Ervaringsverhalen donorkinderen

Deze persoonlijke ervaringsverhalen van donorkinderen laten zien welke gevoelens, gedachten en afwegingen meespelen bij het zoeken naar en contact krijgen met de donor en eventuele halfbroers en -zussen. Deze verhalen zijn erg belangrijk. Lezen over hoe anderen met dingen omgaan, is vaak erg geruststellend. Door de diversiteit aan ervaringen te laten zien, hopen we bij te dragen aan uitwisseling van ideeën, gevoelens en kennis. We zijn iedereen die zijn of haar verhaal deelt dan ook erg dankbaar dat ze de tijd hebben genomen om te schrijven over hun persoonlijke ervaringen met donorconceptie.

Jouw verhaal insturen

Het kan ook fijn zijn om je eigen verhaal op te schrijven. Wil je jouw verhaal delen? Stuur het in. Je verhaal wordt zo snel mogelijk op de site geplaatst.

Stuur jouw verhaal in

Lees ook ervaringsverhalen van donoren en ouders van donorkinderen. Of ervaringen van donorkinderen met internationale DNA-databanken

 

Fiom doet onderzoek naar de behoeften van jongere donorkinderen, om onze dienstverlening beter bij hen aan te laten sluiten. We zijn op zoek naar donorkinderen van 16 tot 30 jaar met een identificeerbare of bekende donor die hun ervaringen met ons willen delen. Wil jij andere donorkinderen helpen? Meld je dan aan!
Lees meer informatie

 

De Donor Detectives hebben er voor gezorgd dat wij elkaar kennen

Op 30 mei 2022 bestaan de Donor Detectives vijf jaar en is het ook het jubileum voor 'De dag van het donorkind'. Donor Detectives vinden donorvaders van donorkinderen via genetische genealogie: zoeken middels stambomen en dna-matches. Zo ook voor Rosa: door de Donor Detectives vond zij haar donorvader Bams. Lees het verhaal van Rosa en Bams.

Schrijf je in bij de Fiom KID-DNA Databank: het levert je zoveel op

Isabelle Hendrikx vermoedde al op jonge leeftijd dat er iets niet klopte in haar gezin. Jaren later komt ze erachter dat ze afstamt van dokter Jan Karbaat. “Dat was voor mij een mooi moment. Die herkenning in al mijn halfbroers en halfzussen: ik keek mijn ogen uit.” Isabelle vertelt over de worsteling tussen schuldgevoel tegenover haar ouders en het luisteren naar haar eigen verlangen. Lees haar verhaal.

Isabelle donorkind ervaringsverhaal 10 jaar kid dna databank

dorien donorkind ervaringsverhaal fiom kid dna databank

Als je nieuwsgierig bent, moet je je echt inschrijven

Dorien (23) heeft altijd geweten dat ze van een anonieme donor was. Er is een periode geweest waarin ze boos was op haar moeder voor het maken van die keuze. Die boosheid heeft nu plaatsgemaakt voor nieuwsgierigheid. Via de Fiom KID-DNA Databank heeft ze vorig jaar twee halfzussen gevonden. “Het kwam voor mij op het juiste moment, maar dat is heel persoonlijk.” Lees het verhaal van Dorien.

Zoeken naar mijn donorvader is als zoeken naar mezelf

Toen Ilona Twint (31) een jaar of acht was vertelde haar moeder dat haar vader niet haar biologische vader is. “Destijds wist ik niet wat ik ermee aan moest. Toen mijn zus jaren later naar onze donorvader op zoek ging, werd ik ook nieuwsgierig.” Ilona staat ingeschreven bij de Fiom KID-DNA Databank. Helaas nog zonder resultaat. Ze vertelt over zoeken, vinden en deuren die gesloten blijven

ilona donorkind ervaringsverhaal 10 jaar kid dna databank

Ervaringsverhaal donorkind puzzelstukje mist

Donorkind: alsof je leven een puzzel is, met één ontbrekend stukje

Als ze in de ogen van haar ouders keek, ging Charlotte als tiener al twijfelen. Twee paar bruine ogen, anders dan die van haar. Per toeval komt ze er op latere leeftijd achter dat ze van een anonieme donor is. De behoefte om te zoeken komt pas na het overlijden van haar vader. “Door het nieuws dat ik van een donor was, viel voor mij veel op z’n plek. De ontmoeting met hem was het laatste ontbrekende stukje.” Lees Charlottes verhaal.

