Veelgestelde vragen

Hieronder lees je antwoorden op veelgestelde vragen over de Fiom KID-DNA Databank en over Medisch Centrum Bijdorp. Bekijk ook de veelgestelde vragen over dr. Jan Wildschut

Staat jouw vraag hier niet bij? Neem dan contact met ons op via 088 126 49 72 of donorconceptie@fiom.nl

 

1. Heeft het coronavirus invloed op mijn inschrijving in de Fiom KID-DNA Databank?

Ja, door het coronavirus is onze dienstverlening tijdelijk gewijzigd. Lees voor meer informatie onze uitgebreide toelichting. Als je nog vragen hebt kun je contact met ons opnemen. 

2. Ik heb mezelf aangemeld, wat kan ik nu verwachten?

We gaan nu je aanmelding verwerken. Dit zijn de stappen van het aanmeldproces:

 1. Binnen 14 dagen na ontvangst van je aanmelding ontvang je het wangslijmpakket.
 2. Wanneer je het wangslijm en het afnameformulier retourneert, naar respectievelijk het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) en Fiom, ontvang je hiervan een bevestiging.
 3. Het CWZ stelt nu uit jouw wangslijmmonster een DNA-profiel op. 
 4. Zodra jouw DNA-profiel opgenomen is in de Fiom KID-DNA Databank ontvang je een bevestiging per mail. 
 5. Jouw DNA-profiel zal worden vergeleken met alle andere, op dat moment aanwezige, DNA-profielen. Als er een zekere mate van overeenkomst is, zijn nadere berekeningen nodig om een definitieve match af te geven. 
 6. Wanneer hier een match uit voortkomt, neemt één van onze hulpverleners contact met je op.
  • Zo lang er nog geen match is, ontvang je geen bericht.
  • Het kan enige tijd duren voordat er een match gevonden wordt. Dit is afhankelijk de inschrijving van jouw donor in de databank. Elke week worden er nieuwe profielen ingelezen in de databank en vergeleken met alle aanwezige profielen, waaronder jouw profiel. Mocht het CWZ in de toekomst een match rapporteren, dan neemt een hulpverlener contact met je op.
 7. Elk kwartaal ontvang je per mail een algemene statusupdate, waarin je wordt geïnformeerd over het aantal inschrijvingen, het aantal matches en andere algemene belangrijke zaken omtrent de Fiom KID-DNA Databank. Op het moment dat de statusupdate verzonden wordt, zijn alle betrokkenen al op de hoogte gebracht en kun je er van uitgaan dat er voor jou, deze matchronde, geen resultaat was.

3. Wanneer ontvang ik mijn wangslijmpakket?

Zodra je een e-mailbevestiging van jouw inschrijving hebt ontvangen, ontvang je binnen 14 dagen je wangslijmpakket. Mocht je het wangslijmpakket niet ontvangen hebben, neem dan contact met ons op. Inschrijving is in de meeste gevallen voor zowel donoren als donorkinderen gratis. Zijn er wel kosten verbonden aan jouw inschrijving, dan ontvang je het pakket binnen 14 dagen na ontvangst van jouw betaling.

4. Wat moet ik doen als ik denk dat er iets mis is gegaan met het afnemen van mijn wangslijm?

Neem contact op met Fiom.

5. Ik heb bericht ontvangen dat mijn DNA-profiel niet volledig kon worden opgenomen. Wat nu?

Soms komt het voor dat uit jouw wangslijm geen bruikbaar DNA-profiel kan worden aangemaakt. In dit geval ontvang je van ons bericht dat er een nieuw wangslijmpakket of een FTA-kaartje (een vingerprik waarmee je bloed afneemt voor het opmaken van een DNA-profiel) wordt verzonden. 

 

Veelgestelde vragen over Medisch Centrum Bijdorp

 

6. Zijn er misstanden geweest bij Medisch Centrum Bijdorp?

Ja. Op 1 januari 2009 sloot Medisch Centrum (MC) Bijdorp haar deuren. De laatste jaren was er in de media veel publiciteit over misstanden bij MC Bijdorp. Het archief van MC Bijdorp blijkt ook ná 2004 onbetrouwbaar en onzorgvuldig te zijn. 

Het maximaal aantal donaties per donor werd niet bijgehouden en gegevens over inseminaties zijn onjuist of niet meer te achterhalen. Donorpaspoorten blijken niet te kloppen en uit recent DNA-onderzoek blijkt soms dat donorkinderen, die altijd dachten van dezelfde donor te zijn, toch verschillende donoren hebben. Door deze werkwijze is het recht op afstammingsgegevens ernstig geschonden.

