In contact komen met een anonieme donor

Ben je voor 1 juni 2004 verwekt? Dan kan de donor anoniem zijn. Je kunt dan op zoek gaan naar de donor via DNA-onderzoek. 

Ben je na 1 juni 2004 verwekt? Dan is de donor als het goed is bekend bij de SDKB (Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting). Vanaf 1 juni 2004 ging de Wet Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting (WDKB) in, vanaf die datum is anoniem doneren niet meer toegestaan. Helaas zijn niet alle fertiliteitsklinieken in de eerste jaren na de wetswijziging op een juiste manier met persoonsgegevens omgegaan. Het kan dus gebeuren dat een donor die ná 1 juni 2004 doneerde toch niet bekend is. 

Op zoek naar de donor via DNA

Als de donor anoniem gedoneerd heeft dan ontvang je geen persoonsidentificerende gegevens van de donor. Je kunt dan via DNA-onderzoek eventueel toch de identiteit van een anonieme donor achterhalen. Bijvoorbeeld via een online DNA-databank. Meer informatie over zoeken naar verwantschap via DNA. 

Eén van de manieren om op zoek te gaan naar de donor is door je in te schrijven in de Fiom KID-DNA Databank.

Inschrijven Fiom KID-DNA Databank

Na je inschrijving

Na het inschrijven breekt een spannende periode aan. Lees hier meer om je zo goed mogelijk voor te bereiden op wat je kan verwachten in die eerste periode van wachten, het eventueel bericht krijgen van een match, en misschien zelf een eerste contact met de donor.