Ben je geadopteerd en op zoek naar ervaringsverhalen of persoonlijke ontwikkelingsboeken? In deze boekenlijst staan tips met boeken die geschreven zijn voor en door geadopteerden. 

Hulpboeken 

De voorkant van het boek: Afgestaan

Afgestaan (2007)
Auteur: Nancy Verrier

Adoptiemoeder en psychotherapeute Nancy Verrier geeft in dit boek een onthullende kijk op adoptie. Ze doet dit vanuit haar persoonlijke ervaringen met een groot aantal geadopteerden, adoptieouders en afstandsouders. Op indringende en overtuigende wijze beschrijft ze de voor het kind intense, emotionele pijn die het verlies van de biologische moeder met zich meebrengt. Dit boek is een theoretische en praktische gids voor het adoptieouderschap en voor de geadopteerde.

Bestellen

Verhalen van geadopteerden

ongezienverlies.jpg

Ongezien verlies (2023)
Auteur: Sasa Brüning

Haar gedichten beschrijven de emoties, gevoelens, gedachten en ervaringen die Sasa Brüning heeft (gehad) in haar leven rondom haar adoptie en het bijbehorend verlies. Ze beschrijven onder andere heel duidelijk de paradox die ze ervaart van het geadopteerd zijn. Naast de moeilijke gevoelens die ze beschrijft, schrijft ze hoe ze probeert toe te werken naar een leven met minder worstelingen. Haar gedichten gaan zowel over moeilijke gevoelens als over heling en herstel. Daarmee wil ze anderen inzicht geven in haar gevoelens, gedachten en ervaringen. Ze wil graag (h)erkenning geven en daarmee steun bieden aan andere geadopteerden en hoopt tevens niet-geadopteerden inzicht te geven in wat adoptie voor een geadopteerde kán betekenen.

Bestellen

De voorkant van het boek: Geadopteerd, en dan?

Geadopteerd, en dan? (2012)
Auteur: Cornelie van Well
 
In een aantal adoptiesituaties merkt of voelt het kind zich anders dan de leden van zijn of haar adoptiefamilie. Voor de één is dat moeilijk terwijl de ander dat als een vaststaand gegeven accepteert. Lang niet alle geadopteerden gaan op zoek naar hun 'roots'. De geadopteerden die voor dit boek zijn geïnterviewd hebben vrijwel allemaal de stap gezet naar een zoektocht, één denkt erover en één andere geadopteerde zegt totaal geen behoefte te hebben aan contact. 

Bestellen

De voorkant van het boek: De Adoptiemonologen

De adoptiemonologen (2013)
Auteur: Marina van Dongen.

Wat hebben zangeres Liesbeth List, schrijver Stephan Sanders, cabaretier Daniël Arends en harpiste Lavinia Meijer met elkaar gemeen? Ze zijn alle vier als kind geadopteerd, net als 55.000 andere Nederlanders. In De Adoptiemonologen vertellen zij en 27 anderen wat dit in hun leven betekent. De verhalen werden opgetekend door journalist Marina van Dongen, die zelf als klein meisje is geadopteerd uit Griekenland.

Bestellen

De voorkant van het boek: Niet geboren op mijn verjaardag

Niet geboren op mijn verjaardag (2022)
Auteur: Sam van den Haak

Hoe het is om geadopteerd te zijn? Dit is één van de vragen die het meest aan Sam van den Haak worden gesteld. Van adoptie bestaat vaak een romantisch beeld van kinderen die uit troosteloze omstandigheden gered worden en een fantastisch leven tegemoet gaan. Maar helaas is het niet altijd rozengeur en maneschijn. In dit verhaal over haar leven vertel ze je hoe het voor haar was om bij haar eigen moeder weggehaald te worden en terecht te komen in een adoptiegezin, waarin het voor haar allesbehalve veilig was.

Bestellen

Een verboden dochter uit India.jpg

Een verboden dochter uit India (2022)
Auteur: Asha Dijkstra

Asha, geboren in India, heeft een prachtig en ontroerend boek geschreven. Over haar ervaringen, gevoelens en belevingen als geadopteerd kind in Nederland. Hoe het voelt om met Indiase DNA op te groeien in Nederland. Over de liefde van haar adoptieouders en de dankbaarheid dat zij de waarheid nooit voor Asha verborgen hielden. Het gaat over haar trots op haar Indiase afkomst en haar toenemend verlangen om op zoek te gaan naar haar oorsprong in India. 

Bestellen

Podcasts

La vida de podcast over adoptie.jpg

La Vida de podcast over adoptie (2021)
Wij zijn Yeny (37 jaar) en Desiree (38 jaar), twee vriendinnen geadopteerd uit Colombia. In onze podcast La Vida praten wij over alles wat met onze adoptie te maken heeft. Van onze struggles in onze jeugd tot aan nu. Wij vertellen over onze zoektochten en over het leven met biologische familie op afstand. Oftewel; het leven na de aftiteling.

Beluister podcast

Afstand en adoptie podcast.jpg

Afstand en adoptie podcast Fiom (2022)
Afstand en Adoptie is een serie over mensen die geadopteerd zijn, hun biologische ouders, hun adoptieouders en de mensen om hen heen. Voor Fiom interviewde Fijtje Koets mensen die te maken hebben gehad met adoptie.

Beluister podcast

* Deze pagina bevat affiliate links. Dit betekent dat wanneer jij iets besteld bij Bol.com via onze website, Fiom hier een commissie over ontvangt. Dit gebruiken we om onze dienstverlening te verbeteren. Voor jou verandert er niets: de prijs van de boeken blijft hetzelfde.