Ben je op zoek naar (informatie over) je biologische familie? In deze boekenlijst staan tips met boeken over zoeken naar familie voor geadopteerden, afstandsouders en vondelingen.

Verhalen

ontworteld boek cover.jpg

Ontworteld (2023)
Auteur: Angelique de Vogel
Als Angelique 46 jaar oud is, ontdekt ze dat de vader die haar heeft opgevoed niet haar biologische vader is én dat zij zelf gedeeltelijk van Turkse komaf is. Een verwarrende periode breekt aan. Alles wat ze over zichzelf dacht te weten, komt letterlijk in een ander licht te staan. Plotseling wordt ze een 'kind van twee culturen'. In het boek ‘Ontworteld’ beschrijft Angelique het proces dat door deze ontdekking in gang wordt gezet: zowel de innerlijke reis die ze zelf maakt als de zoektocht naar haar Turkse vader. 

Bestellen

Ongezienverlies cover.jpg

Ongezien verlies (2023)
Auteur: Sasa Brüning

Haar gedichten beschrijven de emoties, gevoelens, gedachten en ervaringen die Sasa Brüning heeft (gehad) in haar leven rondom haar adoptie en het bijbehorend verlies. Ze beschrijven onder andere heel duidelijk de paradox die ze ervaart van het geadopteerd zijn. Naast de moeilijke gevoelens die ze beschrijft, schrijft ze hoe ze probeert toe te werken naar een leven met minder worstelingen. Haar gedichten gaan zowel over moeilijke gevoelens als over heling en herstel. Daarmee wil ze anderen inzicht geven in haar gevoelens, gedachten en ervaringen. Ze wil graag (h)erkenning geven en daarmee steun bieden aan andere geadopteerden en hoopt tevens niet-geadopteerden inzicht te geven in wat adoptie voor een geadopteerde kán betekenen.

Bestellen

boek schitterend afwezig.jpg

Schitterend afwezig (2023)
Auteur: Mabel Nummerdor

In Schitterend afwezig vertelt Mabel het meeslepende verhaal over hoe verloren we zijn als we niet weten waar we vandaan komen. Met humor, zelfspot en diep inzicht in haar psyche schrijft Nummerdor over een zoektocht die we misschien wel allemaal bewust of onbewust maken: de zoektocht naar wie we zijn.

Bestellen

Boek de ontdekking van mijn andere geschiedenis

De ontdekking van mijn andere geschiedenis (2023)
Auteur: Nicole Koman

Niet meer zwijgen. Je muur afbreken en je geschiedenis onder ogen zien. Een intensieve, verwarrende en emotionele zoektocht. Een zoektocht naar oorspronkelijke familie, naar de invloed van adoptie op je leven en op het leven van je kinderen. Geen eenzijdig verhaal, maar een verhaal geschreven uit verschillende perspectieven. Het perspectief van geadopteerde door de jaren heen, van adoptieouders, van de biologische moeder en van de maatschappelijk werksters.

Bestellen

Podcasts

gestolen kinderen podcast.jpg

De Gestolen Kinderen (2023)
In De Gestolen Kinderen zoekt Trouw-journalist Petra Vissers de waarheid achter het schimmige adoptieverhaal van Mirjam. Ze werd in 1972 geadopteerd uit Chili en zoekt al tientallen jaren naar de waarheid over haar afkomst. Petra komt terecht in de wereld van buitenlandse adopties, waarin niets is wat het lijkt, iedereen zijn handen wast in onschuld, en zelfs een non niet te vertrouwen blijkt. Het is een verhaal over goede bedoelingen, en foute uitkomsten. De Gestolen Kinderen is een podcast van dagblad Trouw. 

Beluister podcast

adoptienon podcast.jpg

De Adoptienon (2023)
In de gloednieuwe podcastserie ‘De Adoptienon’ neemt Hart van Nederland de Nederlandse rol bij babyroof uit Chili onder de loep. De podcast richt zich op de handel en wandel van de Nederlandse zuster Gertrudis Kuijpers, die in die tijd de leiding had over het kindertehuis Las Palmas in de hoofdstad Santiago. Was het Chileense kindertehuis Las Palmas een baken van hoop of een doorvoerhaven voor kinderen? In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw werden in het Zuid-Amerikaanse land naar schatting 20.000 baby’s onder verdachte omstandigheden van hun moeders gescheiden en ter adoptie aangeboden.

Beluister podcast

* Deze pagina bevat affiliate links. Dit betekent dat wanneer jij iets besteld bij Bol.com via onze website, Fiom hier een commissie over ontvangt. Dit gebruiken we om onze dienstverlening te verbeteren. Voor jou verandert er niets: de prijs van de boeken blijft hetzelfde.