Boeken en podcasts over donorconceptie

Het kan prettig zijn om boeken te lezen over donorconceptie of naar een podcast te luisteren met onderwerpen rondom donorconceptie. Mogelijk herken je je hierin of geeft het je meer inzicht. Deze informatie kan ook helpen om met je kind te praten over zijn of haar ontstaansgeschiedenis. Onderstaand een boekenlijst voor (wens)ouders, kleuters, kinderen in de basisschoolleeftijd en pubers. 

Bekijk ook de boeken voor volwassen donorkinderen. Heb je een goede aanvulling? Laat het ons weten!

Schaduwfamilie (2022)

Wat gebeurt er met je als je opeens krijgt te horen dat je vader een anonieme donor is, en de helft van je DNA dus als het ware onzichtbaar is? Dat je altijd al iets vermoedde, maar wat?  Of dat je na een jarenlange vergeefse zoektocht naar je donorvader er opeens ongevraagd een handvol zussen en broers bij krijgt? In Schaduwfamilie vertellen donorkinderen over hun jeugd, hun verlangens, hun zoektocht naar en het contact met hun nieuwe familie.

Bestellen

 

Voor (wens)ouders

Wij willen ook een kind (2021)

“Wil ik wel een kind van een donor? Wat betekent dat voor mij? Voor ons? Voor ons kind? Voor diegene die de niet-biologische ouder wordt? En hoe is het voor een kind om op te groeien zonder vader of zijn genetische vader niet te kennen?” 

In het boek ‘Wij willen ook een kind’ beschrijven Mirella van Markus en Jorinde Benner verschillende mogelijkheden om je kinderwens te vervullen als dit niet op de traditionele manier lukt. Lees meer over co- en meerouderschap, solomoeders, onbekende en bekende sperma- en eiceldonoren, draagmoederschap, genderdivers ouderschap, adoptie en andere vormen van niet-traditioneel ouderschap. 

Bestellen

Mirelle van Markus - Wij willen ook een kind

Podcast over kinderwens: Eitje (2021)

In de podcast "Eitje" probeert podcastmaker Malou van der Starre als single dertiger invulling te geven aan haar kinderwens. Ze vindt het al een hele stap om het alleen aan te gaan, zo zag ze het niet voor zich. En dan blijkt het ook nog eens niet zomaar te lukken. Tijdens haar zoektocht spreekt ze met vrienden en bekenden die ook merken dat het krijgen van kinderen geen vanzelfsprekendheid is.  

Beluister de podcast

Podcast Eitje

Beginnen bij het begin (herziene druk 2021)

Als je kind is verwekt via sperma- of eiceldonatie kan het best lastig zijn om daarover met je kind in gesprek te komen. Wanneer is het goede moment om erover te beginnen? Hoe sluit je aan bij de leeftijd en de ontwikkeling van je kind? En hoe ga je om met zijn of haar reactie? Om ouders hier bij te helpen, heeft Fiom het boek ‘Beginnen bij het begin’ uitgegeven. Dit boek laat zien hoe je met deze vragen kunt omgaan, met aparte hoofdstukken voor verschillende leeftijdsgroepen en met ervaringen van ouders, kinderen en donoren. 

Bestellen

Beginnen bij het begin

Anders en toch gewoon (2021)

We zijn een familie na donorconceptie. En nu? Wat houdt ouderschap na donorconceptie in? Hoe vertel je een kind dat je niet de genetische ouder bent? Welke plaats heeft de donor in het gezin? Zowel voor heteroseksuele paren met vruchtbaarheids-problemen als lesbische paren of alleenstaanden kan donorconceptie een manier zijn om een kinderwens te vervullen. Je gezin vormen met de hulp van een eicel-, sperma- of embryodonor gaat echter vaak gepaard met veel vragen en twijfels. Dit boek gaat in op de meest gestelde vragen van (wens)ouders die hun gezin vormden na donorconceptie.

'Anders en toch gewoon. Families na donorconceptie', Astrid Indekeu.

Bestellen

Astrid Indekeu Anders en toch gewoon

Voor kleuters

Een bijzonder gewoon gezin (2021)

Veel (wens)ouders hebben vragen over wanneer en hoe ze aan hun kind zullen vertellen dat ze zwanger zijn geworden met de hulp van een donor. Hoe vrijer je je als ouder voelt om zo nu en dan met je kind over de donor te praten, des te gewoner het wordt. De prentenboekjes helpen ouders om de donor binnen hun gezin te introduceren en gesprekjes aan te gaan met hun kind. Er zijn aparte prentenboekjes voor ouders van kinderen die zijn geboren in vader-moeder gezinnen, twee-moeder gezinnen en solomoedergezinnen. Daarbij zijn er aparte boekjes voor kinderen tot en met 3 jaar en een boekje voor iets oudere kinderen.

Een bijzonder gewoon gezin. Auteurs: Anne Schrijvers en Marja Visser.

ISBN:978-90-831942-4-0

Bestellen

een-bijzonder-gewoon-gezin

Een wereldwondertje 

'Een Wereldwondertje' is een serie kinderboeken voor kinderen vanaf circa 3 jaar die in eerste instantie kan worden voorgelezen, maar op latere leeftijd ook makkelijk zelf te lezen is. Het is het verhaal van twee kindjes en beschrijft op een eenvoudige manier hun ontstaan.
Er zijn afzonderlijke boekjes over: KID; KID met 1 of 2 mama’s; IVF; eiceldonatie, KID én eiceldonatie met 2 mama’s. Er zijn ook boekjes in het Engels, Frans en Duits. Het boek is te bestellen via: www.mvscreations.nl.

Kinderboek een wereldwondertje over donorconceptie

Het verhaal van Kleine Beer

Er komt een moment dat je je afvraagt: ‘Hoe vertel ik mijn kind over de donor?’ Om je voor te bereiden op gesprekken hierover is de korte film 'Het Verhaal van Kleine Beer' gemaakt. Je kan er samen met je kind (peuter en kleuter) naar kijken. Het kijken naar Kleine Beer geeft jou en je kind de mogelijkheid op je eigen moment vragen te stellen. De DVD is te bestellen bij Filmatelier La Luna: ouborg@zonnet.nl (o.v.v. I, II of III) I = voor kinderen met een alleenstaande moeder; II = voor kinderen met twee moeders; III = voor kinderen met een moeder en een vader. De prijs is 7,50 euro exclusief verzendkosten. Initiatief van Marja Visser, Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde, AMC.

Kinderboek film Het verhaal van Kleine Beer over donorconceptie

Trip en Tux

Trip woont in het oerwoud. Trip is een coole Toekan. Hij heeft de grootste en mooiste snavel van alle toekans. Trip zijn vriendin heet Tux. Tux is ook een coole toekan. Trip en Tux zijn vrolijke flierefluiters en willen graag een toekan baby. Dat valt niet mee, maar na de nodige avonturen volgt een happy end! 'Trip en Tux' is vooral een vrolijk kinderboek, maar het is ook geschreven om het onderwerp van eicel/sperma donatie bespreekbaar te maken bij jonge kinderen. Voor families met donorkinderen in hun midden, maar ook voor neefjes, nichtjes, vriendjes en vriendinnetjes. 
Trip en Tux. Twee vrolijke toekans. Auteur: Menno Malta. ISBN: 13 9789087593940

kinderboek Trip en Tux over donorconceptie

Noortje

Noortje woont samen met haar moeder. In het huis woont ook een kat, een hond en in de tuin lopen kippen. Een vader heeft ze niet, haar moeder werd zwanger van een donor. Noortje wil weten hoe dat zit, hoe komen baby’s in de buik van een moeder en hoe gaat dat dan als je geen papa hebt? Het boekje 'Noortje' legt op eenvoudige wijze uit hoe Noortje's moeder graag een kindje wilde en zwanger werd van een donor. Geschikt voor kinderen vanaf drie tot ongeveer acht jaar oud.
Noortje, dochter van een Bewust Alleenstaande Moeder. Auteur: Simone Scholtens, 2013. ISBN 978-94-91186-16-5

Kinderboek Noortje, dochter van een Bewust Alleenstaande Moeder

Receptenboekje hoe baby's worden gemaakt

Het ‘Receptenboekje hoe baby’s worden gemaakt’ helpt om kinderen te introduceren in de complexe wereld van fertiliteitsbehandelingen. Het ontdoet de problematiek van de taboes waarmee fertiliteitsbehandelingen vaak nog zijn omgeven. Tegenwoordig worden gezinnen op verschillende manieren gevormd. De ene is niet beter dan de ander, ze zijn gewoon verschillend.
Receptenboekje hoe baby’s worden gemaakt. Auteur: Carmen Martinez Jover, 2013. ISBN 978-607-00-6633-7 

Kinderboek Receptenboekje Hoe baby's worden gemaakt over donorconceptie

Logeren in een buik

In het verhaal wordt draagmoederschap vergeleken met logeren. Jonas komt niet uit de buik van zijn moeder, maar heeft negen maanden 'gelogeerd' bij een draagmoeder. Het draagmoederschap wordt zo heel sterk gesimplificeerd om het voor jonge kinderen behapbaar te maken. Dit boek is bedoeld om met kleine kinderen die geboren zijn met hulp van een draagmoeder, het gesprek aan te gaan over hun herkomst. 
Logeren in een buik. Auteur: Wilma Degeling. ISBN: 978-94-91707-18-6
Prentenboek 4+. Het prentenboek kan besteld worden bij uitgeverij Menuet.

logerenineenbuik

Voor kinderen in de basisschoolleeftijd

Noortje, over boomstammen en stambomen

Het boek 'Noortje, over boomstammen en stambomen' gaat over hoe je als kind verwant bent aan je ouders, grootouders, overgrootouders. Wat betekent dit voor een kind van een donor? Hoe ziet dan jouw stamboom eruit? En wat doe je met vaderdag? Ze gaat al naar groep drie en lijkt goed in haar vel te zitten. Het boek biedt de mogelijkheid om door te praten naar aanleiding van de ‘praat-vragen’ achter in het boek. Ook is er ruimte om je eigen stamboom in te vullen. 
Noortje, over boomstammen en stambomen. Auteur: Simone Scholtens. ISBN 978-94-92185-01-3. Vanaf 3 tot ongeveer 8 jaar.

 

Noortje, over boomstammen en stambomen kinderboek over donorconceptie

Een wijzer wondertje

'Een wijzer wondertje' is een boekje speciaal voor donorkinderen in de leeftijd van 6 tot en met 11 jaar. Het is een vervolg op het boekje: 'Een wereldwondertje KID'. Dit verhaal gaat verder in de uitleg over de rol van het donorzaadje en gaat in op de vraag “Is de donor dan eigenlijk ook een soort van papa van mij?” Mede dankzij de harde kaft kunnen kinderen het boekje zelf kunnen lezen. Ook is er een pagina om zelf vragen op te schrijven voor papa en/of mama. 
Een wijzer wondertje, Auteur: Mireille van Seggelen. Te bestellen bij: www.mvscreations.nl

Een wijzer wondertje. kinderboek donorconceptie

Ha, die Papa!

Met behulp van twaalf eenvoudige, paginagrote tekeningen in kleur met bijbehorende teksten biedt 'Ha, die Papa!' aan ouders de gelegenheid om in begrijpelijke taal duidelijk te maken dat een kind met behulp van KID is geboren. Het kan worden gebruikt in verschillende situaties (thuis en op school) waarbij persoonlijke aanpassing van de tekst door de volwassene mogelijk is. Vanaf ca. 4 tot 6 jaar om samen te lezen. Auteur: Patricia van Amsterdam. Uitgeverij: www.jouwboek.nl. ISBN: 9789087590703 

Ha, die papa kinderboek over donorconceptie

Voor pubers

Echt Emma

In Echt Emma gaat het over een 15 jarige meisje uit Nederland. Het leven is soms best ingewikkeld. Emma maakt het uit met Ben, maar vraagt zich meteen af of dat wel zo een goed idee was. Thuis heeft ze ook problemen met haar ouders en ook op school gaat het niet al te best. Dan vertelt haar moeder dat haar vader niet haar échte vader is. Hoe moet ze hier nu weer mee omgaan?
Echt Emma. Auteur: Caja Cazemier, 2009. ISBN 978-90-216-6756-0

Echt Emma boek over donorconceptie

KID Kind

(KID KIND is een oudere versie van 'Echt Emma')

Emma is bijna 16 als ze er achter komt dat ze via kunstmatige inseminatie is verwekt. Ze voelt zich verraden door haar ouders, die dat tot nu toe verzwegen hadden en heeft moeite met haar identiteit ten opzichte van haar (niet-biologische) vader en haar half broer en zus (kinderen uit een eerder huwelijk van haar vader). Ze loopt weg (en komt weer terug naar huis) en gaat op zoek naar de identiteit van de donor; uiteindelijk kan ze met hulp van de mensen om haar heen toch een nieuwe inhoud vinden voor de band met haar vader en familie. Vanaf ca. 12 jaar. 'KID Kind'. Auteur: Caja Cazemier. Uitgeverij: van Holkema & Warendorf, 2001. ISBN: 9789026993985.

Caja Cazemier Kid Kind