Wil je meer weten over de donor of niet?

Het is voor ieder donorkind verschillend in welke mate hij of zij geïnteresseerd is in de donor. De één is totaal niet geïnteresseerd, de ander juist heel erg. En alles ertussenin. Sommige donorkinderen worden enorm in beslag genomen door het niet kennen van een deel van hun afkomst. Ze ervaren dit (soms zelfs dagelijks) als een groot gemis. Maar dat hoeft niet altijd zo nadrukkelijk aanwezig te zijn, het kan ook een lichte nieuwsgierigheid zijn. Interesse voor de donor kan veranderen door de jaren heen. Bovendien kunnen binnen een gezin broers en zussen verschillen in hun interesse.

Ik ben altijd nieuwsgierig geweest naar wie mijn donor is. Ik vraag me af hoe hij eruit ziet. Misschien heb ik trekken van hem? Als ik oudere mannen tegenkom vraag ik me altijd af: ‘Lijkt hij op mij? Is hij dan mijn donor?’ Mijn broer heeft dat dus niet. Die wil er niets van weten.  - Tom 

Vragen die veel donorkinderen hebben

Of je nu aan het begin van je zoektocht staat, of je bent al langer aan het zoeken: vaak zijn er zoveel vragen die nog onbeantwoord zijn. Veelvoorkomende vragen die donorkinderen zich stellen zijn:

 • Zijn er medische zaken die belangrijk zijn voor mij? Komen er erfelijke aandoeningen voor in de familie van de donor?
 • ​Hoe ziet mijn donor eruit? Lijken we op elkaar?
 • Wat voor persoonlijkheid heeft mijn donor?
 • ​Waarom heeft hij of zij ervoor gekozen om te doneren?
 • Heeft hij of zij zelf kinderen? Zijn er nog meer kinderen ontstaan uit de donaties?

Naast belangstelling voor de donor, ben je misschien benieuwd naar eventuele donorkinderen van dezelfde donor. Dus aan wie ben je nog meer verwant via de donor? Wie zijn de eventuele andere (donor-)kinderen van de donor? 

Zoeken naar de donor

Het is van meerdere factoren afhankelijk of er informatie over de donor en/of donorkinderen van dezelfde donor te achterhalen is. Een aantal van deze factoren:

 • Bestaat er een dossier van jouw verwekking?
 • Ben je verwekt in Nederland of in het buitenland?
 • Was dat in een kliniek of middels thuisinseminatie? 
 • Bestaat de kliniek waar je verwekt bent nog?

Maar de belangrijkste factor die van invloed is, is jouw geboortejaar. Ben je voor 1 juni 2004 verwekt? Dan kan de donor anoniem zijn. Je kunt je dan gratis inschrijven in de Fiom KID-DNA Databank en of zoeken via een internationale DNA-Databank. Ben je na 1 juni 2004 verwekt? Dan is de donor als het goed is bekend bij de SDKB (Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting). Vanaf 1 juni 2004 ging de Wet Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting (WDKB) in, vanaf die datum is anoniem doneren niet meer toegestaan. 

Wanneer je besluit om op zoek te gaan naar informatie over de donor en/of donorkinderen van dezelfde donor, dan kun je ter voorbereiding jezelf een aantal vragen stellen:

 • Wat zijn mijn verwachtingen en wat wil ik bereiken?  
  Ben je enkel op zoek naar informatie, of wil je ook graag de ander ontmoeten en misschien zelfs een relatie opbouwen? 
 • Zoek ik alleen informatie over de donor of ook over donorverwanten?
  Wat als ik ineens heel veel kinderen vind, die van dezelfde donor afstammen? Wat voor impact heeft dat op mijn leven? Of wat als we ontdekken dat mijn broer/zus en ik helemaal niet dezelfde donor delen? Wat zal dat dan voor ons betekenen? 
 • Is de timing wel goed? 
  Een zoektocht naar verwantschap kan een flinke impact hebben op je leven. Het is daarom raadzaam om ervoor te zorgen dat je op een relatief rustig punt bent in je leven en dat je niet in beslag wordt genomen door andere belangrijke zaken. 
 • Heb ik steun uit mijn omgeving?
  Het zoeken naar informatie kan een lange weg met ups en downs, frustratie en twijfels zijn. Dat vergt veel van je geduld. Dan is het fijn om terug te kunnen vallen op anderen en om soms eens van gedachten te wisselen met iemand. 
 • Wat is de impact op relaties met mijn naasten? 
  Je broer, je zus, ouders, partner en kinderen hebben een andere rol in dit proces. Welk effect heeft de zoektocht op hen? Als je dezelfde donor hebt als je broer en/of zus (of juist niet), wat zijn dan hun ideeën hierover? Het zoeken naar je afkomst beïnvloedt de gehele familie. Probeer van tevoren in te denken wat die impact zal zijn. 

De overweging 

Het kan veel tijd en energie kosten om na te denken over bovenstaande vragen. Neem er ook de tijd voor. Heb je meer informatie nodig; lees dan eens ervaringsverhalen van donorkinderen.

Ervaringsverhalen van donorkinderen lezen

Fiom biedt donorkinderen de mogelijkheid tot een gratis en vrijblijvend gesprek wanneer je nog overweegt om je eventueel in te schrijven in de Fiom KID-DNA Databank. Neem hiervoor contact met ons op.