De minister van VWS vindt het belangrijk dat de donorkinderen van MC Bijdorp alsnog de gelegenheid krijgen om kennis te nemen van hun afstamming. Hiertoe worden alle donorkinderen die in MC Bijdorp zijn verwekt, en de anonieme én bekende donoren die hier hebben gedoneerd, opgeroepen om zich in te schrijven in de Fiom KID-DNA Databank, zodat een match mogelijk wordt.

Hierdoor is het ook mogelijk om te zoeken naar matches met donorkinderen die niet weten naar welke kliniek hun moeder destijds is geweest. Tevens kunnen donoren van MC Bijdorp zo gematcht worden met donorkinderen waarvan de inseminatie in een andere kliniek heeft plaatsgevonden, maar waarvoor, zonder dat de donoren het wisten, wel zaad uit MC Bijdorp is gebruikt.

7. Ik heb gedoneerd bij of ben verwekt in MC Bijdorp. Is inschrijven voor mij gratis?

Ja. Inschrijven in de Fiom KID-DNA Databank is gratis voor donoren die gedoneerd hebben bij MC Bijdorp en voor donorkinderen verwekt in MC Bijdorp. Het maakt hierbij niet uit of je voor of na 1 juni 2004 verwekt bent. Mocht je je hebben ingeschreven voor deze regeling en dus nog wel inschrijfgeld betaald hebben, dan kun je dit terugvragen. Vul hiervoor het formulier voor donoren of donorkinderen in. 

8. Ik heb het vermoeden van dokter Karbaat af te stammen. Wat kan ik nu doen?

Je kunt je gratis inschrijven in de Fiom KID-DNA Databank. In deze Databank staan meerdere donorkinderen en 1 wettig kind van dokter Karbaat. Op basis van het DNA van deze kinderen heeft het CWZ een ‘virtueel profiel’ van de dokter kunnen maken. Een match met dit virtuele profiel betekent dat je afstamt van dokter Karbaat en verwant bent aan de donorkinderen die al eerder aan dit profiel gematcht zijn. 

In april 2019 zijn donorkinderen uit deze groep via een rechtelijke procedure (buiten de Fiom KID-DNA Databank om) gematcht aan het werkelijke DNA-profiel van dokter Karbaat. Dit resultaat bevestigt dat het virtuele donorprofiel van de Fiom KID-DNA Databank overeen komt met het werkelijke DNA-profiel van dokter Karbaat.

Het CWZ doet periodiek een matchingsronde en informeert Fiom over matches met het virtuele profiel. Na een match neemt Fiom contact met je op om je in te lichten en eventuele wensen/verwachtingen te bespreken. De kinderen die al eerder gematcht waren worden van deze match op de hoogte gesteld. Als Fiom geen contact met je opneemt, wil dit zeggen dat er op dit moment nog geen match voor je is.

9. Hoeveel verwantschappen aan dokter Karbaat verwachten jullie?

Het is slechts gissen hoeveel donorkinderen afstammen van dokter Karbaat. Denkbaar is dat dit aantal zal oplopen. Medisch Centrum Bijdorp heeft, onder leiding van Karbaat, vruchtbaarheidsbehandelingen uitgevoerd vanaf de opening in 1980 tot de sluiting in 2009.

Inmiddels is bekend dat veel donoren jarenlang sperma gedoneerd hebben en dat niet alle klinieken zich hebben gehouden aan het wettelijk toegestaan aantal van 25 kinderen dat verwekt mag worden met het sperma van een donor. Ook is gebleken dat het zaad dat gedoneerd werd aan het Medisch Centrum Bijdorp (de kliniek van dokter Karbaat) naar verschillende andere ziekenhuizen en klinieken is gezonden. 

Dokter Karbaat is van 1965 tot 1979 medisch directeur geweest van het voormalige Zuiderzee Ziekenhuis, de voorloper van Maasstad Ziekenhuis, waar hij ook KID-behandelingen uitvoerde. Inmiddels is bekend dat hij daar ook vrouwen heeft geïnsemineerd met zijn eigen zaad. Nog eerder heeft hij zich ook in het buitenland met vruchtbaarheidsbehandelingen beziggehouden.

10. Ik wil inzage in mijn dossier van voormalig Medisch Centrum Bijdorp, kan dat? 

Donoren, donorkinderen en hun ouders hebben toegang tot hun medisch dossier van Medisch Centrum Bijdorp.

De Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting (SDKB) is het eerste contactpunt voor de vrouwen die behandeld zijn bij MC Bijdorp en voor de kinderen die zijn ontstaan uit deze behandeling. Onderzoekers gaven eerder wel aan dat aan de betrouwbaarheid van de gegevens van donor, patiënt en ontstane nakomelingen in dit archief getwijfeld moet worden.