Zo jammer... nog geen match

Op 12-jarige leeftijd vertelde mijn moeder dat mijn vader eigenlijk niet mijn "echte" vader is. Dat was raar... Heel raar, want de man die ik kende als mijn vader was opeens een vreemde voor mij. 'Zeg maar niets hierover tegen niemand', zei mijn moeder en daar zit je dan met een gigantisch geheim op 12-jarige leeftijd.

Het heeft voor mij ook echt jaren geduurd voordat ik het een plek heb kunnen geven en ik mijn vader niet meer als "vreemde" ervaarde. Eenmaal op volwassen leeftijd deed de mogelijkheid zich voor om je in te schrijven in de database van Fiom. Nu ga ik mijn "echte" vader ontmoeten! En broertjes en zusjes want die moeten er zijn!

Maar nee, een match bleef uit tot op de dag van vandaag. 44 jaar nu in onwetendheid over wie toch die man is die ervoor heeft gezorgd dat ik ben geboren. Wat is zijn motivatie geweest op het moment van doneren? Heeft hij zich ooit afgevraagd of er nazaten zijn ontstaan? En hoe ziet het leven van deze man er op dit moment uit? Heeft hij nog gedachten of gevoelens als hij terug denkt aan de beslissing te doneren? Zoveel vragen en nog steeds hoop ooit antwoorden te krijgen op al deze vragen... 

Lees meer verhalen van donorkinderen

 


 

De Fiom KID-DNA Databank

De Fiom KID-DNA Databank is in 2010 opgezet door Fiom, in samenwerking met het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis(externe link). Zowel spermadonoren, eiceldonoren als donorkinderen kunnen zich inschrijven en hun DNA-profiel in de Fiom KID-DNA Databank laten opnemen. Aan de hand van DNA-profielen kunnen donoren en donorkinderen worden gematcht. De Fiom KID-DNA Databank is primair gericht op de verwantschap tussen donor en donorkind(eren).

Meer informatie over de Fiom KID-DNA Databank

Internationale DNA-databanken

Sta je al langere tijd ingeschreven in de Fiom KID-DNA Databank en wacht je nog steeds op een match? Dan kan een internationale DNA-databank je misschien verder helpen in je zoektocht. Veel donorkinderen en steeds meer donoren gaan op zoek naar verwanten via internationale DNA-databanken zoals MyHeritageFamily Tree DNA23andMe en Ancestry. Via DNA-testen kun je gematcht worden aan verwanten. Aanvullend stamboomonderzoek is daarna nodig om de DNA-matches te begrijpen en verifiëren. Soms wordt er aanvullend voor deze route gekozen naast een zoektocht via de Fiom KID-DNA Databank.

Is jouw zoektocht hoofdzakelijk gericht op verwantschap met donorkinderen van dezelfde donor? Dan verwijzen we je ook door naar internationale DNA-databanken. Hier vind je uitgebreide informatie over de zoektocht via deze databanken. 

Bekijk de informatie over internationale DNA-databanken