Zoeken naar je biologische familie

Wel of niet zoeken

De beslissing om een zoekactie naar je biologische verwanten te beginnen is vrijwel altijd een ingrijpende gebeurtenis. Zeker omdat je meestal niet weet wat de uitkomst is. Degene die je zoekt kan erg moeilijk traceerbaar zijn. Of overleden. Toch blijkt het regelmatig mogelijk om degene die je zoekt daadwerkelijk te vinden. Wanneer dat het geval is, breekt vaak een erg spannende periode aan.

Wil je zoeken? 

Als je wilt gaan zoeken, dan vind je informatie op 'Geadopteerd en op zoek'.

Afzien van de zoekactie

Er zijn tal van redenen waarom je afziet van een zoekactie:

  • Wil degene die je zoekt, wel hetzelfde als jij?
  • Kan je biologische moeder het wel riskeren om het stilzwijgen te verbreken?
  • Weet haar partner van jouw bestaan af?
  • Je durft niet in te staan voor de gevolgen voor je biologische moeder.
  • Je weet eigenlijk niet of jijzelf in staat bent om met een heftige uitkomst (zoals overlijden of een weigering) om te gaan.

Ook kan het loyaliteitsgevoel ten opzichte van je adoptieouders een zoekactie in de weg staan. Je weet dat je adoptieouders niet bepaald staan te juichen wanneer je die keuze maakt. Of je bent bang dat je hen toch kwetst, ook al zeggen zij steeds van niet.

Wachten in spanning

Als je besluit om te gaan zoeken, breekt vaak een spannende tijd aan. Terwijl je wacht op een reactie, denk je aan alle mogelijke uitkomsten.

Het kan betekenen dat je op korte termijn afreist naar het land van geboorte om daar je biologische moeder en/of andere verwanten te ontmoeten. Maar de zoekactie kan ook vastlopen. Er zijn bijvoorbeeld geen aanknopingspunten om hen te vinden, je biologische moeder is overleden of contact is überhaupt niet mogelijk.

Het is belangrijk dat je met alle mogelijke uitkomsten rekening houdt. De periode waarin je zo intensief met zoeken bezig bent, kan emotioneel zijn en veel energie kosten.

Een eventuele ontmoeting

Niet iedere zoekactie waarin de biologische moeder of andere verwanten worden gevonden, loopt uit op een ontmoeting. Een ontmoeting gebeurt alleen als jullie allebei (de zoeker en de gevondene) een ontmoeting zien zitten. Of aandurven.

De bevestiging dat je biologische moeder nog in leven is, kan voor jou misschien voldoende zijn om weer even verder te kunnen. Maar als zij inmiddels benaderd is, kan bij haar de behoefte zijn aangewakkerd om jou te ontmoeten. Daar moet je dan zorgvuldig mee om gaan.

Het contact na de ontmoeting

Meestal is de ontmoeting een emotionele gebeurtenis. Het kan de basis zijn voor een levenslang contact. Helaas is dit niet altijd het geval. Doordat je langdurig gescheiden van elkaar geleefd hebt, wordt er weinig gemeenschappelijks gedeeld. Het kan daarom zijn dat jullie vreemden voor elkaar blijven.

Ook een verschil in verwachtingen kan ervoor zorgen dat het contact niet goed verloopt. Eén van de twee gaat bijvoorbeeld sneller en wil meer contact. Hoe vaak het contact plaats vindt en de aard ervan, is regelmatig een oorzaak van irritaties.

Ook al is er geen garantie voor succes, de meeste mensen die ervoor kozen om de biologische familie te zoeken hebben hier achteraf geen spijt van.