Fiom KID-DNA Databank

In samenwerking met het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis is de Fiom KID-DNA Databank in 2010 opgezet. Zowel spermadonoren, eiceldonoren als donorkinderen kunnen zich inschrijven en hun DNA-profiel in de Fiom KID-DNA Databank laten opnemen. Aan de hand van DNA-profielen kunnen donoren en donorkinderen worden gematcht.

De Fiom KID-DNA Databank is primair gericht op de verwantschap tussen donor en donorkind(eren). De STR-techniek (Short Tandem Repeat) van de KID-DNA Databank maakt het niet altijd mogelijk om (directe) verwantschap aan te tonen tussen donorkinderen onderling. Dit is meestal pas mogelijk nadat de donor zich heeft ingeschreven en/of het DNA van de moeders van de donorkinderen is. Wanneer dit het geval is, stelt Fiom de betrokkenen hiervan op de hoogte. Om vervolgens een definitieve verwantschap aan te kunnen tonen, is altijd DNA van de moeder nodig. Let op: hier zijn kosten aan verbonden. 

In de zoektocht naar halfbroers en/of-zussen schrijven donorkinderen zich steeds vaker in in internationale DNA-databanken, zoals Family Tree DNA, 23andMe en MyHeritage. De SNP-techniek (single nucleotide polymorfisme) welke hier gebruikt wordt, maakt het mogelijk om via DNA uiteenlopende verwanten te vinden. Via aanvullend stamboomonderzoek kun je de DNA-matches begrijpen en verifiëren. 

Aantal aanmeldingen en matches 

Sinds de oprichting van de Fiom KID-DNA Databank in 2010 hebben 698 donoren en 1650 donorkinderen zich aangemeld (t/m 31 oktober 2019). Inmiddels zijn 129 donoren gematcht met één of meerdere donorkinderen, 294 donorkinderen gematcht met hun donor en 208 donorkinderen gematcht met een virtueel donorprofiel. 512 donorkinderen zijn gematcht met één of meerdere donorkinderen. 

De KID-DNA Databank is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een databank waarin al bijna 2350 mensen staan ingeschreven. En nog altijd zorgt media-aandacht voor een stroom van nieuwe aanmeldingen, niet alleen van donorkinderen maar ook van donoren. De kans om gematcht te worden, blijft daarmee toenemen. 

Informatie en inschrijven KID-DNA Databank

Informatie en inschrijven Donorkinderen    Informatie en inschrijven Donoren
 

Workshop Vertellen over donorconceptie: in gesprek met je kind

Ouders van donorkinderen vinden het vaak moeilijk om kinderen te vertellen dat zij zijn verwekt via donorconceptie. Daarom organiseert Fiom in de Workshop 'Vertellen over donorconceptie: in gesprek met je kind'. Ouders van donorkinderen krijgen hier handvaten en tips om je kind te vertellen over zijn of haar ontstaan.

Meer informatie over de workshop