Praten over je donatie

Het kan waardevol zijn nog eens stil te staan bij de redenen waarom je wilde doneren en hoe je daar nu tegenover staat. Want soms kunnen ideeën hierover ook veranderen. Hierover nadenken helpt ook bij het vertellen over de donatie aan je eventuele partner en/of gezin.

Donoren hebben vaak verschillende redenen om te doneren. Hoofdredenen zijn veelal om anderen te helpen hun kinderwens te vervullen en/of omwille van de financiële vergoeding. Bijkomende redenen zijn om bijvoorbeeld hun eigen vruchtbaarheid te testen en/of een eigen voortplantingswens. 

Waarom is het uniek?

Het doneren van sperma, eicellen of embryo's is niet vergelijkbaar met het doneren van bloed. Sperma-, eicel- of embryodonatie resulteert namelijk in een nieuw leven. Het is dan ook een unieke soort van donatie, die specifieke implicaties heeft (bijvoorbeeld een donorkind dat later informatie en/of contact wenst).

Openheid over donatie

Sperma-, eicel- of embryodonatie heeft niet alleen gevolgen voor jou als donor en het donorkind, maar ook voor je eventuele partner en gezin. Hoewel veel donoren anderen willen helpen middels hun donatie, is open zijn over je donatie naar je partner, kinderen toe niet altijd even makkelijk. Tegenwoordig wordt er in de fertiliteitskliniek counseling gegeven door een psycholoog, maatschappelijk werker of arts met expertise op het gebied van voortplanting en donatie, waarin de gevolgen van de donatie besproken worden.