Anne

Ik ben Anne. Samen met mijn man hebben wij eind 2018 onze dochter (2015) uit Hongarije mogen verwelkomen. Daar is ons adoptieavontuur echt van start gegaan en we zitten er nog middenin. Ik vind het heerlijk om onze belevenissen, ervaringen, ups & downs van me af te schrijven en te delen met anderen. 

feestmaand spanning.jpg

December 2022

De afgelopen dagen, de afgelopen weken zit jij het liefste aan mij (ons) vastgeplakt. Waar ik zit, zit jij. Waar ik ga, ga jij. Om de haverklap zit je op schoot, hang je tegen me aan, sta je voor me, naast me, achter me met je armen omhoog "tillen?!". En ja, een meisje van bijna 8, die wat tillen betreft gelukkig door kan gaan voor een meisje van 6, ondanks dat toch erg zwaar is om te tillen. Met koken zit je naast me op het aanrecht, als ik al de kans krijg om te koken. Kortom: een continue lijntje die jij zoekt en vasthoudt. Het geeft jou een veilig gevoel, geborgenheid, in deze spannende tijden. 

Daar waar je voorgaande jaren meer (drift)buien had rondom de decembermaand, lijken die juist steeds minder tevoorschijn te komen. Je kan jezelf steeds beter op andere manieren uitdrukken. 

Op een situatie van laatst na, toen jij om 04:45 uur wakker was en aan de dag wilde beginnen. Op het moment dat papa en mama daar nog niet klaar voor waren. Boos, verdriet, intens... Het nog moeten rusten (en het liefste slapen) op dit tijdstip was niet jouw plan. Door de drift heen kon je duidelijk vertellen wat je wilde "afspraak voor minuten". Door de drift geen volledige zin, maar we hebben weinig woorden nodig. Jij wilde weten hoeveel minuten je moest rusten, voor je op de tablet mag. Jouw idee was 1 minuut, ons idee 1 uur. Dit kon niet verder uit elkaar liggen. Mijn 1 uur veranderde ik al snel naar 10 minuten. Jij wilde 9. "Prima, deal" zei ik. 

Maar nee, het lukte je niet zelf uit je drift te komen. Papa pakte je knuffel en ging namens de knuffel het gesprek met je aan. Zo mooi om te zien dat dit vrijwel direct effect had. Je begon rustiger te ademen en de knuffel mocht je helpen. Het resultaat was een iets rustiger meisje die op papa zijn plek in bed ging rusten, op de tablet... 

En ja, dit soort situaties kunnen voelen als een verloren strijd. Zo kijken wij er niet naar. Choose your battles. Op het moment dat jij hoog in je emotie zit of schiet, kunnen wij van alles van je vragen of verwachten, maar gaan wij niks bereiken. Ons doel is dan dat jij je rust terugvindt, en daar helpen wij jou mee waar we kunnen.