Jouw verhaal

Fiom vindt het belangrijk om verhalen te delen. Ervaringsverhalen die laten zien welke gevoelens, gedachten en afwegingen meespelen bij zowel (ouders van) donorkinderen als (partners van) donoren bij hun zoektocht (en eventuele ontmoeting) naar/met verwanten, al dan niet behulp van de Fiom KID-DNA Databank. Door de diversiteit aan ervaringen te laten zien, hopen we bij te dragen aan uitwisseling van ideeën, gevoelens en kennis. 

Jouw verhaal insturen

Wil je jouw verhaal ook delen. Stuur het in via het contactformulier. Je verhaal wordt zo snel mogelijk op de site geplaatst.

Stuur je verhaal in

'Ik voel me toch vooral een rijker mens'

Roos van der Burg ervaringsverhaal KID-DNA

Donorkinderen die hun donorvader ontmoeten. Emotionele momenten, zo ook voor ‘de partners van’. Dat blijkt uit een gesprek met Roos van der Burg. Haar partner Ferry van Elven doneerde jarenlang en heeft inmiddels kennisgemaakt met enkele van zijn donordochters. Een rollercoaster aan emoties kwam los. Naast positieve ervaringen levert het op sommige punten ook onrust op. Het is zoeken naar manieren om het contact vorm te geven en een nieuwe balans te vinden. ‘Wat ik mooi vind om te zien: de liefde is er. Herkenning is liefde. Je voelt: je hoort bij elkaar.’

‘Ik ben de spermadonor eeuwig dankbaar voor mijn twee dochters’

Ervaringsverhaal donordochter vader

Openheid over afstamming. Geen makkelijk onderwerp. Want wanneer breng je het? Wat is een goed moment? De theorie is er, de praktijk blijkt veel weerbarstiger. Op welke manier breng je het dan en hoe geef je het vervolgens een plek in je leven. Fiom ging in gesprek met een donordochter en haar wettelijke vader over hun geschiedenis, hun zoektocht en over communicatie over afstamming. ‘Als mensen mij vragen; hoe zal je reageren als je je echte vader ziet, is mijn standaard reactie: die heb ik al zo vaak gezien!’

Ontmoeten in stilte

Fiom spermadonor vertelt verhaal

‘Ik werd spermadonor toen onze jongste negen jaar oud was. Het was eind jaren 80 en veel stellen om ons heen konden moeilijk of geen kinderen krijgen. Rond die tijd las ik een advertentie van een spermabank met de korte tekst "Spermadonoren gezocht". Ik wilde mij aanmelden, zodat ik iets kon betekenen voor kinderloze stellen. Mijn vrouw en ik waren ook al jaren bloeddonor. Ik schreef me in, werd uitvoerig getest en ik zou uiteindelijk vele jaren donor blijven...' Lees het volledige verhaal van deze spermadonor, die de laatste tijd steeds meer bezig is met het donorschap van toentertijd

Ineens vier je kerst met 30 broers en zussen

donorkinderen zoektocht via dna-zelftest

Via dna-zelftesten vonden tientallen donorkinderen inmiddels een kind van dezelfde donor. Mede door deze ontwikkeling wordt duidelijk dat de norm van 25 kinderen per donor geregeld is overschreden. Steeds vaker is er sprake van zogenaamde 'groepsmatches'. In het AD van 23 september 2017 interviews met enkele van deze donorkinderen; wennen, maar het voelt ook vertrouwd

'Als zaaddonor iets dichter bij de man van wie ik afstam'

Ties van der Meer
Foto: Frank Ruiter

Ties van der Meer is voorzitter van Stichting Donorkind. Als zoon van een anonieme zaaddonor, besloot hij juist zelf ook donor te worden. Dat een donor nu vindbaar moet zijn, deed hem besluiten zelf donor te worden. 'Het is de enige mogelijkheid om iets dichter bij de man te komen van wie ik afstam. We delen dan ten minste een ervaring. Als je niets hebt, moet je ver zoeken', aldus Van der Meer. Een interview, afgenomen door NRC, over zijn zoektocht, taboes en zijn twijfels bij de huidige richtlijnen.