Vertel het je kinderen als ze van een donor zijn: het levert iets moois op

Francisca (38) hoorde op haar 29e dat ze van een donor is. “Had ik het maar eerder geweten. Dan had ik er nog een gesprek met mijn vader over kunnen hebben. Dan had ik hem kunnen vertellen dat het voor mij niks verandert. Hij is en blijft mijn vader. Ik heb nu nog meer respect voor hem gekregen dan ik al had. Het is namelijk niet niks te leven met zo’n groot geheim.” Lees verder.

Ervaringsverhaal van donorkind donor gevonden

Donorkind ontmoeting anonieme donor Australië Fiom

"Dit had ik veel eerder moeten doen. Het heeft mij zoveel moois gebracht."

Als dochter van twee moeders wist Robin (19) al van jongs af aan dat ze van een donor was. “Ik vond dat eigenlijk heel normaal.” Zo rond haar 18e gaat ze wel steeds meer nadenken over de donor en schrijft ze zich in bij de Fiom KID-DNA Databank. Er ontstaat een match. Lees haar verhaal.

Donorkind Toine heeft misschien 200 halfbroers en -zussen

Jarenlang heeft Medisch Centrum Bijdorp gesjoemeld met donorzaad. Toen Toine in januari naar een uitzending van Spoorloos keek wist hij het eigenlijk al: zelfde kliniek, zelfde periode, zelfde getinte huidskleur. Toine deed zijn verhaal bij Pauw, samen met zeventien halfbroers- en zussen.

Tafel kerst met veel halfbroers en zussen donorkinderen

Ineens vier je kerst met 30 broers en zussen

Via dna-zelftesten vonden tientallen donorkinderen inmiddels een kind van dezelfde donor. Mede door deze ontwikkeling wordt duidelijk dat de norm van 25 kinderen per donor geregeld is overschreden. Steeds vaker is er sprake van zogenaamde 'groepsmatches'. In het AD van 23 september 2017 interviews met enkele van deze donorkinderen; wennen, maar het voelt ook vertrouwd

De kunst van een donorkind

Een portret creëren van je donor op basis van je kinderdromen. Een pianostuk componeren met de code van je DNA. Voor Piet Verkleij (19) is het zijn van donorkind als een muze: een inspiratie voor het maken van bijzonder werk. “Het is voor nu mijn trademark als kunstenaar geworden. Dat is dan maar zo. Op die manier wordt het thema hopelijk makkelijker bespreekbaar.” Piet vertelt zijn verhaal.

Piet Verkleij Donorkind - ervaringsverhaal

Ties van der MeerFoto: Frank Ruiter

'Als zaaddonor iets dichter bij de man van wie ik afstam'

Ties van der Meer is voorzitter van Stichting Donorkind. Als zoon van een anonieme zaaddonor, besloot hij juist zelf ook donor te worden. Dat een donor nu vindbaar moet zijn, deed hem besluiten zelf donor te worden.

Het is de enige mogelijkheid om iets dichter bij de man te komen van wie ik afstam. We delen dan ten minste een ervaring. Als je niets hebt, moet je ver zoeken aldus Van der Meer.

Een interview in NRC, over zijn zoektocht, taboes en zijn twijfels bij de huidige richtlijnen.

Janine vond de kinderen van haar donorvader

Janine is 42 als haar moeder iets wil opbiechten. Janines overleden vader was niet haar biologische vader. Haar vermoeden klopte dus toch. Na 10 maanden puzzelen met haar stamboomonderzoek vond ze de kinderen van haar donorvader. ‘Ik kon alleen maar huilen van blijdschap’. Janine deelde haar verhaal met VIVA.

