Achtergrond Fiom KID-DNA Databank

In Nederland zijn vanaf 1948 kinderen verwekt door kunstmatige inseminatie met donorzaad (KID). Dit gebeurde voornamelijk met hulp van anonieme donoren. Donorkinderen van deze anonieme donoren hebben nauwelijks tot geen informatie over hun afstamming. Het totale aantal donorkinderen in Nederland is niet precies bekend. Naar schatting zijn tot 2004 ongeveer 40.000 donorkinderen geboren. Ook het aantal donoren is onbekend.

Recht om te weten van wie je afstamt

De opvatting over het recht op afstammingsinformatie is sinds die tijd erg veranderd. Vanaf 2004 mogen klinieken in Nederland geen gebruik meer maken van anonieme donoren. Lees meer over deze historie in de kenniscollectie of over de Wet Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting die 1 juni 2004 in werking is getreden.

Veel donorkinderen, die verwekt zijn met behulp van een anonieme donor, voelen de behoefte om op zoek te gaan naar hun donor. Maar hoe kun je zoeken als je helemaal geen gegevens hebt, of als de gegevens van de kliniek onjuist of vernietigd zijn? Dan kun je wel nog proberen te zoeken op basis van je DNA-profiel.

Fiom is van mening dat iedereen toegang moet hebben tot zijn of haar afstammingsgegevens. Daarom heeft Fiom in 2010 samen met het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis de Fiom KID-DNA Databank opgezet. Zowel spermadonoren, eiceldonoren als donorkinderen kunnen zich inschrijven en hun DNA-profiel in de Fiom KID-DNA Databank laten opnemen. Door middel van het vergelijken van DNA-profielen kan verwantschap worden aangetoond.

Soorten matches die gemaakt kunnen worden

fiom-kid-dna-databank-tijdlijn-2021