Kinderboeken over adoptie kunnen helpen om te praten over de ontstaansgeschiedenis van kinderen. In deze boekenlijst tippen we boeken met het thema adoptie voor kleuters, kinderen in de basisschoolleeftijd en pubers.

Boeken voor kleuters

De voorkant van het boek: Mijn nieuwe moeder en ik.

Mijn nieuwe moeder en ik (2016)
Auteur: Renata Galindo
Ontroerend prentenboek om thuis of op school te praten over pleeg- en adoptiegezinnen. Een hondje krijgt een kat als pleegmoeder. Ze doet alle leuke dingen die andere moeders ook doen: pannenkoeken bakken, naar de speeltuin gaan en troosten na een valpartij. En zelfs de niet zo leuke dingen, zoals het hondje verplichten om zijn tanden te poetsen en naar bed te gaan. Langzaam wennen het hondje en de moeder aan elkaar. Ook al lijken ze niet op elkaar, samen vormen ze een hecht gezin.

Bestellen

De voorkant van het boek: Het grote dierenverhalenboek

Het grote dierenverhalenboek (2016)
Daniela de Luca

Acht jonge dieren beleven wonderbaarlijke avonturen en leren over vriendschap, trouw, de geboorte van een zusje, adoptie, families en nog veel meer. Lees de prachtige geïllustreerde verhalen uit alle werelddelen en zie hoe de dieren in die gebieden leven. Boordevol pret en leuke weetjes voor urenlang plezier.

Bestellen

Voorkant van het boek: Yonas kwam met het vliegtuig

Yonas kwam met het vliegtuig (2017)
Auteur: Regien van Deelen
Een adoptiekind zal zich vroeg of laat gaan afvragen waar hij of zij vandaan komt. In dit verhaaltje is het Yonas die dit zich afvraagt. Dit prentenboekje biedt de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier het gesprek te starten over de afkomst van een adoptiekind. Yonas gaat naar mama toe en wil toch graag eens horen: Mama waar kom ik toch vandaan? Waar ben ik geboren?'

Bestellen

Boeken voor basisschoolleeftijd

De voorkant van het boek: Thuis

Thuis (2012)
Auteur: Vrouwke Klapwijk Een prenten- en werkboek over adoptie. Jing is een meisje zoals veel meisjes - vrolijk, fijne vriendinnen op school, thuis een gezellig gezin met een jonger broertje, Samuel. Maar als op school een stamboom gemaakt moet worden, raakt Jing in verwarring. Want Jing heeft niet alleen een Nederlandse maar ook een Chinese familie. Ze is geadopteerd. Bij wie hoort ze nu? 

Bestellen

Voorkant van het boek: Buitenstebinnen

Buitenstebinnen (2021)
Auteur: Pimm van Hest
Voel jij je weleens alleen? Heb jij soms het gevoel dat je er niet bij hoort? Lach je soms wanneer je wilt huilen of lijken dingen makkelijker voor anderen dan voor jou? Dit boek laat je zien dat je er niet alleen voor staat, zodat je het vertrouwen kunt vinden om van de duikplank het diepe in te springen. Prachtige illustraties, korte gedichten en heel veel praktische schrijf- en doe-opdrachten zetten je aan het denken, praten, bewegen en voelen. Voor kinderen vanaf 6 jaar.

Bestellen

Boeken voor pubers

De voorkant van het boek: De vlucht van de kraanvogel

De vlucht van de kraanvogel (2016)
Auteur: Danny de Vos
 
De geadopteerde Yo Simons wil weten waar ze vandaan komt en haar biologische ouders vinden. Ze begint bij haar adoptie-ouders: wat weten zij over haar afkomst? Heel weinig, zo blijkt. Het enige wat ze hebben is een klein origami kraanvogeltje in een oude envelop. Meer willen ze er eigenlijk ook niet over loslaten. Samen met haar vrienden Melle en Mac gaat Yo op onderzoek uit.

Bestellen

* Deze pagina bevat affiliate links. Dit betekent dat wanneer jij iets besteld bij Bol.com via onze website, Fiom hier een commissie over ontvangt. Dit gebruiken we om onze dienstverlening te verbeteren. Voor jou verandert er niets: de prijs van de boeken blijft hetzelfde.