Jouw verhaal

Fiom vindt het belangrijk om verhalen te delen. Ervaringsverhalen die laten zien welke gevoelens, gedachten en afwegingen meespelen bij zowel (ouders van) donorkinderen als (partners van) donoren bij hun zoektocht (en eventuele ontmoeting) naar/met verwanten, al dan niet behulp van de Fiom KID-DNA Databank. Door de diversiteit aan ervaringen te laten zien, hopen we bij te dragen aan uitwisseling van ideeën, gevoelens en kennis. 

Jouw verhaal insturen

Wil je jouw verhaal ook delen. Stuur het in via het contactformulier. Je verhaal wordt zo snel mogelijk op de site geplaatst.

Stuur je verhaal in

Ervaringsverhalen lezen van donorkinderen rondom internationale DNA-databanken

'Ik moet nog wennen aan dat vadergevoel'

Erik Beijnen, anonieme zaaddonor

In de Volkskrant een interview met anonieme zaaddonor Erik Beijen. Na zijn inschrijving in de Fiom KID DNA-Databank en de internationale DNA-databank FamilyTreeDNA kwam hij erachter dat hij acht kinderen heeft.

"Het is niet zo dat ze meteen in je ­armen springen. Ik blijf iemand die later in hun leven is komen aanzetten. Voor mij zijn het kinderen die ik 20 jaar heb gemist, een gevoel dat pas kwam toen ik ze voor het eerst zag."

Bron De Volkskrant 18 augustus 2019 | Tekst Marjon Bolwijn | Beeld Kiki Groot

'Opeens bleek ik nog drie dochters te hebben'

Opeens bleek ik nog drie dochters te hebben

Eind vorige eeuw doneerden honderden mannen elke maand jarenlang anoniem aan de spermabank. Dankzij de DNA databank hebben inmiddels al meer dan 150 donorkinderen hun ‘vader’ gevonden. “De kennismaking met mijn vijf ‘nieuwe’ kinderen heeft mijn leven verrijkt.” 3 donoren doen hun verhaal in Plus Magazine.

Tekst Angela Jans | Illustratie Depositphotos Bewerking Vlijtig Lieskertje Foto’s Ester Gebuis

De kunst van een donorkind

Een portret creëren van je donor op basis van je kinderdromen. Een pianostuk componeren met de code van je DNA. Voor Piet Verkleij (19) is het zijn van donorkind als een muze: een inspiratie voor het maken van bijzonder werk. “Het is voor nu mijn trademark als kunstenaar geworden. Dat is dan maar zo. Op die manier wordt het thema hopelijk makkelijker bespreekbaar.” Piet vertelt zijn verhaal.

Piet Verkleij Donorkind - ervaringsverhaal

De wens van een donor én zijn donorkinderen komt uit

Guus Lely_ ervaringsverhaal donor

Als donor hoopte Guus (60) dat in ieder geval één donorkind ooit contact met hem zou opnemen. Die wens kwam bijna twintig jaar na zijn eerste donatie uit. Zijn donordochter zocht hem op. Haar eerste reactie: “Ik wil jou wel in mijn leven houden.” Lees het vehaal van Guus

"De impact van een match is groot"

In de jaren zeventig besloot Alexander (68) donor te worden. “Een studiegenoot van mij las een artikel over een nieuwe techniek: IVF. Daaronder stond een advertentie voor donoren. We hebben ons toen beiden opgegeven.” In die tijd gebeurde doneren anoniem. Na twee maanden kreeg Alexander bedenkingen en stopte ermee.

'Je voelt een band, zonder dat je elkaar ooit gezien hebt'

donor-ontmoeting-donorkind-inschrijven-databank-puzzeltje-fiom

André schreef zich in in de KID-DNA Databank omdat hij vindbaar wilde zijn als zijn donorkind(eren) hem zouden zoeken. Inmiddels heeft hij twee donordochters ontmoet. Waarom andere donoren zich ook in moeten schrijven? "De vragen die donorkinderen hebben zijn zo wezenlijk! Het heeft mijn leven verrijkt, maar dat was niet mijn doel. Doe het echt voor die ander, vanuit een liefdevolle en positieve positie." Lees het verhaal van André

'Ik voel me toch vooral een rijker mens'

Roos van der Burg ervaringsverhaal KID-DNA

Donorkinderen die hun donorvader ontmoeten. Emotionele momenten, zo ook voor ‘de partners van’. Dat blijkt uit een gesprek met Roos van der Burg. Haar partner Ferry van Elven doneerde jarenlang en heeft inmiddels kennisgemaakt met enkele van zijn donordochters. Een rollercoaster aan emoties kwam los. Naast positieve ervaringen levert het op sommige punten ook onrust op. Het is zoeken naar manieren om het contact vorm te geven en een nieuwe balans te vinden. ‘Wat ik mooi vind om te zien: de liefde is er. Herkenning is liefde. Je voelt: je hoort bij elkaar.’

‘Ik ben de spermadonor eeuwig dankbaar voor mijn twee dochters’

Ervaringsverhaal donordochter vader

Openheid over afstamming. Geen makkelijk onderwerp. Want wanneer breng je het? Wat is een goed moment? De theorie is er, de praktijk blijkt veel weerbarstiger. Op welke manier breng je het dan en hoe geef je het vervolgens een plek in je leven. Fiom ging in gesprek met een donordochter en haar wettelijke vader over hun geschiedenis, hun zoektocht en over communicatie over afstamming. ‘Als mensen mij vragen; hoe zal je reageren als je je echte vader ziet, is mijn standaard reactie: die heb ik al zo vaak gezien!’

