Krijg je in je werk te maken met mensen die geraakt zijn door adoptie? Dan kan het fijn zijn om je in te lezen en kennis op te doen rondom dit thema. In deze boekenlijst staan tips voor onder anderen leerkrachten en zorgcoördinatoren. 

Boeken over trauma

De voorkant van het boek: De trauma sensitieve school

De trauma sensitieve school (2018)
Auteur: Anton Horeweg

De traumasensitieve school biedt diepgaande kennis over de achtergrond van trauma en de gevolgen ervan op de ontwikkeling van het kinderbrein. De vele voorbeelden, handelingsadviezen en tips maken het een buitengewoon praktisch boek dat leraren, begeleiders, zorgcoördinatoren en leidinggevenden kunnen gebruiken om de school en de klas traumasensitief te maken.

Bestellen

De voorkant van het boek: Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen

Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen (2022)
Auteurs: Leony Coppens, Carina van Kregten, Marthe Schneijderberg
Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen biedt leerkrachten en andere onderwijsprofessionals de kennis en praktische richtlijnen om de negatieve spiraal te doorbreken, zodat getraumatiseerde kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Dit komt ten goede aan de schoolprestaties, aan de veerkracht van getraumatiseerde kinderen en aan het klimaat in de klas.

Bestellen

Boeken over ouderschap

De voorkant van het boek: Trauma en ouderschap

Trauma en ouderschap (2021)
Auteurs: Marjo Ruismäki & Lisa Friberg
Ouders die als kind zijn getraumatiseerd door verwaarlozing, mishandeling of misbruik traumatiseren vaak – ongewild en onbewust – ook hun kinderen. Het doel van de methode die in dit boek wordt aangereikt, is om de schadelijke intergenerationele gevolgen van trauma te voorkomen door ouders te helpen hun traumatische klachten beter te begrijpen en nieuwe manieren te vinden om met die klachten om te gaan. 

Bestellen

Boeken over geschiedenis

De voorkant van het boek: Kinderen die niet konden blijven

Kinderen die niet konden blijven (2011)
Auteur: René Hoksbergen

Emeritus hoogleraar Adoptie René Hoksbergen schetst aan de hand van vijf generaties adoptieouders en twee generaties geadopteerden een evenwichtig beeld van de ontwikkelingen in de afgelopen zestig jaar. Ook de moderne voortplantingspraktijk, waarbij sprake is van verborgen adoptie, komt aan bod.

Bestellen

* Deze pagina bevat affiliate links. Dit betekent dat wanneer jij iets besteld bij Bol.com via onze website, Fiom hier een commissie over ontvangt. Dit gebruiken we om onze dienstverlening te verbeteren. Voor jou verandert er niets: de prijs van de boeken blijft hetzelfde.