Jouw verhaal

Wil je weten hoe andere vrouwen het ervaren hebben om een kind af te staan? En zoek je daarin herkenning of steun? Wil je weten wat ze meemaken en met welke vragen ze zitten? Zijn ze op zoek, of juist niet? Het kan helpen om verhalen van anderen te lezen. 

Stuur je verhaal in

Het boek 'Eigen bloed'

'Je geeft je kind toch niet zomaar weg?' Inderdaad, dat doe je niet zomaar. Carolien stond haar kindje af ter adoptie. Joyce legde haar pasgeboren baby te vondeling. Wat bewoog hen?

In Eigen Bloed (een Fiom uitgave) vertellen acht moeders en een vader waarom ze niet zelf voor hun kind kunnen zorgen. Aangrijpende verhalen die tegelijk de moed en kracht laten zien van mensen in een moeilijke situatie.

Boek eigen bloed

Verhalen uit het Adoptie Magazine

Hoe is het om je kind af te staan? Hoe is het om geadopteerd te zijn? En hoe is het om een kind te adopteren? De drieluiken van het Adoptie Magazine vertellen de verhalen van een afstandsmoeder, een adoptiekind en de adoptieouders.

Het Adoptie Magazine is een onafhankelijk tijdschrift voor iedereen die zich betrokken voelt bij afstand en adoptie. De artikelen worden met name afgestemd op de interesse en belevingswereld van aspirant-adoptieouders, adoptieouders en geadopteerden.

Het spoor terug: radio-documentaire over Moederheil

Het geschiedenisprogramma OVT (VPRO) zond op 11 maart 2018 de radiodocumentaire 'Gevallen in Moederheil' uit. Moederheil was een plek waar ‘gevallen vrouwen’ oftewel zwangere ongehuwde meisjes hun kind ter wereld brachten. De docu, gemaakt door de Bredase René Oomen, gaat over Moederheil-kinderen geboren in de periode ’50 tot ’80 van de vorige eeuw. De reportage over Moederheil start op 1:13:26. Daarnaast is in BN de Stem het artikel 'Het huis van de 'gevallen vrouw in Breda' verschenen.

Moederheil OVT ervaringsverhaal Fiom website

'Op dat moment heb ik in gedachten de navelstreng doorgeknipt'

Barbara heeft een moeilijke jeugd gehad. Haar moeder sterft jong, ze loopt van huis weg en wordt in de prostitutie gedwongen. Ze raakt zwanger en - ten einde raad - besluit ze het kind af te staan. Uit liefde. Maar de gedachte aan haar kind blijft door haar hoofd spoken. Barbara Kluytmans heeft een stichting opgericht om lotgenotes te helpen: De Nederlandse Afstandsmoeder.

Beluister de podcast (uit 2016)

Barbara Kluytmans ervaringsverhaal afstandsmoeder

Ervaringsverhalen

Margot (69) moest op 17-jarige leeftijd, direct na de bevalling, haar zoon afstaan. Ze mocht hem niet vasthouden en heeft hem nooit gezien. Ze hoopt al 52 jaar dat ze hem ooit mag ontmoeten. Ze heeft haar verhaal vertelt aan RTL Nieuws

afstandsmoeder-ervaringsverhaal-adoptie-fiom

Cobie (62) raakte op haar vijftiende zwanger na een verkrachting. Van haar ouders moest zij haar kind afstaan, waar ze nog altijd last van heeft. Lees haar verhaal op de website Project Adopted

afstandsmoeder-cobie-ervaring-verhaal-fiom

Je eigen kind afstaan of afgestaan worden: voor sommige vrouwen is het de harde werkelijkheid. En ook al komen veel adoptiekinderen prima terecht, hun biologische moeder vergeten ze nooit. In Libelle drie aangrijpende verhalen.

Adoptieverhalen je kind afstaan afgestaan worden adoptiekinderen biologische moeder

Wat moet je doen als je twee keer een kind krijgt dat je niet zelf kunt opvoeden? Afstandsmoeder Ellen vertelt erover in een interview met Pam van der Veen.

afstand ter adoptie

Sarah vertelt haar verhaal op de website van JAN. Ze is gelukkig getrouwd en heeft twee kinderen. Niemand weet echter dat zij op haar vijftiende ook een kind heeft gekregen, nadat ze per ongeluk zwanger was geraakt. Na de geboorte heeft ze haar zoon met pijn in haar hart afgestaan ter adoptie. Vele jaren later werd ze plotseling gebeld door Fiom met het bericht dat haar zoon op zoek was naar haar.

onbekenden op straat

Aisha (24) bleek zwanger van haar ex-vriend. Uit angst voor represailles beviel zij onder geheimhouding van haar zoon die ze afstond ter adoptie.

vrouw met hand voor haar gezicht

Nilanthi kijkt in een interview voor de conferentie 'afstand ter adoptie' terug op de omstandigheden waarin ze destijds afstand deed van haar zoon. Ze vertelt hoe ze dit heeft ervaren en wat ze daarbij voor zichzelf heeft gemist. Nilanthi wilde in eerste instantie samen met haar vriend voor haar kindje gaan zorgen, maar kreeg rond de bevalling een psychose. De baby is toen in een pleeggezin geplaatst en is uiteindelijk binnen de familie van haar vriend geadopteerd. Door deze 'omweg' werd niet het gangbare afstandsprotocol gevolgd en ontving zij geen in afstand gespecialiseerde begeleiding.

Charlotte moest 38 jaar geleden haar zoontje afstaan. Meteen na de geboorte van haar kind scheidden hun wegen. Kort geleden kreeg ze bericht van Fiom. Haar zoon was naar haar op zoek. Charlotte en haar zoon doen samen hun verhaal aan Miranda Birney in Mijn Geheim.

dubbbelinterview

Nelleke vertelt in Het Adoptie Magazine (PDF) over haar zwangerschap op 17 jarige leeftijd, nu 30 jaar geleden. In die tijd was het een schande om ongehuwd zwanger te zijn en Nelleke besloot om na de geboorte haar kindje af te staan.

zwanger

Interview uit de Libelle

In de Libelle zomerleesspecial staat het verhaal van Sofie (28) (PDF). Zij raakte acht jaar geleden ongewenst zwanger. Het was te laat voor een abortus en daarom besloot ze het kindje af te staan.

Verhalen van afstandsmoeder Renée de Bode-Grollée

Jouw verhaal insturen

Stuur jouw verhaal in via het contactformulier. Je verhaal wordt zo snel mogelijk op de site geplaatst.

Stuur je verhaal in