'Ik ben benieuwd of ze op mij lijken'

donorverhaal bijdorp Fiom

'Het was eind jaren 80, begin jaren 90 en ik las veel verhalen over stellen die kinderen wilden, maar waarbij het gewoonweg niet lukte. Bijvoorbeeld omdat de kwaliteit van het sperma van de man niet goed was. Ik had zelf op dat moment al vier gezonde kinderen en wilde graag helpen. Bedacht ook dat ik geen gekke ziektes in de familie heb. Een oproep in de krant, voor donoren, was het laatste zetje...' Lees het volledige verhaal van deze Bijdorp donor.

Onder ons

Op Omroep Brabant vertelt Monique Aarts welke vragen ze als donorkind heeft. Ze heeft via de Fiom KID-DNA Databank al vier halfzussen leren kennen en hoopt haar donor nog te vinden.

Donorkind Toine heeft misschien 200 halfbroers en -zussen

Jarenlang heeft Medisch Centrum Bijdorp gesjoemeld met donorzaad. Toen Toine in januari naar een uitzending van Spoorloos keek wist hij het eigenlijk al: zelfde kliniek, zelfde periode, zelfde getinte huidskleur. Toine deed zijn verhaal bij Pauw, samen met zeventien halfbroers- en zussen.

Gevonden: mijn donor

Jim Van Beusekom was spermadonor in zijn jonge jaren en liet zich in 2014 registreren in de DNA-databank. In januari 2015 kreeg Rian te horen dat Jim haar donor was. Jim en Rian getuigen in Koppen over wat dat voor hen betekend heeft en hoe het hun leven veranderd heeft.

Interview met Fiom-hulpverlener Fred Gundlach

Campustalk maakte een korte reportage over de halfzussen Maartje en Emi die met elkaar gematcht werden. Ook Fiom-hulpverlener Fred Gundlach komt aan het woord. Het item is te zien van 0:57 tot 6:50.

Vol verwachting op zoek naar je donor

Fred Gundlach

Fred Gundlach is hulpverlener bij Fiom en begeleidt onder andere mensen die op zoek zijn naar hun donor. In een interview vertelt hij over het zoekproces van donorkinderen en donoren naar biologische familie via de KID-DNA Databank.

'Ik werd verwekt met het zaad van een anonieme donor'

Donorkind

Wat als je een donorkind bent en maar de helft van je afkomst kent? Zowel Jessie (29) als Monique (33) werden verwekt door anonieme spermadonatie. Marijke Clabots interviewde de donorkinderen voor Flair (PDF)

elk kind mag weten wie zijn ouders zijn

Elk kind mag weten wie zijn ouders zijn

In haar puberteit krijgt Nadine (22)  te horen dat ze een kind is van een anonieme zaaddonor.  Aan Mijn Geheim vertelt ze haar verhaal. 

zittende man, plaatje in Tubantia

Zaaddonor zoekt kinderen

In 1979 was Johan zaaddonor voor het ziekenhuis in Almelo. Nu vraagt Johan zich af: zijn er kinderen van gekomen?  Lucien Baard van de Tubantia interviewt Johan.

donorkind Anita vertelt

Anita vindt biologische vader en drie halfzussen

Als kind had Anita al het gevoel dat er 'iets' niet klopte. Pas als volwassen vrouw ontdekt ze het geheim: ze is van een zaaddonor. In de Tubantia vertelt Anita haar verhaal.

Jaleesa

Jaleesa werd ruim 20 jaar geleden geboren uit een anonieme zaaddonor. Jaren later vond ze haar donorvader en 11 halfbroers en -zussen. En dit kunnen er nog veel meer worden...

Jaleesa en Mieke

Hoe raar kan het lopen

In dit ervaringsverhaal vertelt een donor over zijn keuze om donor te worden en en zijn besluit om zich in te schrijven in de Fiom KID-DNA Databank, met een match tot gevolg.

Meer verhalen lezen

Stuur je verhaal in