Draagmoeders

Is het voor jou niet mogelijk om zelf zwanger te worden of een zwangerschap uit te dragen? Dan kan draagmoederschap een mogelijke oplossing voor je zijn. Bij draagmoederschap vraag je een andere vrouw (de draagmoeder) om een kind voor jou (en je partner) te dragen. De draagmoeder wordt dan zwanger voor jou/jullie, de wensouder(s). Als ze een partner heeft, zijn zij samen de ‘draagouders’. Na de geboorte staat de draagmoeder het kindje af aan de wensouder(s).

Kiezen voor draagmoederschap?

Er zijn verschillende (persoonlijke) redenen om te kiezen voor draagmoederschap. Voor homoparen is bijvoorbeeld de hulp van een draagmoeder een mogelijkheid om een kind te krijgen. Ook heteroparen die zelf niet zwanger kunnen worden, maar wel een sterke kinderwens hebben, kunnen kiezen voor draagmoederschap.

De hulp vragen van een draagmoeder voor het vervullen van je kinderwens is niet iets dat je van de ene op de andere dag doet. Hier gaat vaak een heel proces aan vooraf.

Informatie over de verschillende vormen van draagmoederschap

Informatie en begeleiding voor wensouders

Heb jij een sterke kinderwens en overweeg je om gebruik te maken van een draagmoeder? Bij draagmoederschap ga je niet over één nacht ijs. Het is immers een bijzonder en intensief traject dat je met z’n allen ingaat. Het is belangrijk om je goed te (laten) informeren en voor te bereiden. Heldere afspraken en zorgvuldige besluiten kunnen problemen in een later stadium voorkomen. Een goede begeleiding tijdens het hele proces is essentieel. Dit begint al voordat er sprake is van een zwangerschap.

Lees hoe Fiom wensouders begeleidt

Overweeg je zelf om draagmoeder te worden?

Als je erover nadenkt om draagmoeder te worden, dan is het goed om na te denken over welke gevolgen dit heeft voor jou. Draagmoederschap is voor alle betrokkenen een traject met emotionele, praktische, ethische en juridische haken en ogen. Fiom kan je hierbij helpen.

Ook voor jou is goede voorlichting en begeleiding tijdens het hele proces essentieel. Heb je een partner? Dan wordt deze nauw betrokken bij de besluitvorming en begeleiding. Zijn jullie getrouwd? Dan worden jullie beiden eerst juridisch ouders van het kind.

Na de geboorte volgt een (juridische) procedure waarin je als draagmoeder het kind officieel afstaat aan de wensouders. Daarbij krijg jij (en je eventuele partner), evenals de wensouders, te maken met de Raad voor de Kinderbescherming.

Lees hoe Fiom draagmoeders begeleidt