Een match, en nu?

Als er een match is gevonden tussen jou en de donor, wordt er een procedure in gang gezet. Verschillende stappen worden gezet, waarin jij en je donor worden ingelicht.

En toen kwam dat telefoontje van Fiom: “We hebben je donor gevonden!” Mijn hart ging tekeer…. Ik moest even zitten! - Sophie, 27 jaar

Voor de Fiom KID-DNA Databank werken we samen het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ). Wanneer er een match is gevonden krijgt Fiom bericht van het CWZ. Wij nemen vervolgens contact op met jou.

De stappen

De donor wordt eerst gecontacteerd. Dit doen we bewust zo. Want zo kunnen we nagaan of de donor nog in leven is. Deze informatie kunnen we dan direct meenemen, wanneer we telefonisch contact opnemen met jou om je te vertellen dat je matcht met een donor en/of met donorverwanten. We geven telefonisch geen verdere informatie. Wel nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. 

Donoren die zich aangemeld hebben voor de Fiom KID-DNA Databank, staan open voor het delen van hun identiteit en eventueel contact. Dat kan via een brief, een mail (al dan niet met een anoniem mailadres) of telefonisch. Houd er rekening mee dat donoren niet wettelijk verplicht zijn tot persoonlijk contact. Niet alle donoren staan open voor persoonlijk contact.

Lees meer over de procedure na een match

Wat biedt Fiom?

Een medewerker van Fiom kan je helpen bij het helder krijgen wat je wensen en verwachtingen zijn naar de donor. Is het hebben van de persoonsidentificerende gegevens voldoende voor jou of wens je nog aanvullende informatie? Zou je een ontmoeting met de donor willen? Wat is voor jou een goed tempo hierbij? Wat zijn jouw verwachtingen voor na die eerste ontmoeting?

Als je contact met de donor wil, zijn er verschillende manieren om dit te doen. Je kunt bijvoorbeeld eerst schriftelijk of digitaal het eerste contact leggen en daarna de donor persoonlijk ontmoeten. Maar je kunt ook direct de behoefte hebben om de donor persoonlijk te ontmoeten. Als jouw wensen en verwachtingen duidelijk zijn, kan een hulpverlener van Fiom je helpen bij de te nemen vervolgstappen. Als de donor zich kan vinden in jouw wensen en hoe jij erin staat, kan Fiom jullie beiden ondersteunen tijdens de voorbereiding en opbouw van contact. 

Lees verder over de ontmoeting na een match