Jouw verhaal

Wil je weten hoe andere vrouwen het ervaren hebben om een kind af te staan? En zoek je daarin herkenning of steun? Wil je weten wat ze meemaken en met welke vragen ze zitten? Zijn ze op zoek, of juist niet? Het kan helpen om verhalen van anderen te lezen. 

Stuur je verhaal in

Van overleven naar meer liefde voor jezelf

Als Mirjam (54) op 19-jarige leeftijd onbedoelde zwanger is, weet ze meteen: ik ben niet in staat om dit kind op te voeden. Ze kiest voor afstand ter adoptie. Gevoelsmatig zit ze op slot en ook later heeft ze moeite om bij haar emoties te komen. Jaren later gaat het steeds beter, stap voor stap. Lees het verhaal van Mirjam.

Ervaringsverhaal Mirjam, afstandmoeders

Boek over afstandsmoeders

De afgelopen jaren ontstaat er steeds meer aandacht voor afstandsmoeders. Vrouwen die vroeger onder dwang hun kind af hebben gestaan. Dit omdat ze ongehuwd waren en toen de overtuiging bestond dat deze vrouwen niet goed voor hun kind konden zorgen. Veel van deze vrouwen en hun kinderen is onrecht aangedaan en dat is iets wat Christel Don bespreekbaar wil maken met haar boek: Afstandsmoeders, over vrouwen die gedwongen hun kind af stonden in 1956 – 1984.
Christel Don interviewde voor het boek 10 afstandsmoeders. De vrouwen staan met hun eigen naam in het boek, een grote en dappere stap. De verhalen van de vrouwen zijn stuk voor stuk schrijnend en verdienen het om gehoord te worden.
Met het boek ‘Afstandsmoeders’, heeft Christel Don een beladen hoofdstuk uit de Nederlandse geschiedenis onder de aandacht willen brengen. Christel Don motiveert het schrijven van het boek in een interview met Contact: “Ik hoop dat 2021 het jaar van de afstandsmoeders wordt, een jaar waarin zij en hun kinderen erkenning en steun krijgen voor het leed dat ze al zolang met zich meedragen. Het taboe en verdriet rondom dit thema is nog altijd enorm.”

Lees hier het hele interview

Gedicht: gebroken zwangerschap

Dag mijn kind
Krijg de liefde in je leven
Eens zie ik je terug
Maar altijd zal ik 
Je bij mij dragen

Tot ziens mijn kind.

Een gedicht van een afstandsmoeder

 

 gebroken zwangerschap

Het boek 'Eigen bloed'

'Je geeft je kind toch niet zomaar weg?' Inderdaad, dat doe je niet zomaar. Joyce legde haar pasgeboren baby te vondeling. Henny werd gedwongen haar kindje af te staan ter adoptie. Wat bewoog hen? Lees hier het verhaal van Henny.

In Eigen Bloed (een Fiom uitgave) vertellen acht moeders en een vader waarom ze niet zelf voor hun kind kunnen zorgen. Aangrijpende verhalen die tegelijk de moed en kracht laten zien van mensen in een moeilijke situatie. 

Boek eigen bloed

Verhalen uit het Adoptie Magazine

Hoe is het om je kind af te staan? Hoe is het om geadopteerd te zijn? En hoe is het om een kind te adopteren? De drieluiken van het Adoptie Magazine vertellen de verhalen van een afstandsmoeder, een adoptiekind en de adoptieouders.

Het Adoptie Magazine is een onafhankelijk tijdschrift voor iedereen die zich betrokken voelt bij afstand en adoptie. De artikelen worden met name afgestemd op de interesse en belevingswereld van aspirant-adoptieouders, adoptieouders en geadopteerden.

Het spoor terug: radio-documentaire over Moederheil

Het geschiedenisprogramma OVT (VPRO) zond op 11 maart 2018 de radiodocumentaire 'Gevallen in Moederheil' uit. Moederheil was een plek waar ‘gevallen vrouwen’ oftewel zwangere ongehuwde meisjes hun kind ter wereld brachten. De docu, gemaakt door de Bredase René Oomen, gaat over Moederheil-kinderen geboren in de periode ’50 tot ’80 van de vorige eeuw. De reportage over Moederheil start op 1:13:26. Daarnaast is in BN de Stem het artikel 'Het huis van de 'gevallen vrouw in Breda' verschenen.

Moederheil OVT ervaringsverhaal Fiom website

'Op dat moment heb ik in gedachten de navelstreng doorgeknipt'

Barbara heeft een moeilijke jeugd gehad. Haar moeder sterft jong, ze loopt van huis weg en wordt in de prostitutie gedwongen. Ze raakt zwanger en - ten einde raad - besluit ze het kind af te staan. Uit liefde. Maar de gedachte aan haar kind blijft door haar hoofd spoken. Barbara Kluytmans is mede-oprichter van een stichting om lotgenoten te helpen: De Nederlandse Afstandsmoeder.

Beluister de podcast (uit 2016)

Barbara Kluytmans ervaringsverhaal afstandsmoeder

Ervaringsverhalen

Naar aanleiding van het aangekondigde onderzoek naar misstanden bij binnenlandse adopties, vertelt afstandsmoeder Agnes Klitsie haar verhaal. In 1967 beviel zij op 15-jarige leeftijd van een dochtertje. Ze werd gedwongen het kindje na de geboorte af te staan voor adoptie. Bron: Noordhollands Dagblad

Foto van een roos ter illustratie van interview met afstandsmoeder

Margot (69) moest op 17-jarige leeftijd, direct na de bevalling, haar zoon afstaan. Ze mocht hem niet vasthouden en heeft hem nooit gezien. Ze hoopt al 52 jaar dat ze hem ooit mag ontmoeten. Ze vertelde haar verhaal aan RTL Nieuws

Ervaringsverhalen afstandsmoeders Fiom

Cobie (62) raakte op haar vijftiende zwanger na een verkrachting. Van haar ouders moest zij haar kind afstaan, waar ze nog altijd last van heeft. Lees haar verhaal op de website Project Adopted

afstandsmoeder-cobie-ervaring-verhaal-fiom

Je eigen kind afstaan of afgestaan worden: voor sommige vrouwen is het de harde werkelijkheid. En ook al komen veel adoptiekinderen prima terecht, hun biologische moeder vergeten ze nooit. In Libelle drie aangrijpende verhalen.

Adoptieverhalen je kind afstaan afgestaan worden adoptiekinderen biologische moeder

Wat moet je doen als je twee keer een kind krijgt dat je niet zelf kunt opvoeden? Afstandsmoeder Ellen vertelt erover in een interview met Pam van der Veen.

afstand ter adoptie

Aisha (24) bleek zwanger van haar ex-vriend. Uit angst voor represailles beviel zij onder geheimhouding van haar zoon die ze afstond ter adoptie.

vrouw met hand voor haar gezicht

Nilanthi kijkt in een interview voor de conferentie 'afstand ter adoptie' terug op de omstandigheden waarin ze destijds afstand deed van haar zoon. Ze vertelt hoe ze dit heeft ervaren en wat ze daarbij voor zichzelf heeft gemist. Nilanthi wilde in eerste instantie samen met haar vriend voor haar kindje gaan zorgen, maar kreeg rond de bevalling een psychose. De baby is toen in een pleeggezin geplaatst en is uiteindelijk binnen de familie van haar vriend geadopteerd. Door deze 'omweg' werd niet het gangbare afstandsprotocol gevolgd en ontving zij geen in afstand gespecialiseerde begeleiding.

Charlotte moest 38 jaar geleden haar zoontje afstaan. Meteen na de geboorte van haar kind scheidden hun wegen. Kort geleden kreeg ze bericht van Fiom. Haar zoon was naar haar op zoek. Charlotte en haar zoon doen samen hun verhaal aan Miranda Birney in Mijn Geheim.

dubbbelinterview

Nelleke vertelt in Het Adoptie Magazine (PDF) over haar zwangerschap op 17 jarige leeftijd, nu 30 jaar geleden. In die tijd was het een schande om ongehuwd zwanger te zijn en Nelleke besloot om na de geboorte haar kindje af te staan.

zwanger

Interview uit de Libelle

In de Libelle zomerleesspecial staat het verhaal van Sofie (28) (PDF). Zij raakte acht jaar geleden ongewenst zwanger. Het was te laat voor een abortus en daarom besloot ze het kindje af te staan.

Jouw verhaal insturen

Stuur jouw verhaal in via het contactformulier. Je verhaal wordt zo snel mogelijk op de site geplaatst.

Stuur je verhaal in