Een verzamellijst aan boekentips voor adoptieouders. In de lijst staan boeken die je als hulpmiddel kunt gebruiken bij opvoeding, boeken om samen met je kind te lezen of boeken waarin andere adoptieouders hun ervaringen en verhalen delen. 

Hulpboeken

Boeken die je als (aspirant-)adoptieouders kunt gebruiken bij de opvoeding, of die je samen kunt lezen met je kind. 

De voorkant van het boek: Wereldkind. Praten met je adoptiekind

Wereldkind. Praten met je adoptiekind (2011)
Auteur: Renée Wolfs

Hoe kan ik met mijn kind praten over het adoptieverhaal en de geboorteouders? Op welk moment is mijn kind toe aan welke informatie? Hoe ga ik om met het adoptieverdriet? Welke vragen kan mijn kind stellen en hoe kan ik daarop reageren?
Deze en meer vragen komen aan de orde in dit praktische handboek voor adoptieouders met kinderen van 0-12 jaar.

Bestellen

De voorkant van het boek: Als verdriet op bezoek komt

Als Verdriet op bezoek komt (2018)
Auteur: Eva Eland

Prentenboek over verdriet en troost voor jong en oud. Soms komt Verdriet onverwacht langs. Het volgt je en komt zo dichtbij dat je bijna geen adem meer kunt halen. Je kunt proberen het te verbergen. Maar het is net alsof je zelf Verdriet bent geworden. Probeer er niet bang voor te zijn: geef het een naam. 
Een perfect boek om met kinderen te praten over emoties.

Bestellen

De voorkant van het boek: Prachtig lastig

Prachtig lastig (2022)
Auteur: Carla van Wensen

Prachtig lastig gaat over de onlosmakelijke verbinding tussen de ontwikkeling van het kinderbrein en het bewegen. Het beschrijft hoe je aan de manier van bewegen van het kind kunt zien waar het vastloopt, waarom het vastloopt en wat er nodig is om het makkelijker te maken. Dit boek is bedoeld als inspiratie. 

Bestellen

Verhalen van adoptieouders

Boeken waarin adoptieouders hun ervaringen delen. 

De voorkant van het boek: Afgestaan

Afgestaan (2007)
Auteur: Nancy Verrier

Adoptiemoeder en psychotherapeute Nancy Verrier geeft in dit boek een onthullende kijk op adoptie. Ze doet dit vanuit haar persoonlijke ervaringen met een groot aantal geadopteerden, adoptieouders en afstandsouders. Dit boek is een theoretische en praktische gids voor het adoptieouderschap en voor de geadopteerde.

Bestellen

De voorkant van het boek: En toen kwam jij

En toen kwam jij (2016)
Tom de Cock
Een kind adopteren zonder de traditionele moeder in het plaatje. Dat is precies waar Tom De Cock mee te maken kreeg toen de kinderwens van hem en zijn man steeds groter werd. ‘En toen kwam jij’ is een unieke inkijk in het verhaal van twee doorsnee adoptiepapa’s. Met eerlijke bedenkingen, nuttige facts and figures waar het moet, en een stevige lach op iedere pagina.

Bestellen

De voorkant van het boek: Lioness

Lioness (2021)
Auteur: Sue Brierley

Op een klein station in India raakt de vijfjarige Saroo zijn broer kwijt en komt zo per ongeluk aan de andere kant van het enorme land terecht. Hij wordt geadopteerd door een Australisch echtpaar bij wie hij opgroeit en gelukkig is. Wanneer Saroo bijna dertig is, gaat hij met behulp van Google Earth op zoek naar het treinstation waar hij al die jaren geleden zijn familie kwijtraakte. Dit is het aangrijpende verhaal van zijn adoptiemoeder Sue.

Bestellen

De voorkant van het boek: Vaderland

Vaderland (2022)
Auteur: Rob Marrevee

Rob en zijn vrouw adopteerden twintig jaar geleden twee broertjes uit Ethiopië. Dat het zwaar zou worden wisten ze. Dat de afstand onoverbrugbaar zou blijken niet... Vaderland is het verhaal van Rob Marrevee, een zelfbewuste adoptievader. Hij schreef het om de achterkant van het mooie verhaal van zijn twee opgroeiende en ontwortelde Ethiopische zoons te laten zien. Het is een aangrijpend en tragikomisch relaas over goede bedoelingen en teleurstellingen. Over liefde, vertrouwen, trots, onmacht en schuldgevoel.

Bestellen

Liefs uit China boekcover.jpg

Liefs uit China (2023) 
Auteur: Tirza Kingma

In het zuiden van China wordt in 2009 een jongen geboren met een schisis die niet bij zijn familie kan blijven. In Nederland dromen Tirza en Yke ervan een kindje uit China te adopteren. Samen met hun twee dochters en Tirza’s moeder reizen ze in 2010 naar Kunming, een metropool in Zuid-China, om hun zoon Wen in de armen te sluiten. Wen groeit op in het Friese Joure. Hij wordt al snel aan zijn schisis geopereerd en volgt een intensief logopedietraject. Zal hij ooit duidelijk kunnen spreken? En hecht hij zich wel goed aan zijn nieuwe gezin? Op zijn zevende komt Wen thuis met een tekening en een duidelijke droom: zijn Chinese vader en moeder ontmoeten. In 2019 vliegt het gezin naar China voor een officiële rootsreis.

Bestellen

* Deze pagina bevat affiliate links. Dit betekent dat wanneer jij iets besteld bij Bol.com via onze website, Fiom hier een commissie over ontvangt. Dit gebruiken we om onze dienstverlening te verbeteren. Voor jou verandert er niets: de prijs van de boeken blijft hetzelfde.