Zoeken naar je biologische familie

Wel of niet zoeken?

De beslissing om een zoekactie naar je biologische familie te beginnen is vrijwel altijd een ingrijpende gebeurtenis. Zeker omdat je meestal niet weet wat de uitkomst is. Degene die je zoekt kan erg moeilijk traceerbaar zijn. Of overleden. Toch blijkt het regelmatig mogelijk om degene die je zoekt daadwerkelijk te vinden. Wanneer dat het geval is, breekt vaak een erg spannende periode aan.

Start een zoekactie                     Dossierinzage aanvragen

Zoeken via DNA-Databanken

DNA geeft veel mogelijkheden om verwanten te zoeken en te vinden. Soms is het bij adoptie niet mogelijk om via de normale kanalen biologische ouder(s) of familie te vinden. Omdat er bijvoorbeeld sprake was van een vondeling, kinderhandel of onvolledige adoptiedossiers. Dan kan DNA bijdragen aan het vinden van familie (in het land van herkomst).  

De inschrijving in een internationale DNA-databank kan dan uitkomst bieden. DNA maakt het mogelijk om met meerdere (verre) verwanten gematcht te worden. Je vergroot hiermee de kans op een resultaat in jouw zoektocht. Het resultaat is vaak niet dat je gelijk met je biologische ouder gematcht wordt. Door een match met andere verwanten kun je wel actief op zoek naar andere biologische familie, o.a. met je stamboom.

Meer weten? In de kenniscollectie geven we uitgebreide informatie over de zoektocht via internationale DNA-databanken.  

Bekijk de informatie over internationale DNA-databanken

Afzien van de zoekactie

Er zijn tal van redenen waarom je afziet van een zoekactie:

  • Wil degene die je zoekt, wel hetzelfde als jij?
  • Kan je biologische moeder het wel riskeren om het stilzwijgen te verbreken?
  • Weet haar partner van jouw bestaan af?
  • Je durft niet in te staan voor de gevolgen voor je biologische moeder.
  • Je weet eigenlijk niet of jijzelf in staat bent om met een heftige uitkomst (zoals overlijden of een weigering) om te gaan.

Het loyaliteitsgevoel ten opzichte van je adoptieouders kan ook een zoekactie in de weg staan. Je weet dat je adoptieouders niet bepaald staan te juichen wanneer je die keuze maakt. Of je bent bang dat je hen toch kwetst, ook al zeggen zij van niet.

Wachten in spanning

Als je besluit om te gaan zoeken, breekt vaak een spannende tijd aan. Terwijl je wacht op een reactie, denk je aan alle mogelijke uitkomsten.

Het kan betekenen dat je op korte termijn afreist naar het land van geboorte om daar je biologische moeder en/of andere familieleden te ontmoeten. Maar de zoekactie kan ook vastlopen. Er zijn bijvoorbeeld geen aanknopingspunten om hen te vinden of je biologische moeder is overleden.

Het is belangrijk dat je met alle mogelijke uitkomsten rekening houdt. De periode waarin je zo intensief met zoeken bezig bent, kan emotioneel zijn en veel energie kosten.

Een eventuele ontmoeting

Niet iedere zoekactie waarin de biologische moeder of andere familieleden worden gevonden, loopt uit op een ontmoeting. Een ontmoeting gebeurt alleen als jullie allebei (de zoeker en de gevondene) een ontmoeting zien zitten. Of aandurven.

De bevestiging dat je biologische moeder nog in leven is, kan voor jou misschien voldoende zijn om weer even verder te kunnen. Maar als zij inmiddels benaderd is, kan bij haar de behoefte zijn aangewakkerd om jou te ontmoeten. Daar moet je zorgvuldig mee om gaan.

Het contact na de ontmoeting

Meestal is de ontmoeting een emotionele gebeurtenis. Het kan de basis zijn voor een levenslang contact. Helaas is dit niet altijd het geval. Doordat je langdurig gescheiden van elkaar geleefd hebt, wordt er weinig gemeenschappelijks gedeeld. Het kan daarom zijn dat jullie vreemden voor elkaar blijven.

Een verschil in verwachtingen kan er eveneens voor zorgen dat het contact niet goed verloopt. Eén van de twee gaat bijvoorbeeld sneller en wil meer contact. Hoe vaak het contact plaats vindt en de aard ervan, is regelmatig een oorzaak van irritaties.

Ook al is er geen garantie voor succes, de meeste mensen die ervoor kozen om biologische familie te zoeken hebben hier achteraf geen spijt van.