Donorkind vrouw hand voor gezicht

DNA zoeken naar biologische vader spermadonor donorkind Fiom

Biologische vader op het spoor

NPO Focus maakte een overzicht van diverse video's met daarin onder andere ervaringsverhalen van donorkinderen. 

"Tegenwoordig is anonieme spermadonatie in ons land verboden, maar vroeger was anonimiteit juist de norm. Hoe weten donorkinderen hun bloedverwanten soms alsnog te vinden? En wat ging er mis er in de kliniek van Jan Karbaat?"

elk kind mag weten wie zijn ouders zijn

Elk kind mag weten wie zijn ouders zijn

In haar puberteit krijgt Nadine (22) te horen dat ze een kind is van een anonieme zaaddonor. Aan Mijn Geheim vertelt ze haar verhaal. 

donorkind Anita vertelt

Anita vindt biologische vader en drie halfzussen

Als kind had Anita al het gevoel dat er 'iets' niet klopte. Pas als volwassen vrouw ontdekt ze het geheim: ze is van een zaaddonor. In de Tubantia vertelt Anita haar verhaal.

Jaleesa en Mieke

Het verhaal van Jaleesa

Jaleesa werd ruim 20 jaar geleden geboren uit een anonieme zaaddonor. Jaren later vond ze haar donorvader en 11 halfbroers en -zussen. En dit kunnen er nog veel meer worden...

Podcast over Karbaat

Podcast The Immaculate Deception over KarbaatWat is er gebeurd in de kliniek van Jan Karbaat en wat betekent dit voor betrokkenen? Dat is wat de Britse documentairemaakster Jenny Kleeman zicht afvroeg. Ze maakte de podcast The Immaculate Deception om meer inzicht te krijgen in de beweegredenen van Karbaat het het effect hiervan op donorkinderen en hun ouders. Je hoort onder andere donorkinderen die afstammen van Karbaat, de moeder van een donorkind en stukken uit het laatste interview dat Karbaat gaf voor zijn dood. 

Je kunt de Engelstalige podcast luisteren op diverse platformen, zoals de Apple postcasts app en Spotify. Of de website van Something Else Productions.

Meer ervaringsverhalen lezen

 • Annerie (45) ontdekte onlangs dat ze een van de vele nakomelingen van Karbaat is. Ze vertelt in Mijn Geheim hoe ze haar hele leven heeft gezocht naar antwoorden en wat het ontdekken van de waarheid rondom haar afkomst met haar heeft gedaan.
 • Zo jammer...nog geen match
  en donorkind vertelt over de hoop op het vinden van de donor. 
 • 'Ik lijk niet op mijn moeder
  Een donorkind met een verstandelijk beperkte moeder en een onbekende donor vertelt over haar moeilijke jeugd en de wens om haar biologische vader te ontmoeten.
 • Anonieme spermadonor
  Sophie is verwekt door een niet-anonieme spermadonor. In 2003 heeft haar donor zijn B-loket (niet anoniem) veranderd in een A-loket (anoniem). Sophies ouders zijn niet op de hoogte gebracht en sindsdien zijn er geen gegevens meer van haar donorvader te verkrijgen.
 • Mijn donorvader gevonden!
  Toen Whitney 9 jaar was vertelde haar moeder dat haar vader niet haar echte vader was. Ze was van een donor. Jaren later besloot zij zich in te schrijven in de Fiom KID-DNA Databank.
 • 'Hoi pap' 
  In een anonieme inzending vertelt een donorkind over haar gevoelens.
 • Het verlangen naar familie
  In een anonieme inzending vertelt een vrouw over haar jeugd en het missen van een biologische vader. 

Jouw verhaal insturen?

Het kan ook fijn zijn om je eigen verhaal op te schrijven. Wil je jouw verhaal delen? Stuur het dan in via het contactformulier. Je verhaal wordt zo snel mogelijk op de site geplaatst.

Stuur jouw verhaal in