Adoptieouder zijn is op een aantal punten anders dan ouderschap van biologisch eigen kinderen. Een kind dat is afgestaan en geadopteerd, heeft soms andere behoeften en vragen. Het opbouwen van een band met elkaar kan minder vanzelfsprekend gaan. Adoptieouders staan daardoor in de opvoeding vaak voor andere uitdagingen.

Twee Aziatische jongetjes

Je kunt bij ons terecht met al je vragen rond de ontwikkeling en opvoeding van je adoptiekind. Wij bieden een luisterend oor, adoptiedeskundig advies en professionele ondersteuning. Ook geadopteerden, leerkrachten en andere professionals kunnen bij ons terecht voor informatie, advies, consultatie en scholing.

Cursussen en trainingen

Fiom biedt verschillende cursussen aan voor adoptieouders.

Voor ouders met kinderen t/m 10 jaar bieden we de online cursus Goed op weg aan over hechting en emotieregulatie. Voor ouders van kinderen t/m de basisschoolleeftijd, die hun kind willen leren hoe hij of zij zich fijner kan voelen in zijn of haar lichaam, bieden we de cursus Gehechtheid in Beweging.

Laat je kind regelmatig en al langere tijd heftig gedrag zien? En vraag je je af hoe je hier het beste mee om kunt gaan? Dan is er de cursus Trauma & Herstel. Je krijgt handvatten om samen met je kind te werken aan herstel.

Voor ouders van kinderen in de (pre)puberteit is er de Basiscursus Adoptiepubers.  Je krijgt tips over hoe je je tiener kunt helpen omgaan met zijn of haar vragen en hoe je het contact en de communicatie met je kind kunt verbeteren. 

Heb je de cursus Adoptie-tieners gevolgd en behoefte aan meer handvatten? Dan kun je je aanmelden voor de training Opvoeden in de puberteit. Het is aan te bevelen om deze training te volgen als vervolg op de Basiscursus Adoptiepubers, maar de training kan ook los gedaan worden.

Kan je kind een extra steuntje in de rug gebruiken bij het opbouwen van meer (zelf)vertrouwen? Dan is Spelenderwijs een leuke manier om daaraan te werken.

Bekijk cursussen en trainingen

Lotgenotencontact

Als adoptieouders kun je de behoefte hebben om met andere adoptieouders in contact te komen. Hieronder vind je een overzicht met (besloten) Facebookgroepen voor adoptieouders. Deze groepen worden niet beheerd of gecontroleerd door Fiom. Heb je zelf goede ervaringen met een (besloten) Facebookgroep? Deel uw suggestie via nazorgadoptie@fiom.nl.

Meer informatie en advies

Je kunt bij Fiom terecht met al je vragen en twijfels rond de ontwikkeling en opvoeding van je kind. Wij bieden een luisterend oor, geven tips en kunnen samen met u kijken of en zo ja welke ondersteuning gewenst is. Wij kunnen je zo nodig verwijzen naar een adoptiedeskundige hulpverlener bij je in de buurt.

Telefoon 030 233 03 40 (keuze 3), ma t/m do 9.30- 12.30 uur (normale gesprekskosten)
E-mail nazorgadoptie@fiom.nl.
Skype Ben je in het buitenland? Dan behoort Skypen ook tot de mogelijkheden.
Je kunt een afspraak maken via e-mail.