Ontmoeten in stilte

Fiom spermadonor vertelt verhaal

‘Ik werd spermadonor toen onze jongste negen jaar oud was. Het was eind jaren 80 en veel stellen om ons heen konden moeilijk of geen kinderen krijgen. Rond die tijd las ik een advertentie van een spermabank met de korte tekst "Spermadonoren gezocht". Ik wilde mij aanmelden, zodat ik iets kon betekenen voor kinderloze stellen. Mijn vrouw en ik waren ook al jaren bloeddonor. Ik schreef me in, werd uitvoerig getest en ik zou uiteindelijk vele jaren donor blijven...' Lees het volledige verhaal van deze spermadonor, die de laatste tijd steeds meer bezig is met het donorschap van toentertijd

Ineens vier je kerst met 30 broers en zussen

donorkinderen zoektocht via dna-zelftest

Via dna-zelftesten vonden tientallen donorkinderen inmiddels een kind van dezelfde donor. Mede door deze ontwikkeling wordt duidelijk dat de norm van 25 kinderen per donor geregeld is overschreden. Steeds vaker is er sprake van zogenaamde 'groepsmatches'. In het AD van 23 september 2017 interviews met enkele van deze donorkinderen; wennen, maar het voelt ook vertrouwd

'Als zaaddonor iets dichter bij de man van wie ik afstam'

Ties van der Meer
Foto: Frank Ruiter

Ties van der Meer is voorzitter van Stichting Donorkind. Als zoon van een anonieme zaaddonor, besloot hij juist zelf ook donor te worden. Dat een donor nu vindbaar moet zijn, deed hem besluiten zelf donor te worden. 'Het is de enige mogelijkheid om iets dichter bij de man te komen van wie ik afstam. We delen dan ten minste een ervaring. Als je niets hebt, moet je ver zoeken', aldus Van der Meer. Een interview, afgenomen door NRC, over zijn zoektocht, taboes en zijn twijfels bij de huidige richtlijnen.

'Ik ben benieuwd of ze op mij lijken'

donorverhaal bijdorp Fiom

'Het was eind jaren 80, begin jaren 90 en ik las veel verhalen over stellen die kinderen wilden, maar waarbij het gewoonweg niet lukte. Bijvoorbeeld omdat de kwaliteit van het sperma van de man niet goed was. Ik had zelf op dat moment al vier gezonde kinderen en wilde graag helpen. Bedacht ook dat ik geen gekke ziektes in de familie heb. Een oproep in de krant, voor donoren, was het laatste zetje...' Lees het volledige verhaal van deze Bijdorp donor.

Onder ons

Op Omroep Brabant vertelt Monique Aarts welke vragen ze als donorkind heeft. Ze heeft via de Fiom KID-DNA Databank al vier halfzussen leren kennen en hoopt haar donor nog te vinden.

Donorkind Toine heeft misschien 200 halfbroers en -zussen

Jarenlang heeft Medisch Centrum Bijdorp gesjoemeld met donorzaad. Toen Toine in januari naar een uitzending van Spoorloos keek wist hij het eigenlijk al: zelfde kliniek, zelfde periode, zelfde getinte huidskleur. Toine deed zijn verhaal bij Pauw, samen met zeventien halfbroers- en zussen.

Gevonden: mijn donor

Jim Van Beusekom was spermadonor in zijn jonge jaren en liet zich in 2014 registreren in de DNA-databank. In januari 2015 kreeg Rian te horen dat Jim haar donor was. Jim en Rian getuigen in Koppen over wat dat voor hen betekend heeft en hoe het hun leven veranderd heeft.

In oktober 2018 vertelt Jim van Beusekom zijn verhaal: 'Wat er door me heen ging toen Fiom belde, voel ik nu nog'

Interview met Fiom-hulpverlener Fred Gundlach

Campustalk maakte een korte reportage over de halfzussen Maartje en Emi die met elkaar gematcht werden. Ook Fiom-hulpverlener Fred Gundlach komt aan het woord. Het item is te zien van 0:57 tot 6:50.

elk kind mag weten wie zijn ouders zijn

Elk kind mag weten wie zijn ouders zijn

In haar puberteit krijgt Nadine (22)  te horen dat ze een kind is van een anonieme zaaddonor.  Aan Mijn Geheim vertelt ze haar verhaal. 

zittende man, plaatje in Tubantia

Zaaddonor zoekt kinderen

In 1979 was Johan zaaddonor voor het ziekenhuis in Almelo. Nu vraagt Johan zich af: zijn er kinderen van gekomen?  Lucien Baard van de Tubantia interviewt Johan.

donorkind Anita vertelt

Anita vindt biologische vader en drie halfzussen

Als kind had Anita al het gevoel dat er 'iets' niet klopte. Pas als volwassen vrouw ontdekt ze het geheim: ze is van een zaaddonor. In de Tubantia vertelt Anita haar verhaal.

Donorkind

'Ik werd verwekt door een anonieme spermadonor'

Wat als je een donorkind bent en maar de helft van je afkomst kent? Zowel Jessie (29) als Monique (33) werden verwekt door anonieme spermadonatie. Marijke Clabots interviewde de donorkinderen voor Flair (PDF)

Hoe raar kan het lopen

In dit ervaringsverhaal vertelt een donor over zijn keuze om donor te worden en en zijn besluit om zich in te schrijven in de Fiom KID-DNA Databank, met een match tot gevolg.

Jaleesa en Mieke

Het verhaal van Jaleesa

Jaleesa werd ruim 20 jaar geleden geboren uit een anonieme zaaddonor. Jaren later vond ze haar donorvader en 11 halfbroers en -zussen. En dit kunnen er nog veel meer worden...

Meer verhalen lezen

Stuur je verhaal in