Boeken en podcasts over donorconceptie

Het kan prettig zijn om boeken te lezen over donorconceptie of naar een podcast te luisteren met onderwerpen rondom donorconceptie. Mogelijk herken je je hierin of geeft het je meer inzicht. 

We hebben ook een boekenlijst voor jonge donorkinderen en pubers. Heb je een goede aanvulling? Laat het ons weten!

Schaduwfamilie (2022)

Wat gebeurt er met je als je opeens krijgt te horen dat je vader een anonieme donor is, en de helft van je DNA dus als het ware onzichtbaar is? Dat je altijd al iets vermoedde, maar wat?  Of dat je na een jarenlange vergeefse zoektocht naar je donorvader er opeens ongevraagd een handvol zussen en broers bij krijgt? In Schaduwfamilie vertellen donorkinderen over hun jeugd, hun verlangens, hun zoektocht naar en het contact met hun nieuwe familie.

Bestellen

 

De stem van het donorkind (2021) 

“Het is niet uit te leggen aan de mensen uit je omgeving – die zelf geen donorkind zijn – wat het met je doet. Hoe het voelt om je bij iedere man van een bepaalde leeftijd waar je een klik mee hebt – waar je jezelf in herkent – af te vragen of het je vader kan zijn.” 

In het boek ‘De stem van het donorkind’ delen twaalf donorkinderen uit Nederland en België hun persoonlijke verhaal. Zij zijn allen verwekt met een anonieme donor. In de verhalen beschrijven ze hoe ze gehoord hebben dat ze donorkind zijn en hoe dit voor hen is. Ook delen zij ervaringen met het zoeken naar de donor en naar halbroers- en zussen en geven zij een inkijkje in hoe zij deze nieuwe relaties vormgeven. 

Bestellen

De stem van het donorkind

Donorkindpodcast: De Kwak Kwaakt (2021) 

Eefje en Ester zijn volwassen donorkinderen en praten over van alles wat hen als donorkind bezighoudt. Onderwerpen die aan bod komen zijn: Donorkindterminologie: hoe noem je de familie die je als donorkind verzamelt?, Zaad van Karbaat, Familie zoeken met je eigen DNA en nog veel meer. 

Naar de podcast

De Kwak Kwaakt Donorkindpodcast

Podcast over Karbaat (2020) 

Wat is er gebeurd in de kliniek van Jan Karbaat en wat betekent dit voor betrokkenen? Dat is wat de Britse documentairemaakster Jenny Kleeman zicht afvroeg. Ze maakte de podcast The Immaculate Deception om meer inzicht te krijgen in de beweegredenen van Karbaat het het effect hiervan op donorkinderen en hun ouders. Je hoort onder andere donorkinderen die afstammen van Karbaat, de moeder van een donorkind en stukken uit het laatste interview dat Karbaat gaf voor zijn dood.  

Naar de podcast

The Immaculate Deception Podcast

Alle kinderen van Louis (2018)

Een zoektocht naar afkomst

Spermadonor Louis doneerde 17 jaar bij Medisch Centrum Bijdorp. Zijn doel was het verwekken van zo veel mogelijk donorkinderen, zodat hij veel nakomelingen kan ontmoeten. Inmiddels zijn er ruim 50 donorkinderen met elkaar en Louis gematcht. In het boek 'Alle kinderen van Louis' gaat schrijver Kamil Baluk in gesprek met de betrokkenen.

Bestellen

Boek Alle kinderen van Louis over donorconceptie

Op zoek naar mijn vader (2011)

In 'Op zoek naar mijn vader' laat Linda Sprado, zelf een donorkind, jongeren aan het woord over hun zoektocht naar hun vader. Hoe goed hun relatie met hun moeder en/of stiefvader ook is, ze willen allemaal graag meer weten over hun biologische vader en/of over halfbroers en –zussen. De geïnterviewden beschrijven hoe het voelt als de puzzel niet compleet is en hoe dat invloed op hun leven heeft en heeft gehad.

Bestellen

Leesboek Op zoek naar mijn vader over donorconceptie

In Schatgraven in de kelder van tante D. zoektocht naar de onbekende biologische ouder (2014) beschrijft Maureen Davis haar persoonlijke zoektocht naar haar onbekende biologische vader. Daarbij bevat het boek veel achtergrondinformatie. Het boek maakt het universele belang ván en het recht óp toegang tot je afstammingsinformatie duidelijk en invoelbaar. Zowel voor donorkinderen, geadopteerden als voor mensen die hier op een andere manier mee te maken hebben.

Bestellen