Ervaringsverhalen donorkinderen internationale DNA-databanken

Fiom vindt het belangrijk om verhalen te delen. Ervaringsverhalen die laten zien welke gevoelens, gedachten en afwegingen meespelen bij zowel (ouders van) donorkinderen als (partners van) donoren bij hun zoektocht (en eventuele ontmoeting) via internationale DNA-databanken naar/met verwanten. Door de diversiteit aan ervaringen te laten zien, hopen we bij te dragen aan uitwisseling van ideeën, gevoelens en kennis. 

Jouw verhaal insturen

Wil je jouw verhaal ook delen. Stuur het in. Je verhaal wordt zo snel mogelijk op de site geplaatst.

Stuur je verhaal in

‘Toen ik mijn donor had gevonden, kreeg ik rust’

Ilse (40) had vroeger altijd al het gevoel dat er iets niet klopte. “Ik kreeg een aantal jaar geleden van een kennis te horen dat mijn opvoedvader zei dat ik niet van hem was. Toen ik dit aan mijn moeder vertelde, moest ze hier even over nadenken.” Een half uur later staat ze bij Ilse op de stoep en vertelt dat Ilse inderdaad van een donor is. “Mijn wereld stortte in.” Ilse startte vervolgens een zoektocht naar haar donor.

Afbeelding bij ervaringsverhaal donorkind Ilse

‘Mijn vader straalt als mijn halfjes op bezoek zijn’

19 juli voelt voor Ivo (34) als een tweede verjaardag. Het was de dag dat hij voor het eerst gematcht werd. Met zijn donor en twee halfzussen. Inmiddels heeft hij 55 halfbroers en halfzussen. “In zo’n grote groep is er altijd wel iemand waarmee je een klik hebt. Bij sommigen heb ik echt een familiegevoel, bij anderen is het als vriendschap.”  Lees het ervaringsverhaal van Ivo.

Nooit meer alleen

Als enigst kind van een alleenstaande moeder was Irene (26) veel alleen. Ze is donorkind, van een anonieme donor. Vorig jaar vond ze via FamilyTreeDNA haar halfzus. Niet veel later volgden meer halfbroers en -zussen. Inmiddels staat de teller op 30. “Ik voel me verbonden met ze en we zijn erg close. Elke maand spreek ik af met een halfbroer of halfzus.” 

'Van wie heb ik toch mijn blauwe ogen?'

Als de ouders van Nathalie (38) erachter komen dat ze geen kinderen kunnen krijgen, gaan ze naar de kliniek van Jan Karbaat. 18 jaar later vertelt Nathalie’s moeder dat zij en haar zus Wilma donorkinderen zijn. “Ik vind het heel bijzonder dat ik 40 halfbroers en halfzussen heb, maar tegelijkertijd maakt het duidelijk hoeveel er destijds gesjoemeld is.”

De jackpot gewonnen

De zoektocht naar de donor van Tara (33) verliep op een bijzondere manier. “Hij zag mij tijdens een televisie-uitzending en heeft niet lang daarna contact gezocht.” Voor hem is ze een verrijking van zijn leven. Voor haar is hij het mooiste cadeau dat ze zich kon wensen. Tara vertelt haar verhaal.