Praktische informatie over de Fiom KID-DNA Databank

De Fiom KID-DNA Databank is in 2010 opgezet door Fiom, in samenwerking met het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis. Zowel spermadonoren, eiceldonoren als donorkinderen kunnen zich inschrijven en hun DNA-profiel in de Fiom KID-DNA Databank laten opnemen. Aan de hand van DNA-profielen kunnen donoren en donorkinderen worden gematcht. De Fiom KID-DNA Databank is primair gericht op de verwantschap tussen donor en donorkind(eren).

Bekijk onze tijdelijk gewijzigde dienstverlening in verband met het coronavirus. 

Verwantschap tussen donorkinderen onderling 

De STR-techniek (Short Tandem Repeat) van de KID-DNA Databank maakt het niet altijd mogelijk om (directe) verwantschap aan te tonen tussen donorkinderen onderling. Dit is meestal pas mogelijk nadat de donor zich heeft ingeschreven en/of het DNA van de moeders van de donorkinderen aanwezig is. Wanneer dit het geval is, stelt Fiom de betrokkenen hiervan op de hoogte. Met behulp van het DNA-profiel van de moeder kan meer zekerheid over de verwantschap gegeven worden. In sommige gevallen leidt ook de toevoeging van het DNA van moeder niet tot een definitief verwantschap. De verwantschap tussen twee donorkinderen kan dan pas aangetoond worden nadat de donor zich inschrijft of als er nog meer donorkinderen van dezelfde donor in beeld zijn gekomen.

In de zoektocht naar halfbroers en/of-zussen schrijven donorkinderen zich steeds vaker in in internationale DNA-databanken, zoals Family Tree DNA, 23andMe en MyHeritage. De SNP-techniek (single nucleotide polymorfisme) welke hier gebruikt wordt, maakt het mogelijk om via DNA uiteenlopende verwanten te vinden. Via aanvullend stamboomonderzoek kun je de DNA-matches begrijpen en verifiëren. 

Aantal aanmeldingen en matches 

Sinds de oprichting van de Fiom KID-DNA Databank in 2010 hebben 726 donoren en 1749 donorkinderen zich aangemeld (t/m 10 februari 2020). Inmiddels zijn 152 donoren gematcht met één of meerdere donorkinderen, 337 donorkinderen gematcht met hun donor en 249 donorkinderen gematcht met een virtueel donorprofiel. 604 donorkinderen zijn gematcht met één of meerdere donorkinderen. 

De KID-DNA Databank is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een databank waarin al 2475 mensen staan ingeschreven. En nog altijd zorgt media-aandacht voor een stroom van nieuwe aanmeldingen, niet alleen van donorkinderen maar ook van donoren. De kans om gematcht te worden, blijft daarmee toenemen. 

Informatie en inschrijven KID-DNA Databank

Informatie voor anonieme donoren     Informatie voor donorkinderen   

Inschrijven in de Fiom KID-DNA Databank