Geboorteland vs. Nederland

Een gevoel van thuiskomen

Als je in het land van geboorte terug bent geweest kan dat het gevoel geven van ‘thuiskomen’. Een diep weggestopt stukje van jezelf herkent de geuren, het licht, de geluiden. De mensen op straat lijken op jou, hebben dezelfde kleur en vorm ogen, dezelfde uiterlijke kenmerken.

Dubbele ontheemding

Maar al gauw blijkt dat jij een buitenlander bent in jouw land van herkomst. Je spreekt de taal niet en in de kleinste gebaren en je oogopslag zien ze dat jij ‘niet één van hen’ bent. Nederland is onder je huid gekropen, in je vezels gaan zitten. Het gevoel dat je in Nederland hebt, het gevoel van anders zijn en je er niet helemaal thuis voelen, kun je ook in je geboorteland hebben. Dit kan een pijnlijke ontdekking zijn en kan leiden tot een dubbele ontheemding.

Dubbele loyaliteit

Als geadopteerde kun je een dubbele loyaliteit ervaren. Enerzijds heb je je geboorteland, maar aan de andere kant heb je het land waarin je bent opgegroeid en waar je de cultuur van hebt aangeleerd. In bepaalde situaties kan dit lastig zijn. Bijvoorbeeld wanneer Nederland moet voetballen tegen je geboorteland. Voor wie juich je dan als er een goal wordt gemaakt?

Misschien wil je wel terugkeren naar je geboorteland, omdat je het gevoel hebt niet te kunnen aarden in Nederland. Waar komt dit ontwortelde gevoel vandaan? Heeft het te maken met onrust die je ervaart door het afstaan en de adoptie? In dat geval is het de vraag of een ‘remigratie’ deze onrust wel op kan lossen.

Discriminatie

Waar mensen samen leven, worden mensen die ‘anders’ zijn vaak buitengesloten. Geadopteerden kunnen dit ook ervaren. Zij zien er anders uit en kunnen daarom buitengesloten worden of zich buitengesloten voelen.

Wanneer je een andere huidskleur hebt, word je vaak anders beoordeeld. Soms regelrecht veroordeeld. Discriminatie is hardnekkig en moeilijk aan te pakken. Meestal is discriminatie gebaseerd op onwetendheid en angst.

Als je buitengesloten en gepest wordt vanwege je uiterlijk, kan dat leiden tot een minderwaardigheidsgevoel. Je wordt terughoudend of gaat je verzetten (lichamelijk en emotioneel). Zelfacceptatie en trots helpen je om met discriminatie om te gaan.