In contact komen met een bekende donor

Een bekende donor is als het goed is bekend bij de SDKB (Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting). Vanaf 1 juni 2004 ging de Wet Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting (WDKB) in, vanaf die datum is anoniem doneren niet meer toegestaan. Helaas zijn niet alle fertiliteitsklinieken in de eerste jaren na de wetswijziging op een juiste manier met persoonsgegevens omgegaan. Het kan dus gebeuren dat een donor die ná 1 juni 2004 gedoneerd toch niet bekend is. 

Wanneer kan ik informatie opvragen?

Heeft de donor gedoneerd na 2004, of hebben je ouders voor 2004 gekozen voor een B-donor, dan is hij identificeerbaar. Dit wil zeggen dat volgens de Nederlandse wet je op vastgelegde momenten bepaalde informatie kan opvragen

Informatie krijgen over de identiteit van de donor, en dan?

Als je 16 jaar bent of ouder, dan kun je gegevens opvragen die betrekking hebben op de identiteit van de donor. Deze informatie wordt door de Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting (SDKB) overgedragen aan Fiom. Een hulpverlener zal jou verder begeleiden bij wat je kan doen en verwachten nu je informatie hebt gekregen over de identiteit van de donor.  

Voor sommige donorkinderen is het nieuws van een match en de informatie die ze op dat moment krijgen voldoende. Sommigen nemen een pauze, weer anderen willen persoonlijk contact met de donor. Meer weten over het eerste contact? Of lees ervaringsverhalen waarin andere donorkinderen vertellen hoe ze hiermee omgegaan zijn.

Lees verder

 

Fiom doet onderzoek naar de behoeften van jongere donorkinderen, om onze dienstverlening beter bij hen aan te laten sluiten. We zijn op zoek naar donorkinderen van 16 tot 30 jaar met een identificeerbare of bekende donor die hun ervaringen met ons willen delen. Wil jij andere donorkinderen helpen? Meld je dan aan!
Lees meer informatie