Donorkind
Het feit dat je een donorkind bent, kan heel wat vragen oproepen. Deze vragen zijn normaal, maar kunnen erg verwarrend en soms ook emotioneel zijn. Het kan tijd kosten en lastig zijn om te bepalen wat het precies voor jou betekent. Boeken en podcasts over donorconceptie kunnen je misschien helpen je eigen gevoelens te doorvoelen en begrijpen. Mogelijk herken je je hierin of geeft het je meer inzicht.

Donor
Als donor kun je met vragen rondlopen, wellicht wil je weten wat de ervaringen zijn van andere donoren of hoe donorkinderen het ervaren. Onderstaande boeken en podcasts kunnen je hier meer inzicht in geven.

Ouder van donorkind
Ben je ouder van een donorkind, dan zijn onderstaande boeken en podcasts wellicht ook interessant.  

Boeken

De voorkant van het boek: KID

KID (2022)
De jeugdroman KID (15+) is in sterke mate gebaseerd op eigen ervaringen van Jelmer Soes. Als jongvolwassene kreeg hij te horen dat hij is verwekt door middel van KID (kunstmatige inseminatie met donorzaad). Jaren later, toen hij al enkele halfzussen en -broers had gevonden, ontdekten zij dat Jan Wildschut, de gynaecoloog die hun ouders behandelde, zelf de donor was, en dat hij dit nog veel vaker had gedaan. Inmiddels zijn er meer dan 50 kinderen van deze arts bekend. Ondanks dat het boek geschreven is voor jongvolwassenen is het boek voor volwassenen ook prettig om te lezen. 

Bestellen

schaduwfamilie.jpg

Schaduwfamilie (2022)
Wat gebeurt er met je als je opeens krijgt te horen dat je vader een anonieme donor is, en de helft van je DNA dus als het ware onzichtbaar is? Dat je altijd al iets vermoedde, maar wat?  Of dat je na een jarenlange vergeefse zoektocht naar je donorvader er opeens ongevraagd een handvol zussen en broers bij krijgt? In Schaduwfamilie vertellen donorkinderen over hun jeugd, hun verlangens, hun zoektocht naar en het contact met hun nieuwe familie.

Bestellen

De stem van het donorkind.jpg

De stem van het donorkind (2021) 
In het boek ‘De stem van het donorkind’ delen twaalf donorkinderen uit Nederland en België hun persoonlijke verhaal. Zij zijn allen verwekt met een anonieme donor. In de verhalen beschrijven ze hoe ze gehoord hebben dat ze donorkind zijn en hoe dit voor hen is. Ook delen zij ervaringen met het zoeken naar de donor en naar halbroers- en zussen en geven zij een inkijkje in hoe zij deze nieuwe relaties vormgeven. 

Bestellen

Op zoek naar mijn vader

Op zoek naar mijn vader 
In 'Op zoek naar mijn vader' laat Linda Sprado, zelf een donorkind, jongeren aan het woord over hun zoektocht naar hun vader. Hoe goed hun relatie met hun moeder en/of stiefvader ook is, ze willen allemaal graag meer weten over hun biologische vader en/of over halfbroers en –zussen. De geïnterviewden beschrijven hoe het voelt als de puzzel niet compleet is en hoe dat invloed op hun leven heeft en heeft gehad.

Bestellen

Alle kinderen van Louis

Alle kinderen van Louis - Een zoektocht naar afkomst
Spermadonor Louis doneerde 17 jaar bij Medisch Centrum Bijdorp. Zijn doel was het verwekken van zo veel mogelijk donorkinderen, zodat hij veel nakomelingen kan ontmoeten. Inmiddels zijn er ruim 100 donorkinderen met elkaar en Louis gematcht. In het boek 'Alle kinderen van Louis' gaat schrijver Kamil Baluk in gesprek met de betrokkenen. 

