Informatie krijgen over de identiteit van de donor

Donoren die na 2004 hebben gedoneerd, stemmen ermee in dat donorkinderen vanaf 12-jarige leeftijd beschrijvende persoonsgegevens en vanaf 16-jarige leeftijd identificerende gegevens kunnen opvragen. Het initiatief ligt hierbij bij de donorkinderen en gegevens worden enkel op aanvraag verstrekt. 

Net voor het weekend kreeg ik de brief van de SDKB. Binnen 4 weken zou ik gebeld worden door Fiom. Dat was spannend! En toen het telefoontje van Fiom kwam had ik het gevoel ‘Nu gaat het beginnen’  - Karlien, 16 jaar

Als je 16 jaar bent of ouder, dan kun je gegevens opvragen die betrekking hebben op de identiteit van de donor (naam, geboortedatum en woonplaats). Deze informatie wordt door de Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting (SDKB) overgedragen aan Fiom. Bij Fiom wordt er een hulpverlener gekoppeld aan het dossier. Deze hulpverlener zal jou verder begeleiden en neemt contact met je op om je uit te nodigen voor een gesprek.

Wensen en verwachtingen

In gesprekken met een hulpverlener van Fiom komen jouw wensen en verwachtingen én die van de donor aan bod en overhandigen we de gegevens van de donor. De situatie wordt uitvoerig besproken. Want is het hebben van de persoonsgegevens voldoende voor jou? Of wil je nog aanvullende informatie? Misschien wil je wel een ontmoeting met de donor.  Als je contact met de donor wilt, zijn er verschillende manieren om dit aan te pakken. Je kan beginnen met telefonisch of mailcontact om vervolgens over te gaan op een persoonlijke ontmoeting. Of je kiest ervoor om direct persoonlijk in contact te komen met de donor.

De donor heeft ingestemd met het delen van informatie. Maar wees je ervan bewust dat deze informatie niet geactualiseerd is. Wanneer je identificerende informatie opvraagt, is deze minimaal 16 jaar oud. Houd er ook rekening mee dat de donor niet verplicht is tot persoonlijk contact. Niet alle donoren staan open voor persoonlijk contact of een ontmoeting.

Hulp in het proces

Samen met de hulpverlener ga jij vormgeven aan de vervolgstappen die je kan zetten, nadat je de gegevens over de donor hebt ontvangen. Het proces van het zoeken en vinden van verwanten kan veel gedachten en emoties oproepen. Met de hulpverlener kun je bespreken wat jij hier nodig in vindt en afstemmen welk tempo prettig is voor jou. De hulpverlener wisselt nooit de contactgegevens uit zonder wederzijdse toestemming. Dus zowel jij als je donor moeten hiermee instemmen. 

Het eerste contact

Als er een wederzijdse instemming is voor een ontmoeting, dan wordt deze gepland. Een ontmoeting kan als heel spannend worden ervaren. Al heb je enorm naar deze ontmoeting uitgekeken, het is misschien een beetje (of compleet) onwennig. Hoe voer je een gesprek met iemand die je nog nooit hebt ontmoet? Waar moet je beginnen? Om het ijs wat te breken, is de hulpverlener (gedeeltelijk) aanwezig bij de eerste ontmoeting. Vervolgens is het aan jullie zelf om het kennismakingsproces vorm te geven. De ervaring leert ons dat begeleiding van de hulpverlener als een enorme steun wordt ervaren. 

Lees verder over het eerste contact