Fiom biedt hulp en nazorg bij adoptie zowel voor adoptieouders, geadopteerden als professionals. Hulp op het gebied van opvoeding, hechting, gedrag en de ontwikkeling van een kind. Wij zijn telefonisch en per mail bereikbaar voor vragen over alles rondom het thema adoptie. Daarnaast bieden wij cursussen en consulten aan. Ook zijn er brochures beschikbaar met informatie.

Twee vrouwen zitten op een zitzak en zijn met elkaar in gesprek

Persoonlijk contact

Je kunt bij Fiom terecht met al je vragen en twijfels rond adoptie. Wij bieden een luisterend oor, geven tips en kunnen samen met jou kijken of en zo ja welke ondersteuning gewenst is. 

Telefoon: 030 233 03 40 (keuze 3), ma t/m do 9.30- 12.30 uur (normale gesprekskosten)
E-mail: nazorgadoptie@fiom.nl

Wil je veilig e-mails en (grote) bestanden versturen? Wij bieden de mogelijkheid om dat via Zivver te doen. 

Stuur een beveiligd bericht naar Nazorg

Ben je in het buitenland? Dan bestaat ook de mogelijkheid voor een video-gesprek. Je kunt hiervoor een afspraak maken via e-mail.

Cursussen

Fiom biedt verschillende cursussen aan voor adoptieouders en professionals. 

Cursussen adoptieouders:

Cursus professionals:

Gespreksgroepen

Speciaal voor volwassen geadopteerden organiseert Fiom online gespreksgroepen. Deze zijn speciaal voor geadopteerden die (h)erkenning en steun bij elkaar willen vinden. Zowel binnen- als buitenlands geadopteerden kunnen deelnemen. 

Meer informatie

Individuele gesprekken

Naast de gespreksgroepen bieden wij ook op individuele basis nazorg aan. Deze nazorg bestaat uit 1 tot 5 gesprekken van ongeveer een uur. Deze gesprekken zijn gratis en met een gespecialiseerde hulpverlener.

Aanmelden

Consult thuis

De meeste adoptieouders hebben de eerste jaren na aankomst van hun kind veel vragen. Dan kan het wel eens prettig zijn om met een deskundige van gedachten te wisselen. Over eten, verdriet, slapen, bezoek, knuffelen, onrustig gedrag, hechting. Hoort het erbij of is er toch iets meer aan de hand? Wat heeft jouw kind in deze fase nodig? En hoe kan je dat bieden? Al dit soort vragen kan je stellen in een consultatiegesprek bij je thuis. Samen met een ervaren adoptiedeskundige bespreekt je het gedrag van jouw kind(eren). Je krijgt direct persoonlijk advies over hoe je met bepaalde situaties om kunt gaan.

Consult thuis

Consult op school/kinderdagverblijf

Daarnaast bieden we ook consulten op school en/of kinderdagverblijf aan. Aan de hand van jouw vraag en de vraag van de leerkracht of begeleider, kijken we naar de sociale en emotionele ontwikkeling van jouw kind. Wat heeft jouw kind op dit moment nodig om beter te kunnen functioneren? Jij en de leerkracht en intern begeleider krijgen informatie en concrete handvatten die jouw kind helpen om zich optimaal te ontwikkelen in de groep. Hierbij maken we ook gebruik van video-opnamens.

Consult op school

Opvoedingsondersteuning

Fiom biedt individuele opvoedingsondersteuning aan in de vorm van Video-interactiebegeleiding (VIB-G). VIB-G is een kortdurende begeleiding met behulp van video-opnamen. Communicatie en hechting staan centraal. Je krijgt tips om de band met je kind te versterken en de ontwikkeling van je kind te stimuleren. Als je kind een extra steuntje in de rug kan gebruiken bij het opbouwen van meer (zelf)vertrouwen, kan VIB-G gecombineerd worden met Sherborne Samenspel. Je kunt VIB-G aanvragen voor kind(eren) tot en met twaalf jaar.

Video-interactiebegeleiding

Brochures

Wil je meer lezen over adoptiegerelateerde thema’s zoals hechting, identiteit, slapen, roots of het eerste jaar na aankomst? In onze brochures vind je praktische informatie en handige tips. 

Brochures