Bestellen

Schatgraven in de kelder van tante d..jpg

Schatgraven in de kelder van Tante D.
In dit boek beschrijft Maureen Davis haar persoonlijke zoektocht naar haar onbekende biologische vader. Daarbij bevat het boek veel achtergrondinformatie. Het boek maakt het universele belang ván en het recht óp toegang tot je afstammingsinformatie duidelijk en invoelbaar. Zowel voor donorkinderen, geadopteerden als voor mensen die hier op een andere manier mee te maken hebben.

Bestellen

verborgen verbonden cover.jpg

Verborgen verbonden (2023)
Verborgen Verbonden portretteert ruim twintig anonieme spermadonors uit de vorige eeuw. Het boek informeert, fascineert, shockeert, intrigeert en emotioneert. Decennialang bleef de stem van deze mannen ongehoord. Soms ongewild, maar vaak ook bewust, omdat niemand mocht weten van hun geheim. Niet zelden zelfs hun partner en kinderen. Ze waren nagenoeg onvindbaar, maar nu vertellen ze openhartig hoe zij het doneren in de jaren zeventig, tachtig en negentig hebben ervaren en waarom zij hun sperma ter beschikking stelden. Naast deze portretten is een beknopte geschiedenis van zaaddonatie in Nederland beschreven en zijn uitkomsten en duiding van een enquête onder donors opgenomen.

Bestellen

Boeken voor ouders van donorkinderen

beginnen bij het begin boek.jpg

Beginnen bij het begin
We hebben allemaal het recht om onze ontstaansgeschiedenis te kennen, dit helpt ons om te begrijpen wie we zijn. Maar hoe informeer je je kind over donorconceptie als het is verwekt met hulp van een donor? Wanneer is het een goed moment om erover te beginnen? En op welke manier kan je aansluiten bij de leeftijd en ontwikkeling van je kind? Dit boekje laat ouders van donorkinderen zien hoe ze met deze vragen kunnen omgaan.

Bestellen

Podcasts

Het logo van de podcast DNAzaten

De podcast ‘DNAzaten’ (2022)
Een podcast over heel veel halfbroers en -zussen. Jelmer en Juul weten sinds januari 2021 dat ze halfbroer en –zus zijn. Ze zijn donorkinderen van voormalig gynaecoloog Jan Wildschut die in de jaren tachtig en negentig zijn eigen zaad gebruikte bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Jelmer en Juul gaan samen op bezoek bij leden van hun nieuwe familie. Aan hun keukentafels gaan ze met hen in gesprek. Ze bespreken onder andere welke invloed het donorkind zijn heeft gehad op het leven en hoe je omgaat met het opeens deel uitmaken van zo’n enorme groep halfbroers en -zussen. 

Beluister podcast

De kwak kwaakt.jpg

Donorkindpodcast: De Kwak Kwaakt (2021) 
Eefje en Ester zijn volwassen donorkinderen en praten over van alles wat hen als donorkind bezighoudt. Onderwerpen die aan bod komen zijn: Donorkindterminologie: hoe noem je de familie die je als donorkind verzamelt?, Zaad van Karbaat, Familie zoeken met je eigen DNA en nog veel meer. 

Beluister podcast

The immaculate deception.jpg

Podcast over Karbaat (2020) 
Wat is er gebeurd in de kliniek van Jan Karbaat en wat betekent dit voor betrokkenen? Dat is wat de Britse documentairemaakster Jenny Kleeman zicht afvroeg. Ze maakte de podcast The Immaculate Deception om meer inzicht te krijgen in de beweegredenen van Karbaat het het effect hiervan op donorkinderen en hun ouders. Je hoort onder andere donorkinderen die afstammen van Karbaat, de moeder van een donorkind en stukken uit het laatste interview dat Karbaat gaf voor zijn dood.  

Beluister podcast

We hebben ook een boekenlijst voor jonge donorkinderenen pubers. Wil je graag ervaringen lezen van andere donorkinderen? Bekijk dan eens de ervaringsverhalen.

* Deze pagina bevat affiliate links. Dit betekent dat wanneer jij iets besteld bij Bol.com via onze website, Fiom hier een commissie over ontvangt. Dit gebruiken we om onze dienstverlening te verbeteren. Voor jou verandert er niets: de prijs van de boeken blijft hetzelfde.