter niet mogelijk is. 

We merken dat de groep mannen die anoniem hebben gedoneerd ouder worden. Steeds meer donoren krijgen gezondheidsproblemen en helaas overlijden er ook donoren. Dit zijn voorbeelden van redenen waarom een ontmoeting niet altijd mogelijk is. Daarom startte Fiom in 2016 met het maken van videoportretten. Met donorkinderen, Stichting Donorkind en Fiom hebben we geïnventariseerd wat belangrijke vragen zijn voor donorkinderen. Aan de hand van deze vragen vertelt de donor in het videoportret over zichzelf. 

Voorbeelden van vragen die in het videoportret beantwoord worden: 

  • Wat heeft u doen besluiten donor te worden?  
  • Als u uzelf zou omschrijven wat zou u dan over uzelf vertellen?  
  • Zijn er bepaalde talenten of bijzonderheden die opvallend aan u zijn?  
  • Is er medische informatie die donorkinderen moeten weten? 

Jeugdfoto's

Ook wordt de donor gevraagd een aantal jeugdfoto’s van zichzelf aan te leveren om op die manier zicht te krijgen hoe hij er destijds uitzag. Zo kunnen gematchte donorkinderen toch, ondanks dat de donor niet in levenden lijve aanwezig is, een beeld krijgen van de achtergrond van de donor en antwoord krijgen op (een deel van) hun vragen. 

Toestemming en beveiliging

Het videoportret wordt bij Fiom opgenomen en in een beveiligde omgeving opgeslagen. De opname wordt alleen aan donorkinderen waar een match mee is getoond. De donor geeft hier toestemming voor middels een toestemmingsverklaring. In het formulier heeft de donor de keuze of de beelden aan het donorkind meegegeven mogen worden of dat deze in het bezit van Fiom blijven. Bezichtiging van het portret door het donorkind vindt altijd plaats op het kantoor van Fiom, met een medewerker van Fiom.  

Ook een videoportret?

Mocht je aan een videoportret mee willen werken kun je mailen naar Jeen van Beek.

Lees een donors' ervaring met